Як пояснити дитині, що таке «небезпечно»

Кожного дня наших дітей оточують різні небезпечні предмети та ситуації: дорога з інтенсивним рухом, круті сходи, ножі, виделки, розетки та ще купа всього. На наші слова: стій, не можна, зупинись, небезпечно, діти не завжди реагують, і це викликає тривогу. Тож у новій статті ми вирішили докладно поговорити про те, як правильно говорити дітям про небезпеку та як навчити їх реагувати на наші слова.

Коли та як говорити про небезпеку

«Небезпечно», «зупинись» та інші фрази потрібно говорити так, щоб це слово було цінним для вашого малюка. Говоріть їх якомога рідше — лише в тих випадках, коли дитина дійсно знаходиться в небезпечній ситуації, а ви не можете або не встигаєте прийти на допомогу. Якщо вона не чує їх від вас кожні кілька хвилин, то шанси на те, що послухається й дійсно зупиниться, будуть набагато більшими.

Чому діти не слухаються та як їх захистити

Зазвичай ми говоримо про небезпеку маленьким дітям з метою захисту від падіння, вибігання на дорогу, опіку — таких ситуацій насправді дуже багато. Але більшість дітей продовжують робити своє, навіть попри наші заборони. Чому так? Відповідь на це питання залежить від віку вашого малюка.

Дитина до 3 років

На цей період, мабуть, приходиться найбільша частина наших заборон, пов’язаних з небезпекою. Наука пояснює, що у дитини до 3 років ведучою є права півкуля мозку — вона відповідає за досвід, який малюк отримує, досліджуючи світ. І коли ми говоримо «небезпека», то маємо на увазі власний досвід, який отримали раніше, в той час як дитина такого досвіду не має й тому не розуміє змісту цього слова. Про це мають знати всі батьки для того, щоб не робити неефективних дій по відношенню до дитини, наприклад, забороняти щось чіпати або розповідати про наслідки. Вона ще не здатна цього зрозуміти.

Як захистити?

  • Дати спробувати. Цей метод працює тоді, коли дитина може безпечно отримати досвід і більше не намагатися його повторити. Наприклад, ви можете дати їй доторкнутися до чашки з гарячим чаєм і сказати: «гаряче». І вірогідність того, що малюк більше не тягнутиметься до вашої чашки з гарячим чаєм дуже висока.
  • Подавайте інформацію правильно. Коли ви кричите дитині з-за її спини: не біжи на дорогу, вона, звісно, вас чує і своє ім’я теж. Але її розум не усвідомлює того, що ця інформація стосується саме її. Для того, щоб дитина вас почула й правильно зрозуміла, вам потрібно підійти до неї, присісти або схилитися перед її обличчям і сказати те саме.
  • Не обмежуйте дитину в набутті досвіду: намагайтеся забороняти їй якомога менше — це мають бути лише дійсно небезпечні речі. А замість того, щоб, наприклад, не дозволяти лазити до драбині на дитячому майданчику, навчіть малюка правильно й міцно триматися та переставляти ніжки лише після того, як він міцно триматиметься ручками за верхню перекладину. Навчіть дитину правильно та безпечно виконувати різні дії та користуватися речами — все це дуже цінний досвід, який в майбутньому допоможе їй стати гармонійною та всебічно розвиненою особистістю.

Дитина після 3 років

На цей період часто приходиться криза трьох років (вона може розпочатися і у 2,5 роки — в усіх індивідуально). Це значить, що малюк намагатиметься діяти наперекір вашим словам — і не тому, що він спеціально хоче вас роздратувати, а тому що малюкові це необхідно для того, щоб стати самостійною особистістю. Тому в цьому віці працюють інші правила.

Як захистити?

  • Візьміть дитину за руку та відведіть від небезпечного місця, наприклад, від дороги. Не намагайтеся багато пояснювати та розповідати власний досвід — вона вас не почує. Візьміть за руку й переведіть через дорогу. Заберіть небезпечний предмет.
  • Створіть безпечні умови для ігор. Приберіть подалі всі небезпечні предмети — ножі, посуд, комп’ютер, рослини, заглушіть всі розетки, не влаштовуйте ігор поблизу дороги, сховайте миску з їжею домашнього улюбленця і ставте її на місце тоді, коли дитини немає поруч.

І наостанок: дитина не хоче нас дратувати чи навмисно не слухатися — це ми часто не розуміємо своїх дітей і виражаємо свої думки незрозумілою для них мовою. Тож сподіваємось, наша стаття допоможе вам легше порозумітися з дітьми. Тож бажаємо веселих і безпечних ігор!

17 Вересня / 2018 Виховання і розвиток

Коментарі покищо відсутні

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Рекомендовані статті
0-13-ідей-листівок-для-мами-своїми-руками
4 Березня / 2024 Виховання і розвиток
26 Червня / 2023 Виховання і розвиток