Навіщо потрібен і як вибрати крем для сосків

Багато говорити про важливість грудного вигодовування не потрібно, адже всі й так добре знають про його вагомі переваги для гармонійного росту та розвитку дитини. Але для багатьох мам перші тижні лактації можуть стати справжнім випробуванням й навіть призвести до переривання грудного вигодовування. Річ у тім, що під час годування немовляти на сосках можуть виникати відкриті тріщини або виразки, які можуть бути дуже болючими. Але, на щастя, за умови правильного догляду за грудьми всього цього можливо уникнути, а якщо проблема все ж таки виникла – вирішити її можна буде досить швидко.

Час читання: 5 хвилин і сезонні фрукти 🍐

статья доступна на русском языке

Симптоми та причини появи тріщин на сосках

Симптоми та причини появи тріщин на сосках

Насправді тріщини на сосках під час годування дитини – не рідкісне явище, за різними підрахунками, з ним стикається близько 80-90% жінок. Що ж стає причиною виникнення цієї проблеми? З’ясуймо це.

1. Неправильне захоплення соска. Малюк повинен повністю захоплювати сосок разом з ареолою. Таким чином молоко безперешкодно потрапляє в рот дитини, навантаження на сосок розподіляється рівномірно, не травмуючи його ніжну шкіру. При неправильному захопленні молоко не виділяється, а малюк буде тиснути яснами на невелику ділянку соска, щоб отримати чергову порцію молока.

Шукай EVA Blog в Instagram

2. Неправильне забирання грудей. Не намагайтеся віднімати груди, коли малюк до них щільно присмоктався. Щоб у вас не виник дискомфорт, акуратно введіть мізинець у куточок рота дитини й тільки після відкриття рота забирайте груди.

3. Помилки під час зціджування молока. Інтенсивний тиск на сосок або неправильне використання молоковідсмоктувача також може стати причиною появи тріщин.

4. Змішане годування. Якщо ви даєте дитині груди та пляшечку, потрібно розуміти, що отримання молока в цих двох випадках абсолютно різне. Оскільки процес смоктання молока є інтуїтивним, малюк не може одразу відрізнити груди від соски, внаслідок чого на сосок може чинитися додатковий тиск через неправильне захоплення.

Цікаво на тему: Як правильно годувати дитину з пляшечки

5. Молочниця (кандидоз) слизової рота. На жаль, дітки часто страждають від неї. Інфекція може передаватися від дитини до матері під час лактації, провокуючи появу тріщин на сосках.

Симптоми та причини появи тріщин на сосках - 1

6. Коротка вуздечка язика у немовляти. Язик відіграє важливу роль під час годування. З його допомогою малюк втягує й утримує груди в правильному положенні, а також формує жолоб для проковтування молока. Немовлята з короткою вуздечкою не можуть правильно взяти груди під час годування, а також будуть використовувати ясна для здавлювання соска, щоб отримати необхідну кількість молока. У жінки часто виникає відчуття, що малюк ніби жує груди. Цю проблему необхідно невідкладно вирішувати разом із лікарем.

7. Надмірне дотримання правил гігієни грудей. За даними ЮНІСЕФ, нема потреби перед кожним годуванням мити соски. Гігієні грудей достатньо приділяти увагу 1-2 рази на день (вранці та ввечері). Часте використання мила та інших засобів може порушити природний гідроліпідний бар’єр, спричинити сухість і тріщини. До того ж ви змиваєте з сосків природну захисну і зволожувальну олію, яку виділяють залози Монтгомері.

Цікаво на тему: Як зберегти грудне вигодовування: молочні кризи та як їх подолати

Догляд за сосками під час грудного вигодовування

Догляд за сосками під час грудного вигодовування

Щоб мінімізувати ризик виникнення тріщин, треба дотримуватися простих правил догляду за грудьми:

1. Приймаючи душ або ванну, мийте соски просто водою. Як уже говорили, мило і гелі для душу можуть пересушити шкіру сосків і призвести до появи подразнення. Самі ж груди можна мити мильними засобами.

2. Влаштовуйте повітряні ванни для грудей. Це дуже корисно для годуючих мам. Після того як ви покупалися, дайте соскам висохнути самостійно. Шкіра на цій ділянці тіла дуже чутлива і їй потрібно трошки більше часу для відновлення. 10-15 хвилин буде цілком достатньо, щоб клітини епідермісу “подихали”. Якщо зайвого часу немає, можна акуратно промокнути соски рушником, але від повітряних ванн краще не відмовлятися навіть за наявності тріщин.

Раніше жінкам рекомендували натирати соски грубою тканиною, щоб підготувати їх до грудного вигодовування і зробити менш чутливими. Але насправді це не дає бажаного результату, тріщини можуть виникати все одно.

3. Перед годуванням немає потреби додатково очищати груди та соски. Залози Монтгомері, розташовані на ореолах, виділяють захисну змазку, яка додатково має легкі бактерицидні властивості. Також варто враховувати, що бактерії, які знаходяться на поверхні грудей, сприяють формуванню імунітету в малюка.

4. Частіше міняйте лактаційні вкладиші (прокладки). Це дасть змогу уникнути ризику розвитку грибкової інфекції.

Частіше міняйте лактаційні вкладиші (прокладки).

5. Чергуйте груди під час годування. Якщо на одній з грудей з’явилися тріщинки, дайте дитині іншу. Таким чином шкіра на сосках зможе відновитися.

6. Використовуйте накладки для сосків. Це справжній порятунок для жінок. Як правило, накладки використовують у тих випадках, коли мама відчуває біль у процесі годування, має тріщини на сосках або ж дитина сильно прихоплює сосок.

7. Обов’язково використовуйте крем або мазь для сосків. Ці засоби використовують не тільки в профілактичних цілях, а й для лікування тріщин. Крем наносять одразу після годування, щоб у нього був час подіяти до наступного прикладання до грудей. Вибирати догляд для сосків потрібно дуже і дуже уважно. А як правильно це зробити ми зараз розповімо.

Цікаво на тему: Диво грудного вигодовування: мами, ви – чарівниці

Як правильно вибрати крем для загоєння сосків

Як правильно вибрати крем для загоєння сосків

Крем для сосків – це найважливіший засіб в аптечці годуючої мами. Він відмінно допомагає впоратися з дискомфортом під час годування малюка, а також швидко позбутися тріщин на сосках. Завдяки якісному і повністю безпечному складу для мами та дитини, крем для сосків має низку переваг:

  • допомагає зменшити больові відчуття;
  • зволожує, заспокоює та пом’якшує шкіру;
  • захищає від появи подразнень;
  • прискорює загоєння тріщин і ранок;
  • знімає запальний процес;
  • має антисептичні властивості.

Сучасні креми для сосків не вимагають змивання перед годуванням грудьми, що дуже зручно.

Цікаво на тему: Догляд за грудьми під час годування

Сучасні креми для сосків

Отже, на що ж звернути увагу під час купівлі цього засобу? Розповідаємо:

  1. Натуральний склад. Це одне з головних правил вибору. Віддавайте перевагу крему/мазі з ланоліном (натуральний віск тваринного походження), допоміжними компонентами можуть бути натуральні олії каріте, кокосова, оливкова, жожоба, обліпихи тощо.
  2. Текстура. Вибирайте крем, який легко наноситься і розподіляється.
  3. Без сторонніх запахів. Синтетичні аромати можуть викликати занепокоєння і небажання брати груди. Малюк звик до вашого природного запаху і сприйматиме тільки його.
  4. Без алергенів. Завжди уважно вивчайте склад. Якщо ви раніше помічали появу алергічної реакції на якісь компоненти в косметиці – не ризикуйте. Вибирайте той склад, який не викличе додатковий дискомфорт.
  5. Без знеболювальних компонентів. Такі компоненти зазвичай “заморожують” ділянку шкіри, на яку наноситься крем. Але не забувайте про те, що використання такого крему може стати причиною оніміння рота у дитини, що викличе проблеми з годуванням.
  6. Купуйте тільки дерматологічно протестовані засоби. Це дасть вам змогу уникнути небажаних реакцій і придбати дійсно якісний крем, який допоможе захистити та швидко відновити шкіру на сосках, водночас без будь-яких ризиків для здоров’я малюка.

Як правильно використовувати крем для сосків

Як правильно використовувати крем для сосків

Наносити крем потрібно за потреби, можна це робити одразу після годування. Ретельно вимийте руки та нанесіть засіб масажними рухами на кожен сосок. Крем швидко вбирається і не потребує змивання перед черговим прикладанням дитини до грудей.

Перед використанням обов’язково ознайомтеся з інструкцією, оскільки рекомендації щодо застосування можуть відрізнятися.

Читайте також:

Коментарі покищо відсутні

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

VISUAL by EVA