Літня дилема: що робити батькам, коли першокласник на канікулах?

Для семирічної дитини настання літа — справжнє свято: більше не потрібно рано прокидатися, робити уроки. А перед батьками, що працюють, гостро постає проблема нагляду за школярем. Зазвичай робочий день в офісі триває до 18 години. Чи можна залишати семирічного малюка одного у квартирі? Як розв’язати проблему нагляду за дитиною?

Один вдома

Американські та європейські норми різняться. У Колорадо дитина не може залишатися сама вдома до 12 років, а якщо в неї є тяжкі захворювання або важкий психоемоційний стан — до 15. У Великобританії немає чіткого закону щодо цього, але за сигналом сусідів або родичів на горе-батьків, які часто залишають малих дітей самих, чекає покарання.

У країнах СНД до проблеми ставляться спокійніше. Деякі першокласники самостійно їздять до школи громадським транспортом, перебувають у групі подовженого дня й повертаються додому незадовго до появи батьків. Інші мами й тата не залишають дитину одну, тому в школу та зі школи її забирають родичі, друзі й наглядають за нею до приходу батьків.

І перший, і другий варіант — норма. Короткотривале перебування наодинці у квартирі можливе, якщо дитина ознайомлена з правилами безпеки й чітко дотримується їх:

  • не чіпає розетки, побутову техніку;
  • може користуватися елементарними пристроями (мікрохвильовка, електрочайник);
  • не відчиняє вікна, балкон;
  • знає телефони екстрених служб;
  • не відчиняє двері незнайомцям.

Якщо першокласник зрілий, може подбати про себе до приходу батьків, його можна залишати на 3-4 години. Це оптимальний час, протягом якого дитина не занудиться й не почне шукати пригод у житлі або поза його межами. Переконайтеся, що вона має достатньо їжі, питну воду, звʼязок із вами та екстреними службами; поясніть, що телефонувати до поліції, пожежної або швидкої можна навіть без грошей на рахунку.

Звичайно, залишати дитину на 8-10 годин саму досить ризиковано. За цей час вона має декілька разів поїсти, погратися, відпочити — і все це без нагляду дорослих! До того ж їй доведеться сидіти самій у чотирьох стінах щодня по 10 годин, майже не маючи розваг. Перегляд ТБ і гра на компʼютері впродовж такого тривалого часу дуже шкідливі для першокласника.

Безкоштовні способи організації дозвілля

Після завершення навчального року зазвичай десь 2-3 тижні при школах працюють літні оздоровчі табори. За дітьми там наглядають вчителі. Це може бути безкоштовне денне перебування принаймні до обіду.

Переваги:

  • першокласник зайнятий до 12-14 години;
  • ним займаються педагоги;
  • є харчування;
  • організоване дозвілля: конкурси, ігри, екскурсії тощо.

Літній табір при школі повністю не розв’язує проблему батьків, яким треба працювати до 18 години. Але дитині не доведеться цілий день сидіти самій без нагляду. Недоліком є те, що табір працює максимум кілька тижнів. У липні знову доведеться шукати, чим зайняти дитину.

Інший спосіб — перебування першокласника у бабусь та дідусів. Можливо, це один із найкращих варіантів для батьків. Першокласника смачно нагодують, виведуть на прогулянку, якщо потрібно — побудуть із ним кілька днів. Звісно, варіант підходить лише тим, чиї батьки живуть поблизу і в силу віку можуть піклуватися про малу дитину.

Альтернативою можуть стати спільні зусилля з іншими батьками: наприклад, дитину забирає подруга, яка не працює чи перебуває у відпустці. Серед переваг: ваша малеча може гратися разом; не потрібно платити за послуги няньки або перебування в таборі.

Зрозуміло, після роботи першокласника забирають додому. Мінуси також є: треба віддячити подрузі й, звичайно, відшкодувати витрати на продукти й розваги; інша родина може поїхати на дачу/море або за кордон; цілком можливо, що під час своєї відпустки також доведеться наглядати за дітьми. Тому компромісом між пошуком денної няні й самостійним перебуванням дитини вдома є літній табір.

Літні табори України: ціни в 2019 році

Останніми роками перебування в таборі не можна назвати дешевим. Стандартно там пропонують:

  • кількаразове комплексне харчування;
  • денне перебування або проживання (якщо табір виїзний);
  • розваги для дітей різного віку — від першокласників до випускників;
  • медичний супровід у разі потреби.

Загалом мета літнього табору — оздоровити та розважити дитину. Якщо семирічний першокласник достатньо соціалізований, його можна влаштувати у виїзний табір. Але для першого разу обирайте заклад поблизу, щоб мати змогу приїжджати до нього.

Процедура реєстрації в табір передбачає внесення плати за послуги, медичний огляд (на наявність шкірних захворювань і хронічних хвороб, з якими не можна відвідувати такі заклади). В ідеалі керівник або відповідальна особа мають поспілкуватися з дитиною й підтвердити її психологічну готовність до табору.

Увага! Подбайте про безпеку й комфорт дитини. Обовʼязково відвідайте заклад особисто, подивіться, де сплять, ходять у туалет, миються та їдять діти, де вони будуть розважатися, як охоронці наглядають за територією. Фото не завжди передають достовірну інформацію! Завжди підтримуйте звʼязок із малюком, приїздіть на батьківські дні, не відмовляйтеся забрати дитину, якщо їй щось не подобається.

Будь-який табір повинен мати програму перебування, де вказані: розпорядок дня, плани на зміну (у тому числі виховні, розважальні заходи, екскурсії), розроблене меню в їдальні. Обирайте той заклад, який зацікавить вашу дитину.

Якщо ви заздалегідь не відвідали табір, уже привезли школяра й побачили, що умови вас не влаштовують, — не залишайтеся. Вимагайте повернення грошей за послугу, якою ще не скористалися, надавши чек.

Чим займаються в міських таборах?

Існує 2 варіанти:

  1. Денне перебування передбачає нагляд за дітьми, розваги й харчування. Система схожа на оздоровчий заклад при школі: зранку школяра привозять, ввечері забирають.
  2. Цілодобове перебування передбачене в таборах при базах відпочинку, санаторіях, таборах для юних туристів тощо. Це може бути проживання в будинку, палатках. Діти відвідують визначні місця міста, їздять на екскурсії, вчаться альпінізму, спортивному орієнтуванню тощо.

Оплата здійснюється за день/зміну. У Києві ціна стартує від 250 грн за день. У середньому зміна (5 днів) на острові чи узбережжі Дніпра обійдеться в 2000-3000 грн (цілодобове перебування).

Що пропонують табори України в 2019 році?

Заклади біля моря або в горах — це чудова можливість для дитини побачити щось нове, оздоровитися, познайомитися з ровесниками. Майте на увазі, що у виїзний табір беруть дітей з 8-9 років, хоча бувають і винятки. Якщо дитина активна й соціалізована, може відпочивати з 7 років.

Деякі табори розташовані біля великих водойм або просто в екологічно чистих районах. Приблизні розцінки на 2019 рік:

  1. Заклад в області з цілодобовим перебуванням — від 5000 грн за зміну (приблизно 20 днів). Табір «Орлятко» на Харківщині обійдеться батькам аж у 6000 грн за 20 днів.
  2. Табір біля Чорного моря на 10-12 днів коштуватиме від 7000 грн, на Азовському від 10 тис. грн за 20 днів («Райський куточок» у Бердянську).
  3. Оздоровчий заклад у Карпатах коштує від 6000 грн. Так, «Артек-Буковель» за зміну (13 днів) у таборі «Лісовому» обійдеться в 9000 грн.

Такі ціни — справжній удар по родинному бюджету. Щоб влаштувати дитину хоча б на місяць-півтора, доведеться віддати немаленькі гроші. Тому прискіпливо вивчайте умови перебування та кваліфікацію персоналу. Не забудьте запитати про путівки від профспілки на місці роботи, це трохи компенсує вартість.

Деякі оздоровчі заклади працюють тільки з дітьми від 9-10 років, тому варіантів відпочинку стає менше. Памʼятайте, що не всі першокласники можуть спокійно пережити зміну без батьків.

Якщо дитина не має навичок самообслуговування, не йде на контакт з незнайомими, то перебування в таборі для неї не буде відпочинком. У такому разі ідеально підійде денне перебування з харчуванням у міському таборі, а потім — нагляд бабусь, родичів тощо. Сьогодні працює багато таких закладів, тому можна обрати мінімально віддалений від дому чи роботи.

Мовний табір за кордоном

Заклади працюють із дітьми від 7 років. Це зовсім недешеве задоволення, але натомість дитина отримує безцінну мовну практику й досвід проживання в іншій країні. Про влаштування школяра закордон доведеться думати заздалегідь, щоб встигнути вчасно підготувати документи. Точні ціни краще дізнаватися у представників. Наразі ціни в Англії стартують від 820 фунтів (більше 27 000 грн), у США — близько 800 доларів за тиждень.

Головна мета канікул — дати дитині відпочити, підготувати її до нового навчального року. Час молодшого шкільного віку непростий, бо кожного літа батьки шукатимуть способи організувати дозвілля школяра, щоб забезпечити його всім необхідним і не витратити весь родинний бюджет. Проте існує безліч міських і виїзних таборів, тож можна підібрати заклад, який влаштує і батьків, і дитину.

16 Липня / 2019 Діти

Коментарі покищо відсутні

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Рекомендовані статті
VISUAL by EVA