Усе про дитячий масаж

Здоровим дітям спеціальний масаж не потрібний. Не потрібен він і для того, аби допомогти малюку раніше сісти, поповзти, піти. Але спокійні та інтенсивні погладжування принесуть багато користі для дитини в емоційному плані, вони стимулюють рух крові, допомагають розслабити м’язи. Якщо ви вирішили робити масаж немовлятам вдома, то дізнайтеся про особливості та основні прийоми процедури.

Час читання: 7 хвилин та смаколик для настрою 🍩

статья доступна на русском языке

Дитячий масаж

Мета й види масажу

Мета масажу суто практична. Процедура сприяє:

  • адаптації дитини до тактильних відчуттів;
  • інтенсивному кровообігу;
  • тонусу м’язів і суглобів;
  • покращенню настрою;
  • стійкості до стресів;
  • розслабленню.

Але є й психологічний аспект. Малюки отримують інформацію про світ різними каналами, через дотики зокрема. Тож масаж допомагає встановлювати контакт із дорослими. Під час процедури виробляється мієлін — речовина, що відповідає за стан нервових волокон. Також існує думка, що дотик стимулює мозкову активність, тому дитина швидше розвивається.

Види масажу

Цікаво по темі: Правила догляду за немовлям з перших днів життя

Розрізняють такі види масажу:

  1. Лікувальний. Його доцільність визначає лише лікар, якщо виявить серйозну патологію (наприклад, ДЦП). Процедуру починають із 2-3-місячного віку, інколи — з 4 тижнів. Лікувальний масаж вирішує неврологічні, ортопедичні чи хірургічні проблеми. Проводиться тільки спеціалістом.
  2. Коригувальний. Це допоміжний метод, який застосовується в комплексній терапії для посилення ефективності лікування. Зазвичай робиться курсами чи циклами.
  3. Профілактичний (зміцнюючий масаж). Існує як спосіб запобігання хвороб, для підтримки загального фізичного стану малюка. Робити можуть батьки, дитячі масажисти, лікарі. Починати робити такий масаж можна з 1-1,5 місяців. Тактильні відчуття — особлива мова любові, на якій ви зможете спілкуватися зі своїм малюком за допомогою масажу.

Профілактичний масаж

Серед показань до масажу — кольки, рахіт, нервові розлади, дефекти опорно-рухового апарату, гіпотрофія. Допускаються до процедури і діти, хворі на анемію, бронхіальну астму, діатез.

Не рекомендується робити масаж, якщо малюк має високу температуру, в нього є висипи, пітниця чи інше подразнення на шкірі.

Яка олія підходить для масажу немовлятам

Без олійки припустимо робити тільки легкі погладжування через одяг. А під час виконання масажу для немовлят використовуйте дитячу олію без запаху: звичайну або спеціальну масажну. І перша, і друга випускаються багатьма брендами. Нею можна обробити руки того, хто робить масаж, щоб вони м’яко ковзали по шкірі й не пошкоджували її.

Цікаво по темі: Догляд за шкірою дитини перших місяців життя

Олія для дитячого масажу

Безпечні рухи для малюка

Прийоми масажу для дітей та прийоми масажу для дорослих — це не одне й те саме. У дитячому масажі рухи мають бути менш інтенсивними, більш повільними, максимально обережними. Особливо це стосується натискань — скелет малюка ще розвивається, його можна легко пошкодити. У домашніх умовах не рекомендується робити масаж голови, особливо немовлятам.

Ставтеся критично до інформації від неспеціалістів. У мережі є безліч відео, відзняті батьками-прибічниками масажу для новонароджених, де малюків підкидають і перевертають. У жодному разі не повторюйте це! Скелет дитини тендітний, тому такі рухи спричиняють вивихи, переломи чи інші травми.

Безпечні рухи для малюка

Починайте з короткої процедури тривалістю 5-7 хвилин. З кожним днем збільшуйте до необхідного мінімуму — не більше ніж 20 хвилин. Рухи мають бути повільними, легкими, масажуйте не всією долонею, використовуйте 3-4 пальці. Під час масажу ласкаво розмовляйте з малюком, формуючи позитивну асоціацію. Зауважте, які рухи більше подобаються дитині. Згодом вона сприйматиме це як обов’язковий ритуал-гру, тому спротиву не виникатиме.

Уважно спостерігайте за станом дитини під час процедури. Якщо їй не подобається, масаж слід припинити.

Якщо ви не впевнені, що знаєте, як правильно робити масаж, зверніться до професійного масажиста чи лікарні, де вам порадять спеціаліста або навчать базовим прийомам.

Цікаво по темі: Безпечні іграшки від 0 до 3: на що звернути увагу

Погладжування

З них починаємо процедуру, готуючи шкіру до інтенсивного впливу. До того ж це психологічно заспокоїть малюка, покращить кровообіг. Не натискайте на шкіру аж занадто сильно, погладжуйте малюка 3-4 пальцями, рухаючись до лімфовузлів. Вони знаходяться під пахвами, щелепою, у паху, на згині ліктів, над ключицею.

Погладжування

Розтирання

Це те ж погладжування, але більш інтенсивні, виконувати їх потрібно за годинниковою стрілкою. Знову-таки, сильно не натискайте. Руки й стопи розтирайте лише кількома пальцями, не забувайте про кінчики пальчиків. Старшим дітям допускається робити розтирання долонею. Такі рухи стимулюють кровообіг, насичують тканини киснем.

Розминання

Ці рухи спрямовані на роботу з м’язами та лімфотоком на глибокому рівні. Масаж суглобів допомагає розробити опорно-руховий апарат, зняти набряк, нормалізувати роботу дихальної системи. Рухи при розминаннях кругові або поступові. Обережно згинайте маленькі ручки й ніжки, якщо відчуваєте, що дитина чинить опір, не розгинайте кінцівки через силу.

Розминання

Вібрації

Прийоми вібрації бувають різні, але для малюків краще використовувати менш інтенсивні. Наприклад, поплескати по шкірі кінчиками пальців (як друкуємо на клавіатурі), пощипати (стискати шкіру між пальцями). Ці методи мають знеболювальний ефект, розслаблюють м’язи, прискорюють обмін речовин у тканинах.

Масаж слід робити через 40 хвилин після прийому їжі або за 25 хвилин до годування. Не варто проводити процедуру, якщо дитина щойно прокинулася. Ідеальний час — за кілька годин до нічного сну або вдень. Оптимальна температура в приміщенні має бути від +22°C до +26°C. Залежно від обраних прийомів, масаж може збадьорити дитину або розслабити й приспати.

Коли ще можна робити масаж:

  1. Взимку після прогулянки, щоб розігнати кров.
  2. Після суттєвого фізичного навантаження (коли малюк вчиться ходити).
  3. Для подолання кольок.
  4. Перед нічним сном для заспокоєння.

Цікаво по темі: 7 розвиваючих ігор для малюків від 6 місяців до року

Легкі вібрації в якості масажу

Масаж стоп як спосіб подолати болі

Як відомо, на стопах є ділянки, кожна з яких відповідає певному внутрішньому органу людини. Приміром, щоб заспокоїти головний біль, радять масажувати пальці. Цей прийом можна використати і для масажу немовлят, щоб допомогти зняти спазми, позбавити від кольок. Проте:

  • ефект може бути тимчасовим;
  • масаж — не спосіб лікування, а лише метод полегшити неприємний симптом;
  • не зволікайте, якщо процедура не дала позитивного ефекту, вчасно викликайте швидку допомогу.

Клуб Щаслива мама инстаграм

Щоб заспокоїти малюка, який цілий день плакав та вередував, рекомендується зробити точковий масаж стопи у таких випадках:

  1. Якщо болить голова чи ріжуться зуби, обережно зробіть масаж пальців на ногах. Особливу увагу приділіть зовнішньому краю стопи, можна трохи натиснути й зробити погладжування інтенсивнішими.
  2. Аби зняти закладеність носа, масажуйте середину подушечок пальців. Це полегшить дихання, допоможе після застуди.
  3. Масаж верхньої частини стопи додатково стимулюватиме легені й бронхи. Зона розташована під пальцями, у центрі. Не забувайте давати ліки проти кашлю; якщо задишка сильна, то зверніться до лікаря.
  4. Шлунково-кишковий тракт. За ці органи «відповідає» точка, яка знаходиться під пальцями, рівно посередині між першим і другим. Натискаючи, ви відчуєте невелику западину.
  5. Кольки. Проти них допоможе масаж всієї верхньої частини стопи під пальцями — від великого до мізинця — і ділянка трохи вище п’ятки. Погладжування та розминання цих зон покращують роботу кишківника, послабляють спазми, допомагають позбутися здуття та закрепів.
  6. Для розслаблення роблять масаж п’яток. Ця точка відповідає за стан спини, тому процедура ефективна після довгого рухливого дня перед сном. Допоможе заспокоїти малюка, гарантує довгий відпочинок.

Цікаво по темі: Як правильно годувати дитину з пляшечки

Точковий дитячий масаж

Техніка масажу для різних частин тіла

Фахівці радять поєднувати масаж з гімнастикою: згинанням та розгинанням ніг, пальчиків, підняттям і розведенням рук у боки тощо. Нижче — докладний опис прийомів масажу для різних частин тіла.

Масаж ніг

Покладіть дитину на спинку, обережно потрусіть ніжками. Почергово згинайте ноги в колінах, повільно доводячи їх до грудей. Потім розводьте ніжки в сторони, щоби вони зайняли положення «жабки». Плавно повертайтеся у вихідну позицію. Виконайте стільки разів, скільки дозволить малюк, але не менш ніж 5 разів на кожну ніжку.

Приділіть увагу зовнішній частині кінцівок, масуйте стопи, згинайте пальці. Перевага віддається круговим рухам, погладжуванням.

Масаж рук

Для рук прийоми масажу схожі. Малюк лежить на спині, підніміть його ручки догори й потримайте їх у такому положенні декілька секунд. Розведіть руки в боки й зведіть на грудях, наче дитина сама себе обіймає.

Погладжуйте кисті, розминайте суглоби, згинайте й розгинайте пальчики. Кінчиками своїх пальців малюйте на долоні дитини, робіть легку вібрацію.

Масаж рук

Масаж спини

Покладіть малюка на живіт, обов’язково на тверду поверхню або фітбол. Масуйте шкіру легкими погладжуваннями від хребта до боків. Потім зробіть кілька пощипувань, трохи поплескайте. Уникайте зони, де розташовані нирки, і не чіпайте хребет, щоб не викликати якихось зрушень. Завершіть процедуру погладжуваннями.

Дренажний масаж

Він полегшить відхаркування слизу. Покладіть дитину на живіт (краще собі на коліна) так, щоб голова знаходилась нижче тулуба і грудної клітки. Можна також підкласти м’який валик або невеликий рушник. Легкими рухами поплескайте по верхній частині спини, наче барабанити кінчиками пальців. Зробіть 15-20 разів, підніміть дитину і дайте відкашлятися.

Дренажний масаж

Масаж голови і шиї

Легкий масаж голови й шиї розслаблює малюка, заспокоює, але з цими двома треба поводитися дуже обережно. Зачекайте, поки малюку виповниться декілька місяців, щоб він міг самостійно тримати голівку. Використовуйте легкі кругові рухи — уявіть, що намилюєте волосся шампунем. Не можна натискати та сильно ляскати.

Масаж животика

Такий масаж для новонароджених добре допомагає у боротьбі з кольками, здуттям, запорами, нормалізує травлення. Процедуру потрібно виконувати до їжі, щоб не спровокувати зригування.

Спочатку розігрійте свої долоні одна об одну та прикладіть їх до животика. Потім переходьте до легких погладжувань П-образними рухами. Після цього поставте основу долоні внизу живота, а пальцями виконуйте кругові рухи, злегка натискаючи на нього. Потім переходьте до підняття й випрямлення ніжок: під час підняття м’яко натискайте колінами на живіт. Завершіть масаж розслаблюючими погладжуваннями вздовж усього тіла.

Масаж животика

Масаж, який допоможе малюкові заснути

А коли дитина засне, ви зможете виконати нескладний і корисний комплекс вправ для доброго настрою та самопочуття 🙂 Пам’ятаємо про те, що рухи під час масажу повинні бути ніжними та плавними. Почніть з обличчя: кінчиками пальців погладьте брови, крила носа, щічки. Потім виконайте такий комплекс вправ:

  1. Поклавши дитину на спинку, візьміть її стопу в свою руку, а іншою рукою простукайте всю ніжку з зовнішнього боку в напрямку знизу вгору. Повторіть з іншою ніжкою.
  2. Протягом декількох хвилин виконуйте ніжний масаж животика всією поверхнею своєї долоні. Напрямок рухів — за годинниковою стрілкою. Такий прийом особливо корисний малюкам, яких турбує кишечник.
  3. Переверніть дитину на живіт і двома руками розімніть сідниці. Під час вправи добре покласти перед нею улюблену іграшку, щоб задіяти м’язи шиї та спинки.
  4. Своїми долонями зробіть ніжний масаж спини малюка. Виконуйте рухи зверху вниз від периферії до центру (хребту), малюючи уявну ялинку.

Ці техніки заспокійливого масажу справді дуже добре працюють.

Цікаво по темі: Як навчити малюка засинати самостійно

Як навчити дитину перевертатися зі спини на животик

Покладіть малюка на животик, притримуйте його однією рукою, а другою зробіть кілька погладжувань по спинці, поступово переходячи до штрихоподібного розтирання. Повторіть те ж саме з тазостегновими суглобами, м’язами сідниць, трапецієподібними м’язами. Завершуємо масаж м’якими погладжуваннями.

Як навчити дитину перевертатися

Масаж при гіпертонусі

Процедура спрямована на глибоке розслаблення всіх м’язів. Приділяється увага задній поверхні гомілок, внутрішній поверхні стегна, ступням. Рухаючись від периферії до центру, погладжуйте ці частини тіла всією кистю та пальцями. Розслабити спинку допомагають погладжування долонями від сідниць до шиї й назад. Животик гладити потрібно за годинниковою стрілкою в напрямку зверху вниз. Грудну клітку — від центру по міжреберних проміжках.

Слідкуйте за тим, щоб дитині не було холодно, тому що охолодження, як і плач, тільки підсилює напругу м’язів. Виконуючи масаж при гіпертонусі, обходьте печінку, пахви, молочні залози, нирки.

Цікаво по темі: Як батько впливає на розвиток дитини

Не будьте занадто завзятими й не атакуйте дитину тривалим та щоденним масажем із застосуванням різних прийомів. Спочатку подивіться, як малюк реагує на прості погладжування. Беріться за процедуру лише тоді, коли він має гарний настрій, в цілому спокійний і не вередує.

Масаж при гіпертонусі

Ваші рухи не подобаються дитині? Відмовтеся від масажу, якщо в ньому немає потреби. Деякі діти не люблять тактильні контакти, тож до них шукають особливий підхід. Наприклад, малюк кричить під час масажу, але любить купатися, тоді процедуру заміняють на гімнастику у воді.

 

Читайте також:

7 Червня / 2019 Діти

Коментарі покищо відсутні

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *