Як підготувати оселю до народження дитини

Ви з хвилюванням прислухаєтесь до себе та уважно дивитесь у дзеркало. Скоро ви станете матусею, і емоції просто переповнюють! Ви думаєте про все одночасно: майбутні пологи, підготовка до першої зустрічі та першої появи малюка вдома. Підготувати оселю краще заздалегідь, адже після повернення з пологового будинку вам потрібно буде приділити максимум уваги малюкові. Тож як підготувати кімнату, що придбати та як організувати простір, щоб і ви, і дитина з першого дня перебування вдома відчули себе комфортно — про все це читайте у цій статті.

Час читання: 3 хвилини та чашка чаю ☕

статья доступна на русском языке

Підготовка до народження дитини

Підготуйте приміщення

Звичайно, малюка потрібно зустріти в чистому й охайному приміщенні, тож якщо у вас ще є час, зробіть косметичний ремонт і генеральне прибирання. Не забудьте пропилососити усі м’які меблі, протерти книги, квіти, випрати м’які іграшки та штори — усе, що накопичує в собі пил. Будь-які ремонтні роботи потрібно закінчити не пізніше як за два місяці до пологів, щоб встигли вивітритися хімічні речовини з клею для шпалер, запах нових меблів, паркету тощо.

Підготуйте приміщення

Дитячий куточок

Ліжечко малюка найкраще розташувати у світлому місці подалі від вікна та елементів опалення. Оптимальна температура повітря для дітей — біля 19–22 °С, вологість — 50–70%. Щоб регулювати показники вологості, заздалегідь придбайте зволожувач повітря. Також провітрюйте якомога частіше кімнату, в якій знаходитиметься дитина, та щодня робіть вологе прибирання.

Дитячий куточок

Цікаво на тему: Як зволожити повітря: 5 лайфхаків від EVA Blog

Необхідні меблі

  • Ліжечко

Більшість сучасних ліжечок для новонароджених розраховані на дітей віком до 3 років, стандартний розмір спального місця — 120*60 см.

Простір між планками бокової стінки ліжечка має бути не меншим за 9 см, щоб малюк не зміг просунути між ними голівку.

Зручно, коли одна бокова стінка ліжечка опускається або знімається: так ви зможете доглядати малюка, не виймаючи його.

Усі сучасні ліжечка також обладнано механізмами качання: маятниковим або качалкою. Обидва зручні, але декому більше подобаються маятники, тож обирайте будь-який на свій смак.

Ліжечко

  • Сповивальний столик 

Хоча більшість сучасних матусь не сповивають своїх дітей, столиком для сповивання дуже зручно користуватись, щоб перевдягнути малюка, зробити гімнастику, масаж, нанести крем і т.д.

Комод зі столиком для сповивання — найпоширеніший і найзручніший варіант. У ящиках та на полицях ви зможете зберігати усі необхідні речі для малюка, і вони завжди будуть під рукою.

Клуб Щаслива мама инстаграм

Заздалегідь продумайте, чим застелите столик. Наприклад, м’якою ковдрою й одноразовою непромокаючою пелюшкою.

Інший варіант — придбати сповивальну дошку. Її можна використовувати на будь-якій зручній поверхні: на ліжку, столі, комоді тощо.

Сповивальний столик 

Постільні приналежності

  • бортики для ліжечка;
  • тепла та тоненька ковдри;
  • підодіяльники;
  • простирадла на резинці або пелюшки;
  • матрац.

Загалом зручно мати 2–3 комплекти постільної білизни. Найкраще обирати звичайні бавовняні комплекти. Махрові краще не використовувати, адже ця тканина жорстка і може травмувати ніжну шкіру немовляти.

Постільні приналежності

Якщо використовуєте балдахін, періть його не рідше, ніж раз на 7 днів.

Подушку педіатри не радять використовувати до 2 років. Після 2 років можна придбати щільну подушку товщиною близько 2 см.

Дитячий матрац має бути в міру жорстким, наприклад, з кокосовим чи іншим натуральним наповнювачем.

Люлька, візочок, рюкзак, автокрісло

Люлька-переноска — зручний, але не обов’язковий аксесуар, за допомогою якого ви зможете переносити малюка по квартирі, ходити в гості й т.д.

Візочок також необхідно придбати заздалегідь. Сьогодні існує велика кількість різноманітних колясок-трансформерів, 2 в 1, 3 в 1, з колесами що повертаються, і фіксованими. Головні вимоги до візочка: наявність гальм, колеса, що повертаються, дозволять вам легко маневрувати в приміщенні та на вулиці. Бажано, щоб у комплекті була сумка для речей мами й малюка, зручний кошик для покупок, чохол на ніжки, дощовик, антимоскітна сіточка.

Візочок

Цікаво на тему: Як вибрати коляску для новонародженого

Рюкзаки та слінги також допомагають матусям у догляді за малюками. З ними ви зможете гуляти та займатись своїми справами, звільнивши руки від тримання дитини. Тільки порадьтеся заздалегідь з педіатром або іншим фахівцем, щоб правильно користуватись цими помічниками.

Автокрісло — обов’язковий атрибут безпеки малюка, якщо у вас є автомобіль. Перевозити дитину в машині потрібно лише пристебнутою спеціальними пасками в автокріслі й ні в якому разі не на руках у дорослих! Сьогодні існує величезний вибір дитячих автокрісел, розрахованих на малюків від народження до 10 років. Усі вони надійно кріпляться пасками безпеки та дозволяють навіть подорожувати з дитиною на значні відстані. Найбезпечніше місце для встановлення автокрісла — заднє праве сидіння.

Автокрісло

Іграшки

Найперша іграшка малюка — музична карусель, або дитячий мобіль. Вона вам знадобиться приблизно з 1–2 місяців. Іграшка має бути виготовлена з матеріалу, що легко миється. Розташовуйте цю іграшку на відстані близько 60 см від очей дитини вертикально або під кутом 45°.

Іграшки

Цікаво на тему: Безпечні іграшки від 0 до 3: на що звернути увагу

Гардероб

Приблизний перелік і кількість одягу:

  1. Легкі бавовняні та теплі байкові сорочечки — 10 шт.
  2. Повзунки на широкій резинці легкі й теплі — 8 шт.
  3. Боді з коротким та довгим рукавом — 4 шт.
  4. Пелюшки бавовняні та байкові — 10 шт.
  5. Шапочки теплі й легкі — 4–5 шт.
  6. Комбінезони — 3 шт.
  7. Одяг для погулянок : теплий конверт, комбінезон тощо.
  8. Слинявчик — 4 шт.
  9. Носочки — 5 пар.
  10. Рукавички («царапки») — 4–5 пар.
  11. Спальний мішок або конверт — зручно, коли малюк неспокійно спить і сам себе будить.

Весь одяг та постіль необхідно випрати дитячим засобом та ретельно випрасувати.

Гардероб

Предмети догляду

  • ванночка для купання;
  • термометр для води;
  • м’який рушник;
  • дитячі вологі серветки;
  • підгузки;
  • аптечка новонародженого: перекис водню, аспіратор для видалення слизу з носика, електронний термометр, дитячий крем, молочко, олійка, присипка, засіб для купання, дитячі ножиці з круглими кінчиками та ін.

Предмети догляду

Підготовка до першої зустрічі з дитиною — завжди приємні та трохи хвилюючі клопоти. Зовсім скоро ви станете матусею, тож намагайтеся насолоджуватися своїм теперішнім станом, поменше хвилюватися і думати лише про хороше. Адже всередині вас росте справжнє життя, хіба це не диво?

 

Читайте також:

Коментарі покищо відсутні

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Рекомендовані статті