Педикульоз у дитини: Без паніки!

Педикульоз, або якщо говорити простими словами, воші — особливий різновид комах, котрі передаються від людини до людини і нерідко з’являються в дитячих колективах. Найчастіше воші не викликають серйозних захворювань, та в деяких випадках вони можуть переносити такі хвороби як волинська лихоманка, висипний тиф та інші. Та найперша порада, яку дають лікарі батькам, діти яких заразилися педикульозом, — не панікувати! Що треба знати про цю хворобу та як від неї уберегтися? Про це читайте в нашій новій статті.

Що таке педикульоз?

Pediculus, що в перекладі з латині означає «воші», — крихітні комахи розміром до 3 мм, що харчуються кров’ю зі шкіри голови, а поза зоною свого проживання гинуть протягом доби. Ці комахи відкладають яйця, які прикріплюються до волосин близько до шкіри голови і мають неприємну назву «гниди».

Заразитися педикульозом може будь-яка дитина незалежно від санітарних умов вдома та регулярності гігієнічних процедур. Воші не літають на не стрибають — лише повзають, тому найчастіші шляхи зараження — через тісний контакт дітей в колективах, спільне використання щіток, головних уборів, шкільних роздягалень тощо.

Як виявити педикульоз?

Найперший симптом — свербіж шкіри голови. Але цей симптом характерний також і для інших хвороб або реакції на шампунь, тож якщо дитина жаліється на свербіж або ви самі помічаєте, що вона часто чухає голову, огляньте її волосся на наявність педикульозу. Самих вошей побачити важко, а от їхні яйця добре помітні неозброєним оком: увімкніть яскраве світло й ретельно огляньте волосся дитини, а особливу увагу приділіть області на потилиці та за вухами.

Що робити, якщо у дитини педикульоз

Перша допомога вдома. Візьміть дуже густий гребінець (в магазині можна придбати спеціальні густі гребені для цієї мети), намочіть волосся дитини й починайте ретельно вичісувати кожне пасмо. Перед тим, як перейти до наступного пасма, протріть гребінець вологим рушником. Такі міри не допоможуть повністю позбавитися вошей, але сприятимуть ефективності подальшого лікування, котре вам призначить лікар.

Зверніться до педіатра. Існує багато препаратів проти педикульозу, але використовувати їх краще після консультації лікаря. Тож зверніться до свого педіатра для того, щоб підтвердити діагноз та отримати рекомендації по лікуванню.

Чого не можна робити. Ефективність будь-яких домашніх та народних рецептів (нанесення майонезу, рослинної олії тощо) науково не доведено, тож краще не експериментуйте. Особливо це стосується таких небезпечних народних порад, як нанесення на волосся бензину, засобів від бліх для тварин та інших шкідливих речовин. Ні в якому разі не ставте подібних експериментів над власною дитиною!

Які є профілактичні заходи

  • Якщо у дитини виявлено педикульоз, добре виперіть у гарячій воді всі речі, якими вона користувалася протягом останніх трьох днів перед лікуванням: рушники, головні убори, постільну білизну, щітку для волосся тощо.
  • Речі, котрі не можна випрати або помити, на два тижні покладіть в герметичний пластиковий пакет.
  • Обов’язково перевірте на наявність педикульозу всіх членів родини, що мешкають разом з дитиною, та при необхідності проведіть лікування.

І найголовніше: якщо ви виявили у своєї дитини педикульоз, якомога скоріше починайте лікування, щоб запобігти розповсюдженню хвороби серед інших дітей.

Бажаємо вам здоров’я!

23 Квітня / 2018 Діти

Коментарі покищо відсутні

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *