Як допомогти дружині після пологів: поради татові немовляти

Коли в родині народжується дитина, татусі часто усуваються від догляду за ним, зокрема і тому, що бояться зашкодити крихітному малюкові. І зовсім даремно, адже зараз новоспечена мама як ніколи потребує допомоги та підтримки. Тож як тато може допомогти? Читайте в нашій статті.

Труднощі післяпологового періоду

Вагітність і пологи — справжній гормональний бум. Про здоров’я жінки після пологів детальніше ви можете дізнатися за посиланням в іншій статті EVA Blog. Виділимо главне: І тіло, і розум жінки після пологів переживають колосальні зміни. Вона вчиться піклуватися про нову людину в цьому світі та натрапляє на різні труднощі:

  1. Фізичний стан. Організм усе ще оговтується після пологів. Особливо важко мамам, в яких був кесарів розтин. Додайте сюди недосипання, недоїдання, постійний догляд за дитиною і побут — зараз мамі зовсім не солодко.
  2. Психологічні проблеми. По-перше, нова роль і звуження світу до турботи про дитину. По-друге, тиск суспільства, яке нетактовно нав’язує, що «повинна» і «не повинна» жінка. По-третє, соціальні мережі: красиві картинки ідеального батьківства зазвичай не збігаються з реальністю. Виявляється, встигнути все для мами немовляти просто неможливо. Настрій жінки буде нестабільним, і це треба виправляти.

Тому мамі в команду потрібен тато. Так, ми розуміємо, що зараз на його плечах фінансове забезпечення сім’ї. І те, що він втомлюється на роботі, — теж правда. Але суперечкам «Хто більше втомився?» не місце в житті родини. Кожен втомлюється по-своєму: дружина — від постійної турботи про малюка, побуту, стресу і страху зробити щось не так, а чоловік — від тривог про фінансове становище сім’ї, адже зараз саме він головне джерело доходу.

Який вихід? Допомогти один одному справами та словами підтримки.

Як підтримати жінку після пологів

Усе просто:

  1. Запитайте, як минув її день, і вислухайте. Це допоможе їй проговорити всі переживання, якими ні з ким було поділитися.
  2. Подякуйте за теплу вечерю і прибрані речі. Повірте, підтримувати чистоту з немовлям на руках — той ще подвиг.
  3. Зробіть щирий комплімент.
  4. Скажіть «спасибі» за те, що вона піклується про вашого малюка 24/7.

Прості слова подяки та увага ніколи не будуть зайвими. Але байками солов’я не годують — час переходити до справ.

Хатні справи, які може взяти на себе чоловік

Жінка після пологів дуже втомлюється. І щоб хоч трохи розвантажити її, ви можете взяти на себе будь-які домашні обов’язки:

  • приготувати сніданок і/або вечерю: звичайна яєчня, прості рецепти в духовці, нескладна випічка, поки мама заколисує або годує малюка;
  • помити посуд і завантажити прання — всього 15 хвилин, які полегшать жінці день;
  • сходити на закупи, винести сміття або збігати на пошту;
  • доглядати за домашніми улюбленцями.

Також вдома багато «невидимої» роботи: як би це не було банально, складайте речі на свої місця, приберіть чисту білизну в шафу, заправте ліжко тощо.

Насправді немає таких хатніх справ, з якими б не впорався чоловік. Тримайте цей факт у голові — ви сім’я, а отже, обов’язки потрібно ділити якщо не порівну, то хоча б за можливостями кожного.

Догляд за дитиною, який можна доручити молодому батькові

Так виходить, що молодий тато проводить менше часу з малюком, ніж мама. Спробуйте це виправити — ви ж хочете відчувати, як дорослішає ваша дитина, і запам’ятовувати всі моменти батьківства? Спойлер: серед них будуть як радісні, так і не дуже.

Цікаво по темі: “Роль батька у вихованні дитини

Тут усе залежить тільки від вашого бажання вчитися: купати, годувати, міняти памперси, грати, гуляти. Мамі дуже потрібна допомога, тож пропонуємо те, що ви однозначно зможете зробити:

  1. Нагодувати малюка. Неважливо, чи будете ви готувати суміш, якщо йдеться про ШВ, або залишитеся з дитиною, поки мама відпочине. Грудне молоко можна зцідити на кілька годувань: дайте дружині довше поспати, вийти на вулицю або сходити на каву з подругою. Повірте, планета не зійде з орбіти, якщо мами не буде поруч кілька годин — у малюка є ви!
  2. Викупати. У перші рази буде страшно, але потім ви полюбите цю справу. Спостерігати, як малюк радіє водичці, — неоціненно. До речі, купання — одне з найулюбленіших занять батьків.
  3. Погуляти. Жінці після пологів фізично важко виносити та заносити коляску, але ще складніше цілодобово піклуватися про дитину. Влаштуйте їй перепочинок на кілька годин. Відправляйтеся на прогулянку з немовлям самостійно. А у дружини буде час зайнятися тим, до чого руки ніколи не доходять, — собою!
  4. Вийти в нічну зміну. Немовлята їдять часто, а вставати без нормального сну дуже важко. Якщо мама годує грудьми, то візьміть на себе найпростіше — принесіть їй малюка, щоб їй не довелося вставати, а потім заколишіть і покладіть у ліжечко. Якщо дитина їсть суміш, то ви цілком можете нагодувати її самі.
  5. З’їздити в поліклініку до педіатра. Без зайвих слів — спеціальних знань і навичок тут не потрібно.
  6. Організувати «клуб допомоги». Нерідко мами соромляться просити підтримки у родичів і друзів. Їм соромно, адже здається, що хороша мама не може втомлюватися від малюка. Візьміть справу до своїх рук і підключіть бабусь, дідусів, тіток і дядьків, друзів або няню. Вільні годинки «подаруйте» мамі: дайте їй відпочити наодинці або проведіть час удвох.
  7. Взяти коротку відпустку, якщо мама вигорає. Напевне у вас є відгули або невикористані дні відпочинку. Якщо дружина скаржиться, що їй дуже важко, візьміть вихідні. Впоратися з малюком і побутом у чотири руки значно простіше.

Якщо підсумувати, то найкраще, що ви можете зробити, — це просто бути татом і чоловіком. Заради цього доведеться пожертвувати вільним часом і витратити чимало сил, але ви ж були до цього готові?

Існує жарт, що найскладніші в житті з дитиною тільки перші 18 років. І в ньому є частка правди. Але у ваших силах допомогти дружині та зробити батьківство спільною справою на 100%. Просто беріть участь у житті дитини та не бійтеся батьківських обов’язків.

28 Вересня / 2021 Вагітність та пологи

Коментарі покищо відсутні

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Рекомендовані статті