Рухливі ігри вдома — як допомогти дитині витрачати енергію і бути активною на карантині

Як створити для дитини комфортні умови для фізичної активності вдома, коли на вулицю зась? Ми знайшли для вас найцікавіші активності і розкажемо, як провести час вдома весело й активно.

Рухливі ігри вдома

Чому вимушений карантин — це не порожні слова

Новий вірус SARS-cOv-2, який викликає захворювання COVID-19, стрімко поширюється світом. Є він і в Україні.

Головна небезпека хвороби — відсутність ефективної діагностики й лікування. Тож ледь не єдине, що ми усі можемо зараз зробити, щоб убезпечити себе та людей з групи ризику, — сидіти вдома. Саме тому ухвалено рішення про введення по всій країні карантину. До 24 квітня заборонені масові збори, школи та ВНЗ переведено на дистанційне навчання, зачинені торговельно-розважальні центри, обмежено рух транспорту.

Усі ці заходи — превентивні, тобто запобіжні. Суть у тому, що чим менше ви контактуєте з великою кількістю людей, тим менший ризик зараження. Тож будьте свідомими й намагайтеся не виходити з дому без нагальної потреби.

Ефективність суворого карантину вже доведена Китаєм — наразі країна зупинила стрімку хвилю заражень. Закликаємо відповідально поставитися до ситуації, не панікувати та бути уважним до власного здоровʼя.

Як допомогти дитині витратити енергію у межах квартири

Карантин поставив багатьох батьків у складні умови. Але спробуйте поглянути на ізоляцію як на позачергові канікули. Нарешті у вас з’явився час, щоб провести його з дітьми весело й корисно. Більшість мам і тат звикли до того, що малюк витрачає свою енергію в садку чи школі, й не знають, як впоратися з непосидою. Пропонуємо кілька рухливих ігор, які допоможуть вам вимотати малюка й зберегти ремонт у квартирі.

Гра в хованки

Проста дитяча забавка, яка розвиває креативність. Але пам’ятайте, що хованки мають бути безпечними. Тож завчасно домовтеся про місця, в які не можна залазити: хиткі шафи, простір біля газової плити тощо. І трохи піддавайтеся, бо заховатись у міській квартирі — завдання не з легких. 

«Корова» або «Крокодил»

Основна мета гри — пояснити слово жестами. Спробуйте урізноманітнити забавку, загадуючи персонажів із мультфільмів, відомих вашій дитині співаків чи спортсменів. Щоби продемонструвати загадане слово, малюк буде змушений немало рухатися.

Ускладніть гру для дітей старших за віком: загадуйте словосполучення, складні слова. У якості «покарання» за нерозгадані завдання пропонуйте рухливі штрафи: присісти 5 разів, 3 рази віджатися, пострибати, показати танцювальні па абощо. 

Гра в хованки

«Холодно-га́ряче»

Заховайте дрібний предмет або солодощі та запропонуйте дитині знайти цей скарб. Під час пошуків вигукуйте «Холодно!», якщо малюк віддаляється від тайника, або «Га́ряче!», якщо наближається до нього. Інколи пошуки затягуються надовго, й доводиться чимало рухатися.

Залучайте до гри й інших членів родини. Нехай дитина стане капітаном команди з пошуків скарбу, а тато — її помічником. Вигадайте конкурси, де правильне виконання дає одну підказку, де знаходиться скарб. Це можуть бути й загадки, й ребуси, й танці, й конкурси на швидкість — все, що вийде реалізувати у межах квартири. Звісно, це потребує більших зусиль, але ж чому б не розважити себе цікавим заняттям на карантині?

Танці

Влаштуйте міні-дискотеку чи тематичну вечірку. Немає реквізиту? Виготовте його самостійно! У кожному домі, де є дитина, точно знайдуться папір, картон, клей, ножиці, блискітки. Змайструйте кумедні піратські капелюхи, кораблі чи боа у гавайському стилі з квіток-оригамі.

Зробіть добірку з танцювальними відео. Так вам не доведеться щось вигадувати, та й малюку буде цікавіше повторювати танці різних стилів. Також у вільному доступі є приклади рухів у застосунку Just Dance.

Лайфхак. Якщо вам сподобалось якесь відео, а мелодія у ньому не прийшлася до смаку, то відеоряд залиште, але музику вмикайте свою.

Танці

Будівництво халабуди

Побудуйте цілий комплекс халабуд зі стільців та ковдр. Або облаштуйте будиночок, в якому малюк зможе проводити свій час. Він охоче допоможе вам, приносячи потрібні речі та прикрашаючи свою маленьку хатинку улюбленими іграшками, подушками. Ввечері вимкніть основне світло, залиште настільну лампу. У такій атмосфері затишно читати казки, грати в ігри чи просто спілкуватися.

Ігри з повітряними кульками

Ними можна бавитися так само, як і з м’ячами, передаючи один одному. Але плюс у тому, що кульки дуже легкі та майже не шумлять.

З ними вийде пограти у «Їстівне-неїстівне» чи у «Питання-відповідь». Для першої гри потрібен ведучий (змінюється) та мінімум 2 гравці. Ведучий швидко називає певну річ чи продукт, кидаючи кульку одному з учасників. Останній має її спіймати, якщо назване їстівне, й відбити, якщо — неїстівне. Також можна замінити повітряну кульку тенісним мʼячем або невеликою мʼякою іграшкою.

Для чого потрібен розклад дня

Карантин — це не привід забувати про режим (хоча й батькам хочеться довше поніжитись у ліжку). Але якщо дитина спить до 10 ранку й увесь день нічого не робить або лише дивиться мультики, то навряд чи втомиться навіть до опівночі.

Тому намагайтеся створити режим дня, схожий на той, що був раніше. Ось орієнтовний розклад:

  1. Прокидатися хоча б о 8 ранку. Робити зарядку, всі звичні гігієнічні процедури, снідати. Це допоможе дотримуватися режиму не тільки дитині, а й вам.
  2. Займатися розвитком. Якщо малюк ходить у садок, то малюйте, ліпіть, вчіться читати та писати, читайте книжки, робіть аплікації тощо. Школярі повинні самостійно (або з вами) проходити навчальний матеріал і виконувати завдання. Вдома легко провести й природничі експерименти: поставити цибулю у воду, спостерігати, як вона росте; посадити квітку; проростити квасолю. 
  3. Обід. Вийти на прогулянку, звісно, не вийде, але якщо у вас є балкон, можете подихати свіжим повітрям там.
  4. Виконувати домашні справи. Зараз чудовий час, щоби навчити дитину користуватися мікрохвильовою піччю, кипʼятити чайник, нарізати овочі, хазяйнувати. Разом готуйте обід, випікайте печиво, робіть вологе прибирання — малюкам це за радість.
  5. Розваги й вечеря, підготовка до сну.

Краще убезпечити себе, ніж потім шкодувати. Згадуйте ці слова, коли у черговий раз засумуєте на карантині. Користуйтеся цим часом, бавтеся та витрачайте енергію разом з дітьми, повноцінно спілкуйтеся з рідними за смачними неспішними сніданками. Головне — зберігайте спокій та передавайте його дітям.

26 Березня / 2020 Виховання і розвиток

Коментарі покищо відсутні

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Рекомендовані статті
Благодійність