Обережно, комахи: перша допомога при укусах

На дворі спекотне літо, тож при кожній можливості ми намагаємось виїжджати з родиною за місто, на природу, до лісу або на міський пляж. Але природа та гарна зелень довкола — це не лише свіже повітря та приємна прохолода, але й комахи: комарі, оси, бджоли, джмелі, кліщі (хоча останні й не відносяться до класу комах, це не настільки важливо). Тож як уберегтися від укусів та що робити, якщо дитину все ж щось укусило? Про це читайте в нашій новій статті!

Профілактика укусів комах

Для того щоб уберегтися від укусів комах самим та захистити від них дітей, слідуйте таким простим правилам.

  • Правильний одяг. Якщо відправляєтесь до лісу, замість шапки — капюшон, довгі рукави та штани, кофту потрібно заправити в штани, а штани в шкарпетки. Обов’язково потрібно затягнути всі резинки на штанах та рукавах. Обирайте одяг неяскравих кольорів та уникайте ароматних парфумів.
  • Маршрути для прогулянок. Краще гуляти широкими стежками — тут ймовірність підчепити кліща менша, аніж на вузькій стежці з великою кількістю зелені.
  • Огляд одягу та тіла. Одразу після прогулянки весь одяг відправте до пральної машини, а самі уважно огляньте тіло дитини на наявність кліщів. Якщо вони є, одразу ж відправляйтеся до лікаря. Чим швидше його видалять, тим менша вірогідність розвитку захворювань. Крім того, видаленого кліща мають відправити в лабораторію на аналіз, щоб визначити наявність у ньому бактерій та вірусів.

  • Будьте обережні з солодощами. Слідкуйте за тим, щоб пляшка з лимонадом була закритою, щоб бджола або оса не сіла на тістечко та не потрапила до стравоходу дитини. З цієї ж причини замість коли в банці обирайте колу в прозорій пляшці.
  • Вакцинація. Щеплення від кліщового енцефаліту не є обов’язковим в Україні, але вакцину можна самостійно купити в аптеці та зробити в поліклініці. Вакцинація робиться за спеціальною схемою — про це докладно поговоріть з вашим педіатром.
  • Репеленти. Щоб зробити перебування на природі максимально безпечним, користуйтесь репелентами: засобами, що відлякують або дезактивують комах. В залежності від характеру вашого відпочинку обирайте репеленти від комарів та кліщів або мух, ос та комарів. Перед використанням будь-якого засобу обов’язково прочитайте інструкцію та чітко дотримуйтесь правил користування.

Перша допомога при укусах

  • Якщо вкусив кліщ. Кліщі можуть переносити небезпечні хвороби, тому їх потрібно видалити якомога швидше. Якщо маєте можливість негайно звернутись по допомогу, зробіть це, якщо ж ні — видаліть його самостійно одним різким рухом під кутом 90° відносно шкіри.
  • Якщо вкусила оса, бджола або джміль. Не давіть на місце укусу — це призведе до потрапляння бджолиної отрути вглиб шкіри.
  1. Видаліть жало боковим рухом, немов змітаючи його за допомогою нігтя, монети, кредитної картки тощо.
  2. Одразу після цього можна нанести на місце укусу протизапальну мазь або прикласти холод.

    При укусах ос, бджіл та джмелів можлива також загальна алергічна реакція — дуже небезпечний стан, що потребує негайної допомоги: чим швидше, тим краще. Після виявлення такої реакції лікар випише вам рецепт на спеціальні ліки, які ви в майбутньому постійно повинні мати при собі на випадок повторного виникнення такого стану. Будь-яка алергічна реакція (навіть незначна, яка пройшла без професійної допомоги) — привід звернутися до лікаря.

  • Якщо вкусив комар. Майте в домашній аптечці спеціальні засоби для позбавлення від свербежу та можливої алергічної реакції (наприклад, 1%-у гідрокортизонову мазь) й користуйтеся ними в разі необхідності.

І найголовніше: правильна профілактика — найкраща допомога. Приділіть трохи уваги захисту родини від комах і відпочивайте у своє задоволення. Бажаємо вам незабутнього літа!

30 Червня / 2018 Материнство

Коментарі покищо відсутні

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

КЩМ знижки