Тихіше-миші: міцний дитячий сон

Дітки – то любов всього життя для кожних батьків. Вони такі кумедні, веселі, допитливі. Втім, будь-які мама й тато неодмінно згодяться з тим, що наймилішими вони є тоді, коли солоденько сплять. Наша сьогоднішня тема – дитячий сон: в чому його користь та які існують норми для різних вікових категорій.

Чим корисний сон для зростаючого організму

Кожного з нас в дитинстві буквально вмовляли лягати спати, твердячи про те, що чим раніше заснеш, тим краще відпочинеш. І напевне, кожен з нас противився своїм батькам та вірив у те, що не спати довго – це круто і цікаво. Вже зараз ми розуміємо, як сильно тоді помилялись, та скоріш за все, хотіли б віддати усе, аби повернутись у той час, коли можна було спати стільки, скільки заманеться.

Чому ж батьки так сильно прагнули вкласти нас раніше спати? Річ у тому, що здоровий сон відіграє надзвичайно важливу роль у процесі зростання. Повноцінний нічний, а у маленькому віці, і денний відпочинок має неодмінно бути присутній у режимі кожного малюка. Його недостатня кількість здатна стати причиною серцево-судинних захворювань, ожиріння, зниженої уваги та навіть нервових розладів. Тож, давайте розглянемо основні корисні властивості дитячого сну.

Уві сні малюк зростає.

Досліди спеціалістів довели, що під час сну тіло дитини зростає значно швидше, аніж у години неспання. Коли маля спить, усі життєві процесі у його організмі сповільнюються, у той час, як зростання навпаки активується. Вчені встановили, що гормон зросту секретується у значній кількості в перші години відпочинку. Тому, недостача сну може призвести до відставання як у зрості, так і у фізичному розвитку. Разом із тілом, зростають і внутрішні органи, зокрема мозок. Сновидіння сприяють розвитку уяви та фантазії, виникненню зорових образів, що гарно впливає саме на дозрівання мозку.

Під час сну відбувається відновлення сил та накопичення енергії.

Дітки надзвичайно жваві, вони постійно знаходяться в русі. Навіть найменші з них весь час дригають своїми ніжками та ручками, витрачаючи щодня величезну кількість енергії. Малятам, як нікому потрібен якісний відпочинок, аби мати сили на скорення нових вершин та пізнання такого цікавого світу. А що ще краще допоможе відновити енергетичний потенціал, як не повноцінний, здоровий сон?

Коли малюк спить, він тренує пам’ять та увагу.

Пам’ятаєте, коли в дитинстві нам потрібно було щось вивчити, ми клали підручник під подушку, свято вірячи у те, що такий спосіб допоможе краще запам’ятати потрібну інформацію. То може, не просто так хтось вигадав цей чудний метод? І нехай, повірити у те, що книжка під подушкою врятує, дуже важко, частина правди тут все-таки є. Адже, мозок людини працює цілодобово, і тоді, коли на працездатність усіх інших органів йому не потрібно витрачати багато енергії, в нього з’являється можливість привести у порядок думки, розсортувати та упорядкувати інформацію. Що стосується уваги, дитя яке добре виспалось, звісно що буде більш зосередженим та матиме гарні досягнення. Якщо Ви помітили, що у Вашого малюка знизилась успішність у навчанні, спробуйте збільшити час його відпочинку. Дитячі фахівці відмічають: навіть одна додаткова година вечірнього сну допоможе покращити стан та самопочуття дитини, і відповідно, позитивно вплине на успіхи в школі.

Здоровий сон зміцнює імунітет.

Міцний сон сприяє боротьбі з інфекційними захворюваннями. Накопичуючи енергію, «заряджається» й імунна система малюка, – ось чому кажуть, що «сон лікує». Втім, нездорова дитина навряд чи зможе вести активний образ життя. Таким чином, організм підказує, що для нього краще.

Сон є профілактикою ожиріння.

Принцип надзвичайно простий: чим менше людина спить, тим більше вона їсть. Це стосується не тільки малюків, а й дорослих також. І без того стомлений організм, втрачає можливість правильно функціонувати, що призводить до накопичення жиру та зростання ваги.

Повноцінний відпочинок – гарний настрій.

По цьому пункту, мабуть, і пояснювати нічого не потрібно. Якщо Ви не виспались, розраховувати на позитивні емоції не варто. Те ж саме відбувається і з малятами. Дитина, що мало поспала, буде весь день млявою, вередливою, стомленою, і як результат – зіпсований настрій у всієї родини.

Здоровий дитячий сон – щасливі мама і тато!

Молодим батькам здається, що повноцінний сон дитини – це щось містичне, особливо, коли дитя зовсім мале. Проте, коли так трапляється, матусі й татусі стають надзвичайно щасливими, адже у них з’являється змога зробити особисті діла та відпочити від приємних турбот.

Скільки мають спати дітки

Вважається, що для гарного самопочуття, денний сон має бути присутнім у режимі дитини до 6-7 років. Нажаль сьогодні малята «кидають» спати вдень десь у 3-4 роки, і в такому випадку тривалість нічного сну має бути рівною добовій нормі. Нижче ми наведемо Вам загальноприйняті правила відпочинку дитини, а от слідувати ним чи ні – вирішувати тільки Вам, любі мами і татусі.

Дорогі батьки! Кожна дитинка – це індивідуальність, і ми не виключаємо факт існування «сов» та «жайворонків». Вам же, в свою чергу, потрібно пам’ятати, що вечірній години відпочинку є значно кориснішими, аніж ранкові. Обов’язково слідкуйте за тим, щоб Ваша дитина гарно висипалась, і тоді вона неодмінно радуватиме Вас успішним навчанням та хорошими оцінками.

22 Травня / 2018 Діти

Коментарі покищо відсутні

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *