Як провести літо, аби менше хворіти взимку

Літній час — найсприятливіший період для оздоровлення та початку загартовування. Правильно організоване літнє дозвілля допоможе зміцнити імунну систему дитини, що дозволить вже якщо зовсім не хворіти взимку, то перенести застуду або грип легко і без ускладнень. Що ж потрібно для цього зробити? Перераховуємо.

Загартовуватися

У першу чергу влітку слід ходити босоніж. Нехай дитина природним чином зміцнює стопу як у приміщенні, так і на свіжому повітрі. Помити ніжки кілька разів на день — не дуже складно та довго. А якщо плюскатися в прохолодній чи холодній воді, то це послужить процедурою, що додатково загартовує.

Улітку добре привчати дитину до обливання. Загартовуватися у такий спосіб можна й вдома, й у селі у бабусі, й під час виїзду на курорт. Якщо обливатися разом, то дитина буде охочіше долучатися до процедури, адже діти все повторюють за дорослими.

Правила обливання прості:

  • перед обливанням, яке слід виконувати вранці, попросіть дитину розім’ятись або зробити повноцінну зарядку;
  • за можливості виконуйте процедуру на вулиці, але стежте, щоб в початковий період загартовування температура повітря була не нижче +18-20 °C;
  • краще, щоб дитина стояла босими ногами на траві;
  • починайте обливання з теплої води (+26-28 °C). Повільно лийте з відра через маківку на спину;
  • гартівний ефект дає обливання на свіжому повітрі водою будь-якої температури, але чим вона нижча, тим сильніше лікувальний вплив. Тому щотижня поступово знижуйте температуру води на 1-2°.

Відразу ж після обливання розітріть дитини махровим рушником до легкого почервоніння шкіри. Через кілька днів від цієї процедури можна відмовитися — нехай шкіра сама висохне. У цей час можна запропонувати дитині побігати, пострибати, поприсідати.

Загартовування буде ефективним лише в тому випадку, якщо проводити його щодня.

Можна перервати на час хвороби, але після одужання відновити, починаючи з комфортної температури води в +22-24 °C.

На морі дозволяйте дитині під час пауз між купаннями грати в смузі прибою. Відправляючи дітей до бабусі в село, де є річка або озеро, попросіть родичів, щоб вранці або після полудня з ними ходили на пів години до водойми. Ігри у воді влітку — дієвий спосіб дати бій «осінньо-зимовим» нежитю та бронхіту.

Дихати свіжим повітрям

Свіже повітря — одна з умов збереження здоров’я легенів і всього організму в цілому. Тому так важливо вивезти міських дітей зі смогу, подихати цілющим морським або гірським повітрям. Плануючи таку поїздку, пам’ятайте, що мінімальна тривалість аеротерапії для дітей становить 18-24 дні.

Не варто панікувати, якщо в перші 3 дні у дитини, та й у вас, потечуть шмарклі, злегка підвищиться температура, виникне розлад кишківника, болітиме голова. Такі явища властиві періоду адаптації організму. Хоч вони й минуть самі, терпіти їх не треба: давайте дитині сорбент, болезаспокійливе і застосовуйте краплі від нежитю. А ось збивати субфебрильну температуру (до 37,4 °C) не треба, нехай організм переборе її самостійно.

Свіже сільське повітря також корисне дітям. Воно насичене ароматами лугових трав і/або ефірними оліями прилеглих лісів. До речі, сходіть на прогулянку для збору ягід і трав, з яких взимку можна буде готувати загальнозміцнювальні та лікувальні чаї. Для цієї мети підійдуть зібрані вранці, як тільки висохла роса, листя і ягоди суниці, чорниці, брусниці, ожини та малини, квітки й стебла мати-й-мачухи, листя та стебла молодої кропиви, хвоща, полину, люцерни, ехінацеї. Сушити зібрані «ліки» треба в тіні, в місці, що добре провітрюється.

Приймати сонячні ванни

Сонячні промені потрібні дитині не менше, ніж свіже повітря або водне загартовування. Ультрафіолет стимулює вироблення вітаміну D, який потрібний для росту, робить кістки міцними, адже допомагає засвоєнню кальцію.

Проте варто прислухатися до рекомендацій лікарів і обмежити перебування дітей під літніми сонячними променями з 9 до 11 (12) годин ранку і з 4-6 годин вечора. Бажано застосовувати дитячий крем від засмаги. Він особливо виручить у перші дні прийняття сонячних ванн, не дасть ніжній шкірі обгоріти, дозволить їй поступово виробити захисний пігмент.

Також стежте, щоб дитина не знімала світлий головний убір — він не дасть отримати сонячний удар. Якщо сонце занадто агресивне, то не завадить захистити від нього і рогівку очей. При купівлі сонцезахисних окулярів не економте. Вибирайте окуляри з захисними лінзами в спеціалізованих магазинах. На оправі та в паспорті (інструкції) повинно стояти маркування не нижче UV400. Дешевий коричневий або синій пластик з захистом не впорається.

Їсти вітаміни просто з грядки

Літо — пора свіжих овочів, ягід та фруктів, яку чекають і дорослі, і діти. Їсти каші вже якось не хочеться. І правильно. Замініть їх свіжими салатами, овочевими рагу.

У зелені міститься багато вітамінів, але не всі діти її люблять і їдять, адже смакове сприйняття їжі у дітей відрізняється від дорослого. Ця проблема вирішується. Дітям напевно сподобаються «голі зелені» бутерброди — хліб з підсоленим вершковим маслом, перемішаний з дрібно нарізаною зеленню, де велика частина зеленої маси — кріп.

Літнє меню для дітей:

  • Для сніданку підійдуть добре просмажені омлети, сир і страви з нього, відварна молода яловичина з кашею на гарнір.
  • На обід готуйте овочеві супи, курятину, індичку або кролятину, салат.
  • Підкріпитися на полуденок можна легким вівсяним чи ніжним пісочним печивом, шоколадом, а запити — морсом, кисломолочними напоями.
  • На вечерю краще готувати філе риби з овочами. Свинину і ковбаски-гриль залиште для пікніків на природі, а докторську ковбасу, варені сосиски й сардельки — на осінні та зимові сніданки.

Улітку можна нагодувати дітей натуральними вітамінами і нутрієнтами, не витрачаючись на хімічні аналоги. Подбайте, щоб на столі завжди стояв полумисок з молодою морквою та свіжими місцевими фруктами по сезону.

Ягоди можна їсти прямо з куща або дерева, нічого страшного, якщо немитими — нехай імунітет тренується. Але переїдати не варто. Для оздоровлення та насичення дитячого організму цілком достатньо щоденної ранкової або денної порції ягід:

  • полуниця — 100-150 г;
  • суниця лісова — 50-75 г;
  • шовковиця — 75 г;
  • черешня, вишня — 150-200 г;
  • чорниця — 200 г;
  • червона або біла смородина — 200 г;
  • чорна смородина, йошта — 100 г;
  • малина — 50 г;
  • ожина — 100 г;
  • аґрус — 150 г;
  • диня — 200 г;
  • кавун — 300-500 г (в 2 прийоми);
  • виноград — 150-200 г.

Банани, апельсини, інші екзотичні ягоди та фрукти залиште на зимово-весняний сезон. Не лінуйтеся робити влітку для дітей натуральні лимонади, морси й фруктовий лід. Ці ласощі не тільки втамують спрагу. Дозволяйте пити прохолодні напої: наприклад, доктор Комаровський наполягає, що охолоджені напої та морозиво загартовують дитяче горло.

Нехай спекотні літні дні не стануть причиною нездужань і харчових отруєнь, а допоможуть підготувати імунітет до протистояння осінній сльоті, зимовим застудам і епідеміям ГРВІ.

18 Липня / 2019 Материнство

Коментарі покищо відсутні

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *