За нашим бажанням: діти-білінгви

Деякі батьки вважають, що діти, які змалечку вільно розмовляють на двох мовах, мають немало переваг перед тими, що знають тільки одну. Чи так це насправді, та як виростити дитину-білінгва, аби мови, що вивчаються, не плутались в маленькій голові і не заважали одна одній? Про це поговоримо в сьогоднішній статті.

Що таке білінгвінізм

Білінгвінізм – це поняття, яке не так вже й часто зустрічається в наших щоденних розмовах. Проте, воно є особливо актуальним для змішаних сімей, тобто таких, де тато і мама мають різні національні походження. Отже, діти-білінгви – це малята, які з будь-яких причин вимушені або хочуть вивчати буквально з народження не одну мову, а дві. Причин цьому може бути декілька, і ось основні з них:

  • батьки-дипломати переїхали до іншої країни на постійне місце проживання;
  • дитина поїхала на навчання або стажування закордон;
  • мама та папа (або інші родичі, з ким малюк часто спілкується) мають різні національності;
  • один з батьків закоханий у ту чи іншу мову, і бажає, аби дитина знала її також.

Яка користь двомовності для дитини

Практично усі дитячі спеціалісти стверджують, що білінгвінізм для дитини – це добре. Даний факт підтверджується численними дослідженнями. Насправді, двомовність дає малюкові значно більше, аніж просто знання двох мов.

  1. Перш за все, діти що вивчають одразу декілька мов, мають більш розвинутий кругозір та є більш сприйнятливими до інших людей, національностей і культур.
  2. До того ж, діти-білінгви сприймають граматичні правила по-особливому. На кожний предмет в них є як мінімум два значення, які вони порівнюють між собою. Це дає можливість виявити лінгвістичні зв’язки між різними мовами та дозволяє мислити значно ширше. Частіше за все, з білінгвів виростають професійні журналісти та гарні письменники.
  3. Вивчання одразу двох мов сприяє розвиненню в дитині багатозадачності. В майбутньому їй вдається легко перемикатись з одного завдання на інше, або вирішувати декілька проблем одночасно.
  4. Діти-білінгви мають добре розвинуте дивергентне мислення, тобто здатність зробити будь-який предмет багатофункціональним.
  5. Ну і нарешті, вважається що люди, які вільно володіють декількома мовами, є менш схильними до різноманітних захворювань, що виникають в старезному віці.

Як бачите, привілеїв у білінгвізмі є чимало. Історія навіть підтверджує той факт, що більшість відомих творців були білінгвами. Тож, у користі вивчання дітками одразу двох мов можна не сумніватись.

Коли можна розпочинати вивчення другої мови

Сучасні фахівці з дитячого розвитку виділяють білінгвізм ранніх років, дитячий (5-12 років) та підлітковий (12-17 років). Вважається, що в дитинстві нейронні зв’язки формуються швидше, а це означає, що і вивчення мови проходить з більшим ефектом. Тож, розпочинати введення другої мови у життя малюка можна буквально з 2-3-го року, однак важливо зробити це до 5-7 років. Найкраще, якщо у дитини вже будуть основи рідної мови, розвинута дрібна моторика, увага та пам’ять. Батькам майбутніх білінгвів варто пам’ятати, що вивчення одразу двох мов – задача не з простих, тож і з їхньої сторони знадобляться неабиякі зусилля.

Стратегії білінгвізма

Автор посібника для батьків «Raising a bilingual child» Барбара Пірсон виділяє три основні стратегії вивчення другої мови дитиною:

Домашня мова.

Модель формується тоді, коли батьки дитини переїжджають до іншої країни. Вдома вони продовжують спілкуватись на рідній мові, у той час, як на роботі та в інших місцях розмови відбуваються на мові нової нації. Як результат, малюку вдається пізнати досить швидко ази обох мов.

Час та місце.

Вивчення другої мови відбувається для дитини легко та невимушено, якщо вона регулярно відвідує інші країни (наприклад, коли батьки-дипломати вимушені часто подорожувати), або коли маля постійно відпочиває в мовних таборах.

Мамина і татова мова.

Сім’ї, в яких батьки мають різні національності, на сьогоднішній день не є рідкістю. Як би не формувались взаємовідносини в таких родинах, для лінгвістичного розвитку дитини така ситуація є тільки позитивною. Важливо, аби «мамина» і «татова» мова лунали в домі регулярно.

Поради для батьків, що бажають виростити дитину-білінгва

  • Коли Ви вже чітко вирішили, що двомовність має бути присутньою у Вашій родині, не забувайте дитині частіше нагадувати про її переваги та привілеї.
  • Вибравши якусь певну стратегію, намагайтесь її притримуватись протягом всього процесу навчання.
  • Використовуйте будь-які цікаві саме для Вашої дитини методи і засоби: книжки, пісні, відеоматеріали, проте пам’ятайте, що найкращий спосіб – це живе спілкування з носієм мови.
  • Не забувайте хвалити та заохочувати маля за його досягнення.
  • Якщо є можливість, віддайте дитя на спеціальні курси або відправте до літнього мовного табору.
  • Навчайте малюка не тільки мові, а й культурі та традиціям другої нації.

Отже, в якості висновку скажемо наступне. Період дитинства – це найкращий вік для навчання та сприйняття інформації. Для малюка вивчання другої мови не буде занадто складним або неможливим, то ж чому б цю унікальну здатність вбирати в себе нове наче губка, не пустити в потрібне русло? Тим паче, що це піде тільки на користь і обов’язково стане в нагоді в майбутньому. Тому, бажаємо Вам удачі та терпіння у вихованні дитини-білінгва!

Коментарі покищо відсутні

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Рекомендовані статті
26 Червня / 2023 Виховання і розвиток
0-13-ідей-листівок-для-мами-своїми-руками
4 Березня / 2024 Виховання і розвиток
11 способів ненав’язливо вчити мову з дитиною
26 Березня / 2024 Виховання і розвиток