Правила догляду за немовлям з перших днів життя

Зовсім нещодавно ви відчули диво народження нового життя. А тепер сльози радості випарувалися і перед вами постало нове завдання — зробити перебування малюка в цьому світі комфортним і щасливим. У цей час у кожної молодої мами виникає маса питань, відповіді на які доводиться шукати в різних джерелах. Щоб ви не витрачали свій дорогоцінний час на пошуки потрібної інформації, сьогодні ми розповімо про головні правила догляду за немовлям.

Як часто міняти підгузок

Це, мабуть, одне з найголовніших питань, що хвилюють більшість молодих мам з перших днів життя малюка. Новонароджена дитина їсть кожні 2–3 години, а правила догляду за немовлям свідчать, що і підгузок потрібно міняти приблизно з такою ж частотою. Такий порядок допоможе уникнути появи небажаних реакцій на шкірі.

Змінюючи підгузок, помийте малюка теплою проточною водою, а коли цього недостатньо, використовуйте дитяче мило з позначкою «0+». Тільки при цьому спочатку обов’язково регулюємо температуру води й тільки потім миємо дитину. Іноді цю процедуру можна замінити протиранням дитячою вологою серветкою.

Після миття водою або протирання серветкою дитині слід влаштувати «повітряну ванну», щоб шкіра подихала, а складочки просушилися. Потім можна нанести присипку або крем і надіти чистий підгузок.

Підгузок і область пупка

Пупок дитини з перших днів життя має бути вільним від підгузка — до нього повинен бути постійний доступ повітря, що дозволяє ранці підсихати та гоїтися. Щоб забезпечити його, мами просто підвертають передню верхню частину підгузка. Так потрібно робити до того часу, поки пупок повністю не заживе. Обов’язково поговоріть про це зі своїм педіатром і не приймайте рішення самостійно.

Купання немовляти: коли та як часто

Перше купання зазвичай проводять після того, як відокремиться залишок пуповини й заживе пупкова ранка. Найкраще зробити це після огляду педіатра. Попросіть чоловіка або когось з близьких побути поруч і за необхідності допомогти вам у цей хвилюючий момент.

Немовлят до 1 місяця купати зі спеціальними засобами потрібно 1 раз на тиждень. Для волосся можна придбати окремий шампунь. В інші дні — просто в чистій воді без мила, трав або марганцівки. Якщо сумніваєтеся в якості водопровідної води, можна використовувати кип’ячену. Після купання робимо легкий масаж з дитячим маслом або наносимо крем.

До того, як відпаде залишок пуповини й лікар дозволить вам купатися, складочки дитини можна протирати шматочком вати, змоченим у чистій воді. Після цього — акуратно просушити шкіру м’яким рушником і протерти дитячим маслом.

Правила догляду за носиком немовляти

З перших днів життя щоранку малюка необхідно «умивати»: протирати обличчя ватним спонжем, змоченим у чистій теплій воді. Потім — просушувати чистим м’яким рушником.

При достатньому рівні вологості (50–60%) і температурі повітря (близько 22 °С) в приміщенні носик малюка зазвичай не вимагає додаткового догляду. А якщо досягти таких параметрів повітря у вас не виходить, поговоріть зі своїм педіатром з приводу використання сольового або фізрозчину для промивання носа. Тільки обов’язково в краплях — спреї для таких маленьких дітей протипоказані. Після того, як закапаєте носик, очистіть його за допомогою аспіратора.

Як чистити вушка

Догляд за вушками немовляти полягає в простому протиранні вушних раковин ватним спонжем і видаленні сірки тільки з видимої частини слухового проходу. З цим завданням добре справляються ватяні палички з обмежувачем — найбільш безпечний варіант, який захищає маленькі вушка від необережного руху. Жодних масел чи інших засобів по догляду за вухами немовляти без призначення педіатра не використовуємо.

Як стригти нігті

Щоб малюк часом не подряпався, нігті потрібно підстригати рівно й гладко. Найкраще це робити відразу після купання. Багато молодих мам бояться поранити малюка під час підстригання нігтів, але не потрібно хвилюватися: трохи тренування — і ви зможете це робити абсолютно спокійно й швидко. А якщо дитині не подобається цей процес, спробуйте стригти нігті, доки вона спить. Так ви полегшите собі завдання й точно не травмуєте дитину. При цьому важливо мати під рукою хороші дитячі ножиці із закругленими кінчиками.

Як обирати засоби по догляду за немовлям

Такі продукти зазвичай позначаються як «0+», «з народження» або «для новонароджених». Вони проходять більш жорсткий контроль якості, не містять потенційних алергенів та інших небажаних компонентів. Деякі засоби по догляду за немовлям виготовляються під ще ретельнішим контролем. Вони рекомендовані тим, у кого можлива індивідуальна алергійна реакція, — ця інформація також вказується на етикетці. Тому перед покупкою й використанням засобів по догляду за немовлям необхідно уважно ознайомитися з інструкцією та рекомендаціями виробника.

Будьте спокійні та впевнені у своїх діях, радьтеся з тими, кому довіряєте, — і зовсім скоро догляд за немовлям з перших днів життя перестане бути хвилюючим. Ви й самі здивуєтеся, як швидко всьому навчитеся.

27 Березня / 2020 Діти

Коментарі

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

  1. Алена

    Спасибо! Много полезной информации, особенно, когда это первый ребенок!

VISUAL by EVA