Обов’язкова розмова: що має знати дитина про критичні дні

Такі «незручні» теми для багатьох батьків подібні урагану: від них не втекти й не сховатися. Проте все, що стосується особистої гігієни, приватного життя, дитина має почути від найближчих людей. Так вважають і психологи, радячи не перекладати розмову на ровесників або вчителів.

Чому ми соромимося

Навіть жінки, які щомісяця стикаються з менструацією, соромляться говорити про неї. Це повʼязано із соціальним табу, яке підтримувалося століттями. Сьогодні всі жінки світу мають право говорити про це, а зі своїми доньками й поготів.

У темі немає нічого осудливого. Ми ж відкрито говоримо про голод, холод, туалет, не бачимо нічого страшного в тому, щоб навчити дитину чистити зуби. Тому перед бесідою вам варто:

  • відкинути всі страхи й почуття незручності, бо мова йде про фізіологію;
  • ретельно підготуватися, вивчивши теорію;
  • налаштуватися на запитання й чесно на них відповідати;
  • показати доньці, як користуватися гігієнічними засобами.

Ми підготували невелику шпаргалку для мам, яка допоможе пережити цю розмову без стресів.

З чого й коли починати

Психологи радять не «перевантажувати» дітей інформацією, яка їм не потрібна. Тому до дошкільного віку розмовляти про місячні варто, якщо донька сама запитала. Це можуть бути непрямі запитання, наприклад, для чого потрібні прокладки (тампони) тощо.

Малюкам віком до 5 років не обов’язково знати про менструальний цикл, овуляцію, тож вистачить короткого пояснення: «Це спеціальні засоби гігієни (як зубна щітка) для дівчаток, які дорослішають. Вони користуються ними час від часу, щоб почуватися комфортніше».

З 6 років і весь молодший шкільний вік пояснення мають бути розлогішими. На допомогу прийдуть енциклопедії для дівчаток, посібники для батьків, мультиплікаційні ролики, котрі у доступній формі з образними ілюстраціями показують основні етапи циклу.

Як читати таку книгу правильно:

  1. У спокійній обстановці наодинці з донькою.
  2. Читайте її разом, вголос і обговорюйте прочитане. Тон має бути дружнім, як розмова двох подружок. Уникайте складних термінів, спрощуйте, якщо написано складно, не зводьте до лекції.
  3. Після прочитання запитайте, чи все зрозуміло дитині. Звичайно, вона не запамʼятає все в деталях, але матиме правильне загальне уявлення.

Такі книжки призначені для дівчаток 7-9 і 10-13 років. Але враховуйте, що кожна дівчинка має індивідуальний фізіологічний розвиток.

Середній вік, коли приходить перша менструація, становить 10 років, тому говорити в подробицях про критичні дні слід уже в 9 років.

Не одразу, але згодом поговоріть про сексуальні стосунки між статями, способи запобігання вагітності. Навряд чи дитина почне статеве життя в 10-11 років, але така інформація важлива. Інакше вона дізнається про це у викривленому світлі чи буде вірити вигаданим міфам.

Кілька корисних книжок про критичні дні й не тільки:

  • Джоан Лулан та Бонні Вортен «Місячні. Поради для дівчат»
  • Клара Хенрі «Так, у мене ці дні. А що?»
  • Антоніна Єлісєєва «Велика енциклопедія для дівчат»

Також радимо ознайомитися з добіркою книг про цикл англійською мовою. На жаль, їх не перекладено українською чи російською, але, можливо, ви знайдете щось цікаве для себе й доньки.

Повноцінна бесіда про критичні дні

Обовʼязково озвучте наступні тези:

  • Менструація — це природний процес, якого не слід соромитися. Він свідчить про дорослішання, а разом із тим — відповідальність за своє здоровʼя. Після перших місячних сходіть із дівчинкою до дитячого гінеколога (який, до речі, також може поговорити з нею про це, але з професійної точки зору).
  • У цей період і напередодні жінка може відчувати зміну настрою, погіршення самопочуття, неприємні відчуття в грудях, у попереку. Це називається ПМС — передменструальний синдром. Щоб запобігти його появі, слід правильно харчуватися й займатися спортом.
  • Під час кровотечі треба уважніше стежити за гігієною: вчасно змінювати прокладки й білизну, підмиватися.
  • Розкажіть, що під час місячних може боліти живіт. Так буває, тому дозволяється пити знеболювальне. Якщо в школі дитині стало погано, вона може звернутися до класного керівника, вчителя й відпроситися під вашу відповідальність. Також подумайте про уроки фізкультури й попередьте вчителя.

Потрібно говорити про місячні до першої кровотечі. Непідготовлені дівчата часто лякаються виділень, бо кров асоціюється з раною.

Ще трохи теорії для бесіди про критичні дні.

Перебіг циклу

Місячні починаються тоді, коли дівчинка дозріває статево. Вони не свідчать про повну готовність до материнства, але говорять про початок перебудови організму. Зазвичай перші критичні дні нерегулярні, але протягом року цикл нормалізується.

З першого дня циклу в яєчниках дозріває яйцеклітина — жіноча клітинка, яка, поєднуючись зі сперматозоїдом (чоловічою статевою клітиною), перетворюється на майбутнє немовля. Час, коли вона дозріла й вийшла з яєчника, називають овуляцією.

Якщо зустріч яйцеклітини й сперматозоїда не відбулася, вона зникає. Протягом дозрівання відбуваються зміни й у матці: тканини ростуть, готуючись до запліднення. Якщо воно не відбулося, частина клітин гине, і, відʼєднуючись від стінок матки, виходить виділеннями. Це — менструації. Вони бувають різні за тривалістю днів, обʼємом, але в нормі тривають від 3 до 5-7 днів.

Коли кровотеча завершується, цикл починається заново. Так повторюватиметься кожні 28 днів. Це умовна цифра, може бути кількома днями більше або менше. Але менструації будуть, якщо жінка здорова. Коли ж вони затримуються, не приходять кілька місяців, дуже рясні, потрібно звернутися до гінеколога.

Засоби гігієни

Зручні й зрозумілі в користуванні — прокладки. Покажіть, як правильно розміщувати їх на білизні, з якою частотою слід змінювати (один раз на 3 години — оптимально; якщо виділення незначні, то 2 рази на день). Розкажіть про маркування на пачці — чим більше крапель, тим більше виділень всотує прокладка. Вночі можна користуватися нічними: в них більша поверхня, тому менший ризик протікань.

Складніше користуватися тампонами. Але вони потрібні, якщо дівчинка займається спортом, ходить у басейн; підійдуть, наприклад, міні-тампони. Додатково з собою краще носити вологі серветки, дезінфектор для рук (якщо немає можливості помити руки). Тампони обовʼязково змінювати кожні 3-4 години та після купання в воді.

Увага! Розкажіть про синдром токсичного шоку (СТШ). Це небезпечний стан, коли токсини потрапляють в організм. Рідко, але призводить до алергії, отруєння чи смерті.

Також існують менструальні чаші, багаторазові прокладки. Це екологічні засоби гігієни, проте користуватися ними краще в більш дорослому віці. Згодом дівчинка сама вибере зручний для неї спосіб.

Ще трохи про ПМС

Хоча багато хто вважає ПМС хворобою, та це природний стан жінки перед менструаціями. У підлітків він накладається на непростий перехідний вік. Тому напередодні критичних днів дівчина може скаржитися на поганий настрій, ставати роздратованою, страждати від набряків. Якщо цей стан минає й не шкодить нормальній життєдіяльності, то приводів хвилюватися немає.

Але неодмінно звернутися до лікаря потрібно в разі:

  • тривалого депресивного стану;
  • різких перепадів настрою (від сміху до істерики зі сльозами);
  • підвищення або зниження тиску;
  • серйозного болю в будь-якій частині тіла;
  • мігрені.

Ці симптоми можуть свідчити про дисбаланс гормонів або хвороби серцево-судинної системи, мозку, брак вітамінів тощо.

 

Говорити про місячні може не тільки мама, а й бабуся. Також не мають цього соромитися татусі. Дівчина не повинна боятися звернутися по допомогу до батька, якщо мами немає поряд. Тож набирайтеся сміливості й відверто розмовляйте зі своїми доньками про це.

Коментарі покищо відсутні

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Благодійність