Диво грудного вигодування: мами, ви — чарівниці

Всесвітній тиждень підтримки грудного вигодовування щороку відзначають з 1 по 7 серпня. Це важливий захід, спрямований на підкреслення сили та краси мами, що годує груддю. Впродовж цього тижня влаштовують різноманітні флешмоби та акції, які дають можливість молодим мамам відчути себе частинкою чогось великого та вкрай важливого.

Існує безліч молочних сумішей для годування немовлят, проте більшість жінок розуміє, що всі необхідні корисні речовини дитина може отримати з материнського молока. Процес грудного вигодовування корисний не тільки для малюка, а й для матері. У цій статті ви знайдете кілька важливих фактів, які підтверджують користь годування груддю.

Зміцнення імунітету

Материнське молоко — це не лише їжа для дитини. У ньому містяться корисні речовини та антитіла, які значно підвищують спроможність дитячого організму боротися з багатьма захворюваннями. Ці антитіла неможливо відтворити штучно, тому в різноманітних сумішах їх немає. 

До речі, діти, яких годували грудним молоком, рідше хворіють на діабет, запалення кишківника чи ішемічну хворобу серця. Вони також менше схильні до ожиріння.

Завжди зручно

Де б і коли дитина не зголодніла, ви завжди маєте під рукою найкращу їжу, якою немовля може втамувати голод. При грудному вигодовуванні немає потреби постійно кип’ятити пляшечку чи підігрівати суміш до потрібної температури. Жіночий організм завжди виробляє молоко оптимальної температури та чистоти.

Економія бюджету

Якісні суміші коштують дорого, а малюк дорослішає та потребує більшу кількість їжі. Витрати на штучні замінники материнського молозива можуть сильно підірвати бюджет. Грудне молоко — це завжди доступне джерело їжі для вашої дитини. При грудному вигодовуванні за рік сім’я економить значну суму, яку можна витратити на щось дійсно необхідне дитині.

Захист маминого здоров’я

Вивчаючи зміни в організмі жінки, що годує, вчені дійшли цікавих висновків. Кожні 12 місяців годування груддю зменшують ризик розвитку раку молочних залоз на 4,3%. Цей процес кумулятивний, тобто ризик зменшується з кожним роком і кожною дитиною, яку жінка годує своїм молоком. 

Пасивний спорт

Будь-яка жінка хоче завжди бути гарною та здоровою. Грудне вигодовування сприяє цьому якнайкраще. Під час цього процесу жінка втрачає досить багато калорій. Тому мами, які віддали перевагу природному способу вигодовування дитини, значно швидше повертають собі форму, яку мали до вагітності. Іноді їм навіть вдається значно схуднути без шкоди для організму.

Збалансований раціон

Материнське молоко — унікальна річ. Вітаміни, мінерали та амінокислоти забезпечують правильний розвиток та міцне здоров’я малечі. Склад молока може змінюватися, враховуючи потреби дитини в певному віці. У перші пів року малюк отримує з молоком все необхідне, і немає потреби вводити прикорм. Навіть якщо мама захворіє (звісно, якщо це застуда, а не небезпечна інфекція), в організм дитини разом із молоком надходитимуть антитіла, які захищатимуть її від хвороби.

Підготовка до прикорму

Відомо, що в материнське молоко потрапляють корисні речовини з їжі самої мами. Та не всім відомо, що присмак молока теж залежить від тих продуктів, які вживає жінка. Дитина вже в грудному віці знайомиться з «дорослою» їжею. Це значно полегшує введення натурального прикорму в раціон малюка.

Міцний зв’язок 

Тривале грудне вигодовування приносить користь не лише малюкові. Процес годування пришвидшує утворення окситоцину в організмі жінки. Цей гормон стимулює скорочення матки та допомагає уникнути кровотечі. Саме тому новонароджену дитину одразу прикладають до грудей матері. 

Крім очевидної користі, грудне вигодовування зміцнює стосунки матері й немовляти. Така особлива близькість підвищує довіру та розуміння одне одного. Дитина почувається в безпеці, відчуваючи тепло, слухаючи голос та серцебиття мами. 

Годування груддю впливає і на емоційний стан жінки. Воно активує утворення гормонів, які відповідають за спокій і гарний настрій, допомагаючи уникнути післяродової депресії.  

Важливість та зворушливість годування груддю 

Користь грудного вигодовування — один із тих рідкісних випадків, коли наука повністю підтримує природний процес. Лікарі та вчені рекомендують не відмовлятися від годування дитини материнським молоком, якщо для цього немає протипоказань. У перші шість місяців дитина може обійтися навіть без води, якщо отримує материнське молоко в достатній кількості. Коли починають вводити прикорм, молоко матері забезпечує половину денної норми поживних речовин, а після року — близько третини.

Процес годування груддю не тільки корисний, а й неймовірно зворушливий. Тому багато відомих митців намагалися увіковічити цю картину. Найвідоміше зображення, де показано процес годування груддю, — ікона Богородиці. Матерів, які годують немовлят, зображували на своїх полотнах Леонардо да Вінчі та Станіслав Виспянський, Андреа Соларио та Істмен Джонсон. Немало сучасних фотографів також мають у своєму портфоліо чимало зворушливих знімків матерів у момент годування груддю. 

Коментарі покищо відсутні

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Рекомендовані статті