День захисту дітей: менше очікувань, більше прав

Коли я чую «дитина повинна те» або «діти повинні це», у мене часом все всередині стискається. Скільки у дорослих буває очікувань від дітей!

Вони повинні бути вихованими. Слухняними. Допитливими, але не надто активними. Добре їсти, але не солодке. Добре вчитися, але перш за все тому, чого навчають у школі. Хобі — після основних уроків. Читати книги, але добровільно, не «з-під палки». Заводити друзів, але таких, щоб ми схвалили. Акуратно складати одяг і прибирати іграшки. Не шуміти, не заважати, не вплутуватися в сумнівні історії. Мати власну думку, але не сперечатися. Бути цілеспрямованими і наполегливими, але не агресивними.

І ще стільки всяких «повинні», які часом суперечать один одному!

Час читання: 4 хвилини та чашка кави ☕

статья доступна на русском языке

День защиты детей

А як часто ми замислюємось над тим, які права є у наших дітей?

Наші діти мають право на щасливе дитинство. Право вчитися і розвиватися. Пізнавати світ і себе в ньому. Наші діти, як і ми, мають право на помилки, право на «не вийшло», право на переживання. Наші діти, як і ми, мають право на різні емоції і їх вираження: і радість, і смуток, і умиротворення, і злість, і захват, і образу. Наші діти, як і ми, мають право хандрити, відмовлятися їсти нелюбимий продукт, плакати, коли боляче або страшно, упиратися перед візитом до лікаря, не одразу прибирати речі і навіть з’їсти іноді морозиво замість супу на обід.

Цікаво по темі: Чому дитині потрібні батьки, а не друзі

День защиты детей 1

Але найголовніше, як на мене, наші діти мають право на найкращих (для них) батьків.

Які люблять і приймають їх, не дивлячись ні на що. Які усвідомлюють, що діти — окремі від них люди зі своїми бажаннями, страхами і рисами характеру. Які спокійно приймають їх найсильніші і не завжди позитивні емоції (злитися, плакати, сумувати, ображатися — нормально, ненормально придушувати в собі це все). Які вміють розрадити і висушити найгіркіші сльози. Які вірять в своїх дітей, дають їм можливість йти своїм шляхом і підбадьорюють їх на цьому шляху. Які читають казки так, що їм програють будь-які мультики. Які знають тисячу і один спосіб розважити дітей у довгій дорозі без планшета. Які серйозно ставиться до переживань дітей, не кажучи «хіба це проблема!». Які вміють вибачитися, якщо не праві.

Клуб Щаслива мама инстаграм

Які не транслюють дітям свої смаки, комплекси і переконання. «Ти не будеш це їсти, воно несмачне», «Ти не поїдеш в табір, там жахливо» або «Я веган/християнка/впишіть своє, тому ти теж будеш таким, як я».

Які впевнені в собі як в мамі і татові, і не стануть змінювати щось на догоду зауважень випадкових людей (перехожих, троюрідних тіток, мам на дитячих майданчиках) через причину «аби чого не подумали», «що про мене скажуть» .

Які поважають особистий простір дітей і не читають їх щоденники і листи. Які не червоніють від слова «секс» і здатні нормальною мовою пояснювати, що, як і коли відбувається в стосунках дорослих чоловіків і жінок. З ким із вас батьки могли говорити — і говорили — «про це»? Щось мені підказує, нас таких одиниці.

Наші діти маю право на батьків, яким можна розповісти те, що турбує і заподіює біль. Яким можна розповісти те, що лякає і викликає почуття сорому чи провини. Яким можна розповісти про кохання і попросити поради. Яким можна довірити мрію. І знати, що цій мрії не підріжуть крила.

Цікаво по темі: Як не зриватись на дитині під час капризів та істерик?

День защиты детей 2

У день захисту дітей я думаю про те, що багато дитячих проблем могли б і не виникнути, якби ми, дорослі, ставилися до дітей так само, як до людей. Маленьких, але — людей. Не лише вішаючи на них вантаж своїх очікувань і уявлень про те, якими вони повинні бути, але визнаючи їх права. І роблячи все від нас залежне, щоб ці права були реалізовані.

 

Читайте також:

23 Травня / 2022 Материнство

Коментарі

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

  1. Інна

    Треба заохочувати дитину обов’язково,це не від’ємна частина тих навичок якість прививаємо дітям!Треба зацікавлювати дитину,навіть грою можна привити якісь знання,вміння!не змушувати,а заохочувати,і зацікавлювати)

  2. Кристина

    Согласна на все 100%
    Некоторые родители просто пытаются ребенка сделать под себя,но ведь он не клон!
    Да в нем бежит кровь родителя,но интересы и нравы у него СВОИ ЛИЧНЫЕ).

Рекомендовані статті
VISUAL by EVA