ТОП-5 країн для подорожей з дитиною

Не треба ставити хрест на своїй відпустці, якщо поруч повзає бігає активний тоддлер. Маючи величезне бажання, можна полетіти відпочивати навіть з немовлям, не відчувши при цьому дискомфорту. Ми впевнені, що сімейна відпустка — це про приємні спогади, новий досвід та цікаве дозвілля. Тому рекомендуємо вам 5 країн, де проводити час з дітьми буде комфортно.

Кілька формальних моментів

Перший і найважливіший — страховка. Якщо раніше ви могли діяти на свій страх і ризик, то з дітьми обов’язково подбайте про медичне страхування. Навіть якщо воно не стане у пригоді, вам буде набагато спокійніше. Зробити туристичне страхування ви можете в агентстві, яке займається вашою подорожжю, або самостійно.

Другий — дозвіл на виїзд дитини за кордон від другого з батьків (якщо ви в розлученні). Хоч з 1 липня 2019 року нотаріальний дозвіл скасували, але на митниці можливі проблеми. Тому подбайте про документи заздалегідь. Зрозуміло, що дитині знадобиться дитячий закордонний паспорт. За ID карткою (яку видають замість українського паспорта в 14 років) виїхати вдасться тільки в обмежену кількість країн.

Який транспорт вибрати

Це безпосередньо залежить від відстані, яку вам треба буде подолати, і віку дитини. Для немовлят і тоддлерів діє правило «чим швидше, тим краще». До перельоту вони поставляться, як до цікавої пригоди, і вам залишається тільки зайняти їх у дорозі. До того ж літак — один з найбезпечніших видів транспорту.

З дошкільнятами й молодшими школярами можна подорожувати потягом. Європейська залізниця цілком комфортна для цього. Під час поїздки ви зможете подивитися у вікно, полежати, походити, вийти на довгих зупинках на вулицю і т.ін.

Автобус, на нашу думку, для спокійних і більш дорослих дітей, наприклад школярів і підлітків. В автобусі доводиться довгий час сидіти нерухомо, не дозволяють часто виходити. Це ускладнює життя мамі й татові, якщо поруч неспокійний малюк або немовля.

Подорож своєю машиною — це комфорт і швидкість. Але відразу ж виникають схожі проблеми: тіснота, короткі зупинки, проблеми з хорошим сном. В ідеалі варто комбінувати денні переїзди з нічним відпочинком у готелях. У будь-якому разі вам доведеться подумати про розваги, взяти їжу в дорогу та готуватися до розв’язання нелегких проблем.

Кращі 5 країн для відпустки з дитиною

Щоб отримати більше позитиву, ніж негативу, відразу радимо відмовитися від відпочинку «дикунами», всіляких кемпінгів і хостелів. З розумом доведеться підходити й до вибору країн. Наприклад, Індія не може похвалитися високим рівнем гігієни, а в Єгипті влітку дуже спекотно, що подовжить адаптацію. Тому наш список базується на оптимальному співвідношенні безпеки, віддаленості й ціни.

Туреччина

Діти там в особливій пошані: вам не доведеться перейматися через істерики у крамниці або ресторані. Місцеві часто пригощають малюків і йдуть назустріч батькам. Плюси країни — комфортне проживання та високий рівень сервісу; близька відстань і зручні рейси; оптимальний клімат.

Акліматизація проходить дуже швидко. Є куди сходити, на що подивитися. Дітей зацікавлять аніматори при готелях. Море відносно безпечне, але потрібно вибирати пляж під вік дитини та її  вміння плавати. Радують і адекватні ціни на сімейні тури.

Хорватія

Ця країна теж подарує вам комфортний відпочинок за кордоном. Тут є й морські подорожі, й походи, й пляжний відпочинок. Вас здивують краса Хорватії та європейський сервіс. Але є й мінус — ціна. Тур з проживанням у пристойному готелі обійдеться вам не дешевше, ніж в Іспанії. Та й у крамницях ціни європейські.

Іспанія

Якщо ваша сім’я хоче цікавої подорожі, варто відвідати Іспанію. Тут на вас чекає своєрідна культура, хороший сервіс і безліч можливостей. Можете відпочивати на узбережжі або вибрати культурну програму іспанськими містами. Клімат комфортний, підхожий для дітей. У сезон буває наплив туристів з усього світу, тому бронюйте житло заздалегідь. І будьте готові до дорогої відпустки.

Данія

Тут пропонують розваги для дітей: музеї казок, вуличну анімацію, в цілому цікавий антураж. Ви зможете розповісти дитині про найвідомішого казкаря, пройти маршрутом Карлсона, поїсти смачні вафлі та інші солодощі. Рекомендовано для дітей від 3-4 років, яким вже цікаво пізнавати навколишній світ. Мінус — висока вартість поїздки.

Греція

При плануванні відпочинку в цій країні рекомендуємо підбирати пологий пляж з піском; винайняти готель, а не котедж; вибирати середньо віддалені райони від міст, інакше доведеться витрачати багато часу на поїздки в осередки культурних розваг. Тут дещо занижений сервіс у порівнянні з Іспанією та Туреччиною. З недоліків — довгі переїзди з материка на острів.

Сімейний відпочинок з дітьми: чим зайнятися в довгій дорозі

Не важливо, який вид транспорту ви вибрали, дітей все одно доведеться чимось розважати у дорозі. Краще використовувати всі доступні способи: від ігор на телефоні до гри в міста або асоціації.

Обов’язково візьміть улюблену іграшку дитини та подушку для шиї — знадобиться, щоб подрімати в літаку або машині.

У салон літака можна взяти олівці й альбом, негабаритні іграшки. Щоб дитина звикла до нових умов, проведіть екскурсію після зльоту. Це допоможе зайняти її на 20-30 хвилин. У поїзді на столику можна грати в настільні ігри, малювати, займатися дрібним рукоділлям.

Зручність автомобіля полягає у пейзажах, які постійно змінюються. Деякі діти готові «залипнути» у вікно на цілий день. Всією сім’єю (крім водія) весело загадувати загадки, співати пісеньки, читати вірші тощо. Будьте готові до примх, адже діти у дорозі втомлюються швидше, ніж дорослі.

Подорожувати разом — це задоволення. Від якого, втім, молоді батьки часто відмовляються. Якщо ви не впевнені, що впораєтеся, можете почати з поїздок до моря або в гори в Україні.

6 Березня / 2020 Материнство

Коментарі покищо відсутні

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *