Чому весна вважається ідеальним періодом для планування вагітності?

Планування і підготовка до вагітності — цілком правильний підхід, яким нині послуговуються багато сучасних пар. Пропонуємо розібратися, на що слід звернути увагу і як підготуватися до зачаття дитини, а також яким буде ваш малюк, якщо він народиться восени або взимку.

Загальні рекомендації для майбутніх батьків перед зачаттям

Проводячи консультацію з парами про планування вагітності, репродуктологи наполягають: готуватися до зачаття дитини не тільки майбутній мамі, але обов’язково й майбутньому татові. Така підготовка сприятиме поліпшенню якості сперми та активності сперматозоїдів у чоловіків, дозволить нормалізувати менструальний цикл у жінок і збільшить шанси на успішне зачаття дитини та нормальний перебіг I триместру вагітності.

Як підготуватися до вагітності — корисні рекомендації:

  1. За 3-6 місяців до запланованого зачаття слід кинути палити, вживати алкоголь та інші стимулятори. Цього часу вистачить, щоб вивести токсичні речовини з крові та інших рідин організму. У чоловіка повністю оновиться склад сперми, а в жінки підвищиться життєздатність яйцеклітин. Радимо також подивитися відео про вплив способу життя на здатність до зачаття.
  2. Дотримуйтеся принципів правильного харчування. Жіночий організм із повноцінним набором вітамінів, мінералів і мікроелементів краще перенесе I триместр вагітності, а якщо ранній токсикоз таки виникне, то він буде менш вираженим.
  3. Почніть займатися фітнесом. Регулярна фізична активність допоможе позбутися зайвої ваги, нормалізує вироблення статевих гормонів, підготує м’язи та інші системи до підвищеного навантаження, яка чекає на жінку під час вагітності.
  4. Плануйте день так, щоб спати вночі 8 годин. Повноцінний сон нормалізує обмін жирів і вуглеводів і позитивно впливає на роботу гормональної системи загалом.
  5. Учіться не турбуватися через дрібниці. Підберіть і почніть практикувати дихальні вправи та фрази аутотренінгу, які допомагають швидко заспокоїтися в стресових ситуаціях.
  6. Привчіть себе до щоденних прогулянок на свіжому повітрі. Учіться плавно рухатися і не піднімати важкі речі за звичкою.
  7. Підіть до стоматолога. Лікування зубів і заміна старих пломб — обов’язкова складова підготовки до вагітності. Причому зробити це потрібно і майбутньому татові. Інакше пристрасний поцілунок під час виношування плода обернеться для жінки ураганним розвитком карієсу та хворобами ясен.
  8. Обов’язково відвідайте гінеколога та уролога, перевірте стан сечостатевої системи, здайте аналізи на TORCH-інфекції, ВІЛ, сифіліс, гепатити С і В. Не завадить загальний біохімічний аналіз крові та перевірка рівня цукру в крові. Майбутньому татові потрібно також обов’язково здати аналізи на інфекції, що передаються статевим шляхом. Поки статева система обох партнерів не буде повністю здорова, краще не приступати до зачаття малюка.

Якщо все в порядку, майбутні батьки привели себе в «повну бойову готовність», а завагітніти не виходить, не впадайте у відчай! Сьогодні цю проблему можна вирішити в будь-якому центрі планування сім’ї.

Чому варто планувати зачаття навесні?

Насправді, якщо жінка здорова, то пора року не відіграє жодної ​​ролі. Проте деяким майбутнім мамам набагато легше виносити малюка навесні чи влітку, ніж восени та взимку:

  • із середини весни до початку осені практично відсутня загроза заразитися ГРВІ або грипом, а будь-яка інфекційна хвороба може негативно вплинути на розвитку плода;
  • у весняно-осінній період можна без проблем підбирати теплий одяг, який не обмежуватиме рухи та буде надзвичайно зручним;
  • навесні, влітку і восени дозріває багато овочів і фруктів — природних джерел вітамінів і мінералів;
  • під впливом сонця в організмі виробляється вітамін D. Він необхідний для нормальної роботи всіх систем організму, а не тільки для формування, росту і відновлення клітин кісток, волосся та нігтів;
  • навесні та влітку поліпшується психоемоційний стан жінки. До речі, нинішнє потепління гарантує гарний настрій і відсутність осінньої депресії, а кінець жовтня та початок листопада — ідеальний час для красивих кадрів до альбому «В очікуванні малечі».

Якою буде дитина, зачата навесні?

Медициною це не доведено, але багатовіковий досвід спостереження за дітьми, народженими в різні пори року, дозволяє зробити такі висновки:

  • Малюки, які з’явилися на світ восени, частіше за інших стають довгожителями. Вони активніші за інших дітей і менше схильні до застуди. Але ті, хто все-таки хворіє часто, схильні до астми, алергії на тварин і пил. Осінні дітки люблять вчитися і роблять це все життя. Зазвичай вони не емоційні, врівноважені та люблять довго міркувати. Вони легко знаходять спільну мову з іншими малюками, прагнуть до спілкування і допомагають друзям. У побуті вкрай охайні, що з віком може призвести до перфекціонізму.
  • У дітей, народжених у зимові місяці, міцне фізичне здоров’я, але при цьому вони схильні до меланхолії, яка в зрілому віці може стати причиною деяких психічних розладів. Помічено, що діти взимку з’являються на світ на кілька днів раніше за встановлений термін. Зимова дитина працьовита, наполеглива, має розвинений інтелект. Вона не дуже прагне до спілкування з однолітками, але завжди рада зробити добру справу і допомогти, коли відчуває, що це дійсно необхідно.

Авжеж, ці характеристики досить умовні. Тож якщо якийсь із пунктів вам не сподобався, не звертайте уваги та в жодному разі не вдавайтеся до крайніх заходів, якщо зачаття вже відбулося. Здоров’я і характер малюка залежать не від дати його народження, а від маминої поведінки під час вагітності й того, як про нього піклуються і виховують у родині.

Кому слід відмовитися від зачаття дитини навесні

Проте зачаття дитини навесні має і недоліки. Відкласти початок вагітності на літо або осінь варто, якщо:

  • цієї зими жінка часто хворіла, сиділа на жорсткій білковій дієті, у неї є серйозні проблеми зі станом волосся та нігтів;
  • майбутня мама гостро реагує на часту зміну погоди, характерну для весни, і погано переносить літню спеку;
  • жінка страждає від весняних депресій.

Особливо не рекомендується планувати зачаття дитини у весняну пору жінкам, які страждають від алергії на цвітіння дерев, трав’янистих рослин, злаків і спори грибів.

Більшість препаратів, які полегшують алергічні реакції, протипоказані під час вагітності, оскільки вони проникають через плаценту і можуть негативно вплинути на розвиток плода.

Тепер, знаючи всі «за» та «проти» зачаття дитини навесні, ви з чоловіком можете оцінити їх і вирішити, чи влаштовує вас такий варіант або варто відкласти планування вагітності на іншу пору року. Проте не забувайте, що подумати про це потрібно заздалегідь: на повноцінну підготовку вам необхідно близько 3 місяців.

10 Березня / 2020 Вагітність та пологи

Коментарі

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

  1. Валерия

    Очень хорошая статья именно весной в моем животике поселилось счастье

Рекомендовані статті
ХГЛ при вагітності
22 Лютого / 2023 Вагітність та пологи
Бра для годування та періоду вагітності
1 Грудня / 2023 Вагітність та пологи