Нежить у немовлят

Нежить, або риніт – неприємна хвороба, яка доставляє масу незручностей, і з цим погодиться кожна, навіть, доросла людина. За статистикою, саме ця недуга вважається найбільш розповсюдженою на планеті, і вона з однаковою частотою зустрічається як у дітей так і у дорослих. На перший погляд, доволі невинне захворювання, насправді здатне призвести до багатьох ускладнень та порушень в організмі, і особливо актуальним це ствердження є для малят першого року життя. То, що небезпечного у нежиті немовлят, як лікувати цей стан та які заходи профілактики існують – давайте розберемось.

Навіть несильна закладеність носу доставляє малюкові багато неприємностей, і перш за все – це неможливість добре харчуватись. Через нежить дитині стає складно смоктати мамині груди, вона становиться неспокійною та дратівливою, багато плаче і не хоче спати. Носова порожнина у малят має дуже маленькі розміри, і під час хвороби швидко набрякає, перешкоджаючи проходженню повітря.

Нежить не завжди супроводжується рясним виділенням рідини, тож розпізнати хворобу у дитини матуся може за наступними симптомами:

  • маля часто закидає голову назад для полегшення дихання;
  • дихання дитинки стає частим та поверхневим, з’являється задишка;
  • у носі крихітки утворюються скоринки (найчастіше цьому сприяє ще й низька вологість повітря);
  • дитина під час годування хватає повітря ротиком, що призводить до газів та здуття животику;
  • малюк відмовляється від грудей або пляшечки;
  • підвищилась температура тіла та погіршилось самопочуття.

Причини риніту у немовлят

Природа виникнення захворювання може бути інфекційною та неінфекційною. До першої групи відноситься нежить внаслідок вірусної чи бактеріальної інфекції, і такі випадки трапляються найчастіше (приблизно 95%). Серед неінфекційних причин можна виділити алергію та знаходження чужорідного тіла у носику.

Як і у дорослих, лікарі виділяють декілька стадій риніту у немовлят. Спочатку в носовій порожнині виникає сухість, свербіж та неприємні відчуття, які з часом змінюються на набряк, що викликає закладеність носу, та відходження соплів. При адекватному та своєчасному лікуванні, вже через 4-6 днів приходить полегшення для малюка і настає остання стадія хвороби – спадання набряку та зменшення виділень, які стають більш густими та менш рясними.

Особливості лікування

Хоча нежить нам всім здається досить невинною хворобою, лікувати його однозначно необхідно, а тим паче, якщо з цією проблемою стикнувся малюк. Процес лікування ускладнюється ще й тим, що немовля не вміє сякатися, отже багато слизу залишається всередині носу, доставляючи купу неприємностей. Тому, найкращий вихід у такій ситуації – це використання аспіратора. Цей пристрій діє м’яко та безпечно, а його ефективність підтверджена багатьма сучасними матусями. Проте, перш ніж застосовувати аспіратор, слизову носу варто зволожити. Для цього педіатри радять використовувати соляні розчини, асортимент яких у нинішніх аптеках, на щастя, більш ніж широкий. Втім, кожним батькам варто пам’ятати, що для немовлят підходять ліки лише у формі крапель, і ніяк не спреїв.

Отже зволоживши слизову та звільнивши носову порожнину від секрету, можна приступати до наступного методу полегшення дихання у крихітки. На вибір лікарів та матусь, сьогодні пропонується великий вибір судинозвужувальних препаратів, які можна використовувати малятам з 3-4 місяців. Потрібно розуміти, що такі краплі не дозволяється приймати довше трьох днів, і у разі, якщо вони виявились неефективними, потрібно замінити їх на інші.

Як бачите, у лікуванні риніту нема нічого складного. І можливо саме тому, побачивши соплі у немовляти, більшість матусь не панікують, а починають самостійно приймати міри.

Проте, існують досить небезпечні стани дитини, при яких все ж варто звернутись до лікарні:

  • маля повністю відмовляється від їжі, виглядає слабким та блідим;
  • температура у немовляти піднялась вище 37,5;
  • нежить тримається більше двох тижнів, а терапія не допомагає;
  • у дитини з’явилась задишка, порушення стулу або розлад сну;
  • нежить виник після контакту із потенційним алергеном.

Кожна дитяча хвороба, і навіть така звичайна, як нежить – це неабияке страждання для будь-якої матусі. Особливе співчуття визивають недуги у немовлят, які ще не здатні пояснити, що з ними відбувається, не можуть сказати, де болить. Аби соплі не так часто непокоїли Ваших малюків, спеціалісти радять підтримувати у кімнаті температуру повітря не вище 20°С, регулярно провітрювати приміщення та слідкувати за рівнем вологості. Прогулянки та активні ігри на свіжому повітрі також благотворно впливають на стан здоров’я дітей, і, до речі, присутність риніту у крихітки не є протипоказанням до знаходження на вулиці.

Сподіваємось, наша інформація стане Вам у нагоді. Здоров’я Вам та Вашим малятам!

22 Січня / 2020 Діти

Коментарі покищо відсутні

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *