Про свято Трійці простими словами

На початку літа, перед одним з недільних днів, на вулицях починають продавати букетики з різнотрав’ям і великі пучки схожої на очерет лепехи. Це відбувається напередодні Трійці — християнського свята, третього за значимістю після Великодня і Різдва. День Святої Трійці завжди святкується в день П’ятдесятниці (50-й день після Великодня). У 2019 це свято буяння зелені припадає на 16 червня.

Сьогодні багато людей відносять себе до умовно віруючих, але при цьому хочуть дотримуватися деяких церковних і народних традицій. Ця стаття допоможе зрозуміти, що це за свято і які його звичаї можуть бути цікаві дітям.

Історія виникнення

На 50-й день після Великодня відбулося ще одне диво. На кожного з 12-ти апостолів Христа, які зібралися у світлиці Тайної вечері, зійшов язичок божественного вогню. Ця подія стала їх хрещенням Святим Духом, поблажливість якого віщував воскреслий Ісус. Відчувши благодать, апостоли зрозуміли, що чарівним чином вивчили мови інших народів. Вони вийшли на вулицю до городянам і гостям Єрусалиму, які, гуляючи вулицями, відзначали в цей день божественне отримання Десяти заповідей.

Апостоли стали різними мовами і говірками розповідати про Триєдність Бога (Трійцю) — Отця, Сина і Святого Духа. Така незвичайна проповідь вразила слухачів. Після неї християнську віру прийняли понад 3000 осіб. З тих пір у цей недільний день відзначають Народження Церкви Христової і шанують всі три божественні іпостасі, а понеділок присвячений тільки Святому духу. Вважається, що в ці свята відновлюється втрачений людьми після гріхопадіння зв’язок з Богом і один з одним.

Трійця внесена до державного святкового календаря. А оскільки вона завжди припадає на неділю, то понеділок стає вихідним. І це чудово, адже в ці дні народ одночасно відзначає Зелені свята, Семик, Іменини Землі або Русальний тиждень. Язичницькі обряди прощання з весною і зустрічі літа виявилися настільки живучими, що священики втомилися з ними боротися і почали ставитися до них з терпимістю.

Підготовка до свята

За церковними канонами в середу і п’ятницю перед святом Пресвятої Трійці необхідно відмовитися від м’ясних страв. Така рекомендація про «розвантажувальні» дні не зашкодить і віруючим умовно, і атеїстам будь-якого віку.

На Трійцю прийнято готувати страви з курки, м’яса і риби, а також пекти пироги, короваї та іншу випічку. Давні святкові каші з великою кількістю масла сьогодні можна замінити салатами з булгуром, кус-кусом, спельтою, кіноа, фрике або крупою теф. Ритуальними стравами Трійці вважаються різні види яєчні й омлетів. Також прийнято фарбувати яйця в зелений і жовтий колір. Нанесення на них орнаментів завжди подобалося дітям.

Традиція прикрашати будинок травами має і церковне, і язичницьке коріння. Підлогу вистилають лепехою, полином, чебрецем. У вази ставлять букети з ромашок, м’яти, меліси, материнки, деревію, листя волоського горіха. На стінах і над дверима розвішують обереги з гілочок берези, липи, горобини, клена та сухоцвітів. Їх можна купити вже готовими, але краще зробити такі флористичні композиції разом з дитиною. Обереги будуть більш ошатними, якщо використовувати стрічки, намиста, каблучки і цукерки.

Прибирають зелені прикраси через тиждень. Якщо в будинку є ікона, то за неї ховають пучок з засохлих гілочок м’яти, материнки та деревію, який зберігається до наступної Трійці. Вважається, що ці трави мають особливу захисну і цілющу силу. Їх додають в чай ​​при сильних застудах.

На ці свята слов’яни і самі вбиралися особливим чином. Цього звичаю можна легко дотримуватися і сьогодні. Продумайте, у що сім’я буде одягнена на свята, залучаючи до цього дитину. У суботу в одязі повинен бути присутнім червоний колір, а в неділю — білі і світлі тони. Для понеділка підготуйте улюблені наряди, але вони не повинні бути зшиті на виробництві.

Старовинні повір’я та обряди на сучасний лад

Працювати в ці дні не заборонено, але священики рекомендують в Троїцькі дні відпочивати і веселитися. Відзначати їх прийнято домашнім сімейним застіллям і вуличним гулянням в компанії друзів. А як можна організувати відпочинок, щоб він був цікавий і дітям?

Трійця (неділя)

Крім святкового обіду або вечері, у неділю можна запланувати пішу прогулянку містом і участь у розважальних заходах з частуваннями і рухливими іграми для дітей. Вони напевно будуть проводитися в парках відпочинку і на площах. Відвідування в цей день атракціонів стане продовженням народної традиції, якій вже не одна сотня років. Усім буде цікаво дізнатися, що на Трійцю споруджували звичайні і перекидні релі (гойдалки).

Частину прогулянки можна перетворити в пізнавальну екскурсію, під час якої показати дитині архітектурні пам’ятки і розповісти їхню історію. Проходячи повз церкву, можна згадати про суть свята. Дітям, як і багатьом дорослим, не зрозуміла Божественне Триєдність. Тут можна використовувати порівняння з Сонцем, де воно саме — це Бог-Отець, його промені — Син Ісус, а тепло, що відчувається від нього, — Святий Дух.

Ще однією корисною розвагою може стати заучування в ігровій формі слів на декількох іноземних мовах. Пам’ятаєте, що апостоли в цей день стали поліглотами? Ось кілька слів, доречних для Трійці, у транскрипції мовами світового значення (англійської, китайської, іспанської, французької):

  • сонце — сан, таянг, ел сол, льо солей;
  • небо — скай, тін кхонг, ел сьєльо, льо сьєль;
  • свято — селебрейшен, дзері, вакасьонес, веконс;
  • 3 — фриі, сань, трес, труа;
  • друг — френд, ігопенгьо, аміго, ун амі;
  • любов — лав, ай, амор, ламур.

Духів день (понеділок)

Православний День Святого Духа відзначається лише службою в церкві і сімейним обідом. Зате у язичницького Духова дня дуже багато обрядів, а одна з традицій знайома всім. Це пікнік, де частування кладуть на скатертині, розстеленій на землі. В якості розваг запропонуйте дітям:

  1. Провести «битву на зелених яйцях».
  2. «Заплести коси» і прикрасити різнокольоровими стрічками і великим квітковим вінком гілки невисокої берізки. Якщо такої поруч немає, то можна нарядити інше дерево або кущ.
  3. Задобрити русалок, які в цей день отримують дозвіл на тиждень виходити з води. Для них розкладають під кущами і берізками яйця, пофарбовані в жовтий колір.
  4. «Привітати і пригостити землю», поклавши невелику кількість їжі в неглибоку ямку, і, присипавши її, проговорити: «Земле-іменинницю, дай нам щедрий урожай!»
  5. Зробити літачок з білого паперу і змагатися, чий «голубок» пролетить далі.
  6. Отримати подарунок, граючи в «катання яєць». Замість кеглів на траві розставляються призи-іграшки, а пофарбовані в зелений колір яйця виконують роль кулі. Кожен учасник акуратно перекочує свою «кулю» до призів і забирає той, в який влучив.

У Духів день прийнято прикрашати голову символами безсмертя — вінками. Для хлопчиків і чоловіків їх плетуть тільки з тонких гілочок листяних дерев, а для дівчаток і жінок — з польових квітів і колосків. Васильки вплітають, щоб хлопці закохувалися. Клевер принесе удачу. Незабудки розкажуть про дівочу вірність. Вінки з ромашками і любистком носять тільки дівчинки і незаймані дівчата, а два червоні маки допоможуть молодим заміжнім жінкам у продовженні роду. Але найпростіше в умовах великого міста сплести віночки з жовтих кульбаб. Вони принесуть щастя і захистять від зради.

Дівчаткам і хлопчикам буде цікаво дізнатися, що в Духів день дівчата на виданні ворожили, коли вони вийдуть заміж. Якщо поруч кувала зозуля, вони запитували: «Зозуля, зозуля, скільки мені років ще кувати одній?» Також плели вінки з ромашок і довгих травинок, запускаючи їх за течією річки. Якщо вінок потонув швидко, до наступної Трійці дівчина заміж не вийде.

Якщо пікнік проводиться поруч з водоймою, з дітьми можна провести ритуал захисту від русалок, які можуть залоскотати і втопити. Для цього треба кинути в річку листя полину і вимовити: «Хрін і полин, плюнь і покинь!» Від русалок можна ще й відкупитися. Для цього у воду треба кинути дар — кілька монеток.

У проведенні рухливих ігор теж можна використовувати народні звичаї. Наприклад, для того, щоб розділитися на дві команди для гри «Вибивний» або на пари для бадмінтону, кожен з учасників повинен покласти в загальний «букет» свою зелену гілочку дерева або польову квітку. Після цього проводиться жереб. За давніх часів схожим чином компанія молодих людей ділилися на пари для гри в «Горілки».

Якщо у вашій компанії є дівчата, які хочуть вийти заміж, то запропонуйте їм, йдучи з пікніка, повісити свої вінки на гілку дерева. На знак подяки за залишену прикрасу русалки прискорять здійснення їхнього бажання.

Сподіваємося, що ідеї з цієї статті допоможуть весело провести вихідні дні разом з дітьми і в компанії друзів.

14 Червня / 2019 Материнство

Коментарі покищо відсутні

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *