1 жовтня: які свята відзначають в Україні

З 2015 року започатковано нове державне свято — День захисника України 💙💛. Воно відзначається 1 жовтня (до 2023 було 14 жовтня). Раніше цей день був офіційним вихідним, але під час повномасштабного вторгнення це поки на паузі. І хоча свято відносно молоде, його концепція зовсім не нова.

Час читання: 1 хвилина та виноград🍇

читай статью на русском

1 жовтня — це насамперед релігійне свято, а саме Покрова Пресвятої Богородиці. Цей день здавна вважався дуже важливим: саме з нього починалася підготовка до зими. Жовтневе свято розпочиналося з вуличних гулянь, та, оскільки швидко темніло й холодало, святкування переміщалося до хат. Після Покрови можна було щовечора збиратися на посиденьки без докорів сумління за неробство.

Дуже шанували Покрову українські козаки. Вони обрали її захисницею свого війська. На Запорізькій Січі навіть звели церкву на честь Божої Матері. Тому 1 жовтня інколи називають козацькою Покровою. Для них цей день був по-своєму важливий ще й через збори Великої ради, на яких обирали нового гетьмана.

Цікаво по темі: 5 ідей подарунків для чоловіків до Дня захисників

Волелюбний козак, вправний воїн і захисник, став символом української доблесті. Тому не дивно, що для вшанування українських захисників було обрано саме цю дату. У цьому святі поєднано три культурні ідеї: релігійна, народна й козацька. Тож святкуймо та вшановуймо подвиг кожного, хто захищав чи зараз захищає інтереси нашої держави.

Сучасні традиції на День захисника України

У цей день варто привітати тих, хто захищає державу в ці непрості часи. Сьогодні добровольцями до армії йдуть не тільки чоловіки, тому сказати добрі слова варто й захисницям. Гідні подяки й люди, які працюють в тилу, бо кожен по-своєму дбає про Батьківщину та цілісність її кордонів. 

EVA y Viber

Не варто вважати, що 1 жовтня — це аналог 23 лютого. Та й подарунки у вигляді пінки для гоління чи шкарпеток уже не актуальні. День захисника України — нове свято, але воно має багатовікову історію. Тому пропонуємо цього дня зробити трохи більше, аніж просто сказати добрі слова:

  • зробити донат на потреби ЗСУ;
  • підтримати українських режисерів чи письменників, які присвятили свої твори бентежним подіям в Україні;
  • дізнатися більше про козаків, які довгий час були одним із найкращих недержавних військових утворень тогочасної Європи.

Це свято вже стало по-справжньому близьким кожному українцю, бо це наша історія, втілена в сучасності. 

Більше цікавого від EVA Blog:

11 Жовтня / 2019 Материнство

Коментарі покищо відсутні

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

КЩМ знижки