Я боюсь пологів: розвіюємо страхи майбутніх мам

Вагітність — щасливий, але вкрай бентежний період. Страх перед першими пологами цілком зрозумілий, але деякі жінки бояться народжувати й вдруге, й втретє. Це природне почуття, адже самозбереження та збереження життя дитини — головні та найпотужніші інстинкти жіночої психіки. Ось декілька порад від психологів та неонатологів, які допоможуть легше перенести дискомфорт і повною мірою насолодитися радістю материнства.

Передчасне народження дитини

Страх викидня або народження недоношеної дитини пояснюється зміною гормонального фону й негативним інформаційним впливом. Тому зупиняйте подруг, які залякують страшилками, і намагайтеся не зазирати на відповідні гілки форумів.

Ваше завдання — якомога більше уваги до себе і більше довіри до лікаря. Відмовтеся від шкідливих звичок, полюбіть правильний спосіб життя та харчування, бережіть себе від ГРЗ, позбудьтеся статевих інфекцій. Головне — перемикайтеся з поганих думок на позитивні, й здоровенький малюк з’явиться, як і належить, через 9 місяців.

Пологи в дорозі

Зі страхом народити дитину, не діставшись пологового будинку, впоратися найлегше. Це тільки в серіалах народжують за кілька хвилин. Насправді, навіть стрімка пологова діяльність, яка не характерна для перших пологів, вимагає більшого часу. Тим, хто народжує вперше, природа виділила на цей процес як мінімум від 8 до 12 годин.

Напевно, ви вже підготували й пропрацювали сценарії, як будете їхати до пологового будинку у різних ситуаціях. Але зазвичай жінки, які народжують першу дитину, приїжджають у заклад раніше, приймаючи за початок процесу хибні перейми. Крім цього, якщо вам дуже страшно, то можна домовитися і лягти в пологовий будинок заздалегідь.

Читайте також: «Чекліст речей, які знадобляться кожній на останніх термінах вагітності».

Пологовий біль

Найчастіший страх у вагітних — очікування жахливого болю під час пологів — дещо перебільшений. Природа зробила все можливе, щоб жінка не загинула від больового шоку. А знання, як правильно тужитися, і вміння розслаблятися зведуть біль до почуття дискомфорту. Тим, хто не може самостійно впоратися з таких страхом, буде корисно записатися на спеціальні курси й почати раніше практикувати правильне дихання.

Якщо ж і ці заходи виявляться малоефективними, то можна обговорити з лікарем питання вибору прийнятного методу знеболення. Але на цей крок треба йти тільки в крайньому разі.

Кесарів розтин

«Якщо щось піде не так, мені зроблять кесарів розтин!» Щоб подолати страх такої операції, потрібно усвідомити, що вона дійсно рятує життя мамі й дитині. Добре, що наші лікарі не йдуть на поводі у комерційної вигоди та на відміну від деяких країн, наприклад Туреччини, не роблять кесареві розтини без явних причин.

Безумовно, якщо лікар пропонує зробити кесарів, потрібно погоджуватися. Методика відпрацьована настільки добре, що дозволяє нормально виношувати й наступних малюків. Але перш ніж наполягати самій на кесаревому розтині, подивіться відео, яке допоможе зробити вибір на користь природних пологів і без знеболення.

Страх смерті

Летальний кінець жінки або немовляти під час пологів — велика рідкість, яка не стається на порожньому місці. У кожному конкретному випадку для цього є серйозна причина-підстава з боку здоров’я. Не варто накручувати себе, беручи на віру придумані історії, поширювані в ЗМІ або мережі інтернет.

Позбутися від небажаних думок допоможе пошук відповідного пологового будинку, особисте знайомство та перевірка-підтвердження доброї репутації фахівців, що працюють у ньому. При цьому відсутність невтішних відгуків на сайті пологового закладу повинна не порадувати, а навпаки насторожити. Значить, адміністрація чистить і підтасовує сторінку. Породіллі не менше «примхливі», ніж вагітні. Вони часто зопалу діляться думкою, яку потім самі визнають як хибну.

Повторні пологи

Страх народжувати другу дитину виникає, якщо народження первістка було занадто довгим. Але шанс повторення такого сценарію вкрай малий. Повторні пологи проходять настільки легше і швидше, що напередодні появи на світ третьої дитини жінці не рекомендують лягати в пологовий будинок за добу-дві до планової дати.

Ну і, звичайно ж, треба зробити роботу над помилками, записавшись на спеціальні курси. Вони допоможуть і в разі, коли між пологами пройшло понад 5 років. За цей час жіночий організм забуває досвід попередніх пологів, а до них треба готуватися, як до перших.

Народження дитини — найщасливіший момент у житті жінки. Щоб він дійсно був таким, а 9 місяців не захмарились панічними станами, захищайте себе від негативної інформації, наповнюйте життя позитивними емоціями й відчуттями. Шукайте причину страху, працюйте з нею, якщо треба, то і з фахівцем, і це допоможе не просто легко народити дитину, але й стати турботливою та люблячою мамою.

Коментарі покищо відсутні

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Рекомендовані статті
Найперші ознаки вагітності
15 Лютого / 2023 Вагітність та пологи