Як розпізнати неврологію у малюка

Здоров’я дитини – найважливіше, що турбує всіх щасливих батьків. Проте, перше, на що найчастіше звертають увагу мами й тата – це фізичній стан та розумовий розвиток малюка. При цьому, емоційною складовою життя дітей батьки переймаються у останню чергу, вважаючи, що нервовими хворобами вони просто не хворіють. Насправді, відхилення у роботі нервової системи можуть спостерігатись у дитини буквально з самого народження. Які ж вони, ці симптоми, та як не довести маля до нервового зриву – про це поговоримо в сьогоднішній статті.

Причини дитячої неврології

Спеціалісти Всесвітньої організації охорони здоров’я відмічають, що неврологічні проблеми існують у 80 відсотків малюків першого року життя. Причин тому існує величезна кількість, та фахівці виділяють декілька основних:

  1. травма під час пологів;
  2. внутрішньоутробне кисневе голодування;
  3. обвиття шиї малюка пуповиною в матусиному животику, яке призвело до зменшення рівня кисню;
  4. сильний токсикоз мами під час вагітності;
  5. внутрішньоутробні інфекції;
  6. важкі пологи;
  7. спадковість.

Як бачите, основна кількість причин пов’язана саме з періодом вагітності та процесом появи на світ. Тож, не дарма майбутнім матусям усі довкола радять берегти себе і бути вкрай обережними, адже вони у цей час відповідають не тільки за своє життя, а й за життя та здоров’я своєї дитинки.

Симптоми неврології у малюків

Турботливі батьки завжди побачать навіть найменші зміни у поведінці та самопочутті своєї крихітки. Особливо тривожними сигналами мають стати зміни динаміки мовного, моторного та психічного розвитку. Втім, помітити їх молодим матусям і татусям, які вперше стали батьками та нічого не знають про педіатрію, буде досить важко. Однозначно, потрібно слідкувати пильно за своїм малям, і при появі хоча б одного з «тривожних дзвіночків», що перераховані далі, негайно звернутись до дитячого спеціаліста.

Отже, сигналом того, що в організмі Вашої дитини виникли неврологічні проблеми, можуть стати наступні зміни функціонального характеру:

  • часті та рясні зригування;
  • тремор підборіддя та кінцівок;
  • підвищена збудливість;
  • поганий сон;
  • рухові розлади;
  • підвищений тонус м’язів.

Окрім того, свідчити про неврологію у малюків можуть і такі симптоми вегетативної дисфункції, як:

  • дуже холодні кінцівки, які постійно пітніють;
  • мармуровий колір шкіри;
  • напади судом;
  • сильна реакція на зміну погоди або клімату.

Перше, на що необхідно обов’язково звернути увагу батькам – це постійний плач дитини. Так, ридати притаманно всім малятам, і особливо, найменшим. Однак, якщо у Вашого чада негативних емоцій значно більше, ніж позитивних, не варто ризикувати дитячим здоров’ям і списувати все на важкий характер або спадковість. Краще зверніться до лікаря, доки наслідки не стали тяжкими.

Наслідки ігнорування неврологічних порушень

Центральна нервова система займає надзвичайно важливе місце в організмі людини. Порушення її діяльності, так само як і всі інші захворювання, краще за все піддаються лікуванню на ранніх стадіях. Але, з огляду на те, що симптоми неврології у дітей можуть не здаватись батькам такими серйозними, якими вони є насправді, той самий початок хвороби можна просто пропустити. Ігнорування та не надання потрібного лікування неврологічних порушень може призвести до достатньо тяжких наслідків, таких, як: затримка психічного, мовленнєвого та психомоторного розвитку, гіперактивність, порушення уваги, пам’яті та мовлення, психоемоційна нестійкість.

Неслабкий такий список, як для маленької дитини! Саме тому, при перших же симптомах батькам потрібно вести малюка до лікарні. Коли ж Ви не бачите відхилень у поведінці свого чада, неодмінно слідкуйте рекомендаціям Вашого педіатра: якщо він радить відвідати дитячого невропатолога – не затягуйте з прийомом.

Любі батьки! Маємо надію на те, що наша інформація допоможе Вам вчасно зреагувати на зміни у самопочутті Вашого чада. Бажаємо Вам виростити здорових дітей в абсолютно всіх сенсах, і при появі будь-яких проблем, вирішити їх швидко та без наслідків.

Нехай Ваша родина буде найщасливішою, не дивлячись ні на що!

16 Квітня / 2018 Діти

Коментарі покищо відсутні

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *