Як навчити дитину читати самостійно

Батьки дітей, чий вік наближується до шкільного, часто замислюються, як навчити малюка читати самостійно. Адже на сьогоднішній день існує так багато способів та методик, і що обрати – дилема не з легких. Тож, коли починати і як спланувати навчання – про це все нижче в нашій статті.

Чи потрібно займатись самонавчанням

Ще зовсім нещодавно, навчити дитину читати – то було завдання вчителя молодших класів. Та більшість сьогоденних навчальних програм буквально вимагають, щоб малюк йшов до першого класу із навичками читання. Сучасним батькам сподіватись на поміч дошкільного заходу зовсім не варто, адже максимум, на що Ви можете розрахувати – це на те, що по закінченню дитячого садочка Ваше дитя буде ознайомлене із буквами та цифрами. Звичайно, ніхто не заважає Вам віддати своє чадо на спеціальні підготовчі курси, де фахівці всьому навчать. Нажаль, на такі заняття не завжди вистачає часу та фінансів. Тож батькам зовсім нічого не залишається, як взятись за процес навчання читанню самостійно.

Коли розпочинати

Добра половина матусь і татусів вважають своїх малюків майже геніями, тому біжать до книжних магазинів прямо з першого слова дитинки. Засуджувати таких батьків ми не станемо, бо якщо Ваше маля у 2-3 роки вільно цитує відомі вірші чи казки – то дійсно причина для гордості. Однак, варто пам’ятати, що такі унікальні здібності є суто індивідуальними, і для того, щоб зрозуміти, коли дитина насправді готова до навчання читанню, варто просто за нею поспостерігати. Спеціалісти з дитячого розвитку виділяють декілька ознак готовності:

  • По-перше, можна сміливо брати до рук азбуку тоді, коли малюк вже вільно розмовляє реченнями, може скласти опис того чи іншого предмету або розповідь.
  • По-друге, дитина має вміти правильно вимовляти усі звуки.
  • І по-третє, слух малечі повинен бути добре розвинутим, тобто він має вміти правильно за вами повторити сказане.

Якщо із розвитком Вашої дитини все гаразд і він відповідає усім трьом умовам – сміливо починайте знайомство із абеткою. Найчастіше, найбільш відповідним віком є 4-5 років.

Якій методиці віддати перевагу

Якщо вже братись за навчання своєї власної дитинки – то робити це потрібно відповідально. Тому вигадливі батьки і звертаються до відомих сучасних методик, створених кваліфікованими дитячими спеціалістами. Найбільш популярними на сьогодні можна назвати:

  • читання по складам (методика Зайцевої);
  • прийом читання по словам, заснований на зоровій пам’яті (методика Домана);
  • метод читання шляхом складання букв, тобто, спочатку вивчаються назви букв, а потім вони складаються разом;
  • звуко-буквений метод, коли спочатку дитиною вивчаються звуки, а потім їх співвідношення до букв.

Усі ці запатентовані методики – то звичайно добре, та більшість батьків схильні вважати, що найкращий спосіб вивчення із маленькою дитиною будь-якого предмету – це гра. Доведено, що граючись, малюки здатні краще сприймати та запам’ятовувати інформацію, і абетка та читання не є виключенням.

Матеріал для ігрової методики створюється батьками самостійно. Перше, що підлягає вивченню із дитиною – це голосні букви. Їх існує зовсім небагато, тож малюк з легкістю запам’ятає вивчене. Виріжте з картону квадратики або кружечки по кількості голосних та розвісьте по кімнаті. Повторюйте із малям назви букв при будь-якій зручній можливості. Не забувайте змінювати їх послідовність, аби дитина запам’ятовувала саме назви букв. Коли усі голосні будуть добре вивчені, можна переходити до ознайомлення із приголосними буквами та паралельно пробувати потроху складати букви у склади.

Навчаючи самостійно своїх малят абетці та читанню, батькам варто пам’ятати, що маленька дитина не здатна одразу зрозуміти та запам’ятати багато матеріалу. Тому, для одного дня цілком достатньо вивчення однієї конкретної букви. Також не забувайте кожен урок розпочинати з повторення вивченого матеріалу.

Для ігрового навчання можна використовувати самостійно створені букви з різнокольорового паперу або картону. До того ж, нинішні магазини пропонують нам величезну кількість розважальних іграшок: плакати, що розмовляють, ведмежата та зайчики із абеткою на животику, хатинки, розумні телефони та багато інших цікавостей. Все це допоможе Вашій дитині весело та цікаво вивчати букви і слова.

Нажаль, бувають такі випадки, коли дитина навідріз відмовляється вчитись. Така ситуація може засмучувати батьків та навіть вивести з рівноваги. Але ні в якому разі не потрібно змушувати навчатись, якщо маля не хоче, бо такі дії можуть ще більше відштовхнути його від книжки. Єдиний вихід – це спробувати знайти шляхи мотивації, що підійдуть саме Вашій дитині. Намагайтесь частіше читати малюкові казки, просіть його пробувати розпізнати слова на вивісках – рано чи пізно він зрозуміє переваги самостійного читання та обов’язково захоче навчитись.

І на останок, важлива порада усім батькам, що бажають навчити своїх дітей самостійно читати. Якщо Ви бачите, що у Вашого малюка щось не виходить, ні в якому разі не опускайте руки. Не вийшло сьогодні – обов’язково вийде завтра або післязавтра.

Тільки регулярні спроби та заняття здатні принести позитивний результат, тому запасіться терпінням та розумінням і вперед до здобування знань!

Коментарі покищо відсутні

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Рекомендовані статті
11 способів ненав’язливо вчити мову з дитиною
26 Березня / 2024 Виховання і розвиток
Як допомогти дитині перестати соромитися
18 Жовтня / 2023 Виховання і розвиток
КЩМ знижки