Корисні екозвички: привчаємо дитину бути відповідальною до середовища

Джерелом майже всіх екологічних проблем є діяльність людини. Учені бʼють на сполох, тому що на нас чекає екологічна катастрофа. Пропонуємо кілька корисних звичок, які хоч трохи покращать стан довкілля. Важливо привчати до них і дітей, інакше майбутнім поколінням доведеться рятувати планету від повсюдних сміттєвих звалищ.

Чистота — запорука екології

Це перше, чому потрібно навчити дитину. Не слід кидати навіть маленький фантик від цукерки на землю. Розкажіть малюкові, що для цього є сміттєві баки. Якщо їх поблизу немає, пакування можна покласти до кишені чи в рюкзак. Навчіть дитину бути свідомою, прибирати не тільки за собою та привчати до цього своїх ровесників.

Результат: чисто не там, де прибирають, а там, де не смітять. Якщо малюк із дитинства бачить дорослих, які відповідально ставляться до природи, то і сам ставитиметься до неї так само. Так ви збережете для майбутніх поколінь чисті парки, узбережжя річок і двори будинків.

Багаторазові пляшки

Пластик — справжня проблема для екології. Хоча цей матеріал дешевий і зручний, він швидко псується та довго розкладається на сміттєзвалищах. Тому запропонуйте дитині:

  • користуватися пляшкою з пластику якомога довше;
  • придбати скляну пляшку багаторазового користування або термочашку.

Предмети, призначені для багаторазового використання, мають цікавий дизайн, тому підібрати термос із зображенням улюбленого героя мультфільму буде зовсім не складно. На жаль, не всі заклади швидкого харчування готові наливати напої у вашу не пластикову тару.

Цікавий факт: у Японії служби доставлення їжі додому використовують багаторазовий посуд! Його потрібно виставити біля будинку чи підʼїзду після закінчення приймання їжі, і курʼєр забере посуд.

Обмежуємо використання поліетилену

Після привернення уваги до проблеми використання пакетів супермаркети перейшли на екологічний поліетилен. На відміну від аналогів, він повністю розкладається. Проте в інших сферах нашого життя поліетилену не стало менше. Пакування продуктів, товарів першої необхідності, техніки — все це шкодить екології.

Тому:

  • розкажіть дитині, що потрібно якнайменше користуватися такими пакетами. Якщо вони чисті, обовʼязково використовувати їх повторно — для сміття, зберігання речей тощо;
  • придбайте екологічну сумку-шопер із тканини чи інших природних матеріалів. Кожного разу беручи пакет на касі, люди несвідомо накопичують удома некорисні (й непотрібні) пакети.

Друге життя ваших речей

У кожної людини в шафі лежать речі, які вона не носить роками. Можливо, ви просто виросли з цих штанів або придбали їх за привабливою ціною, а потім вирішили не носити. Перш ніж викидати їх на сміття, подаруйте своїм речам друге життя: віддайте до пункту допомоги безхатькам чи в комісійну крамницю.

Цьому навчіть і дитину: разом перебирайте гардероб, іграшки й вирішуйте, що ви готові віддати. Так ви допоможете природі й тим, хто цього потребує. Віддавати можна все що завгодно: одяг, книги, посуд, побутову техніку, ліки, косметику (якщо вони не протерміновані, справно працюють, у гарному стані).

Також самі не соромтеся заглядати до секонд-хендів і подібних магазинів. Особливо це актуально для мам малюків: діти ростуть щогодини, тому нові речі швидко стають малими.

Розумні покупки

Цей пункт витікає з попереднього. Ще на стадії придбання речей подумайте, чи справді вони вам потрібні. Це стосується не тільки одягу, а й дорогих продуктів, техніки (зокрема, смартфонів), предметів розкоші. Накопичення подібних речей не робить вас щасливішими — це давно довели вчені.

Тож привчайте малюка до думки, що багато — не завжди добре. Наприклад, замість десятого ведмедика запропонуйте прогулянку в парку атракціонів. Також не варто купувати дітям золото, дорогу техніку, брендовий одяг. У всьому світі найкращою інвестицією вважається освіта.

Економія ресурсів

Екологічний чекліст:

  1. Вимикати з мережі електроприлади.
  2. Не залишати ввімкненою воду під час чищення зубів.
  3. Купувати сезонні продукти, які вирощуються поблизу.
  4. Використовувати туалетний папір із паперових відходів.
  5. Віддавати скло, пластик, папір у пункти вторинної переробки.

Так ви не тільки допомагаєте планеті, а ще й заощаджуєте самі. Установіть удома лічильники газу, електроенергії, водопостачання й платіть тільки за те, чим користуєтеся.

Також будьте свідомими щодо опалення й кондиціонерів. Тропіки вдома взимку — це звичка винятково країн колишнього Радянського Союзу. Наприклад, у Великобританії взагалі не існує системи центрального опалення. Індивідуальний бойлер вмикають лише на кілька годин на день, а сплять у теплих піжамах.

До того ж велика різниця температур не корисна для організму, а рахунки за опалення обурюють навіть тих, хто багато заробляє. Тому взимку не ховайте теплі речі: краще підтримувати комфортну температуру, зберігаючи кошти з власної кишені й одночасно допомагаючи планеті.

Сортування сміття

З дитинства пояснюйте малюкові, що сміття слід неодмінно сортувати. У багатьох містах встановлені баки для сортування: окремо для пластику, скла, паперу. Навчіть малюка розрізняти ці матеріали й викидати пляшку туди, куди треба. Так само сортуйте сміття вдома. Цей нескладний етап пришвидшує переробляння відходів.

Родинні екосуботники

Змалку беріть малюка на суботники. Це може бути прибирання території біля приватного будинку, багатоповерхівки, парку, пляжу, лісосмуги тощо. Діти можуть виконувати просту роботу: збирати пластик, підмітати тротуари. Малюкам також цікаво займатися благоустроєм — саджати квіти, дерева, декорувати клумби. Так ви виховаєте дитину, якій не байдуже, як виглядає довкілля.

Екологічні проблеми стають більш серйозними, тому бути відповідальними потрібно вже з дитинства. Якщо більшість не почне привчати себе до екологічних звичок, на людство чекає катастрофа. Пам’ятайте, що все велике починається з малого. Тому навчіться самі й навчіть свою родину не шкодити довкіллю.

Коментарі покищо відсутні

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

КЩМ знижки