Дитина та Водохреще: чи можна купати малюка в ополонці

Хрещення Господнє — останнє, завершальне зимове свято, яке відзначають 19 січня. Саме на Йордана заведено купатися в ополонці, вважається, що це допомагає стати здоровішим. Часто навіть маленьких дітей долучають до цього дійства. Щоб зрозуміти доцільність та важливість обряду, треба розібратись в історії і результатах, які він дає.

Історія свята

Воно бере свій початок з хрещення Ісуса Христа у річці Йордан. Саме там після таїнства на Сина Божого зійшов Святий Дух. Тож з Хрещенням Господнім збігається ще одне свято — Богоявлення.

Вважається, що цього дня вода у водоймах стає святою та цілющою. Після занурення в неї людина оновлюється, очищається, наповнюється здоров’ям, а в давнину воду набирали і ставили за образами для лікування важких хвороб. Зараз теж кожен християнин обов’язково зберігає святу воду з Водохреща у своєму домі.

Варто зазначити, що біблійне хрещення відбувалося у річці Йордан, яка знаходиться в Західній Азії. Клімат там субтропічний, температура з позначкою плюс незалежно від пори року, тому купання у річці є виправданим.

У нашій же країні свято припадає на люті морози, тому тільки підготовлені люди та сміливці можуть зануритися в крижану воду.

Доцільність купання дитини в річці на Водохреще

Педіатри твердять, що купати дитину взимку в крижаній воді недоцільно, особливо немовлят, хворих та непідготовлених діток. Деякі батьки вважають, що захворіти після купелі у святій воді неможливо, але дуже часто саме після такої процедури у непідготовлених дітей виникає пневмонія, менінгіт та інші хвороби. Хворобливі й ослаблені діти після купання в ополонці ризикують суттєво погіршити своє здоров’я і знизити імунітет.

Дитячий організм достатньо ніжний, система терморегуляції працює недосконало, а це може призвести до переохолодження з наслідками в вигляді хвороб. Навіть більше, якщо дитина сама не хоче занурюватись у воду, то змушувати її не варто. Це може стати причиною не тільки фізичних, але і психологічних проблем.

Якщо ж батьки самі є затятими моржами, то мають розуміти абсолютно всі ризики, які пов’язані з цим захопленням. І поступово готувати дитину до купання у холодну пору року, починаючи з півторарічного віку:

  • вмивати обличчя, мити руки прохолодною водою, не поспішаючи аж занадто знижувати температуру;
  • влітку дозволяти дитині ходити босими ногами по землі;
  • купати в морі та річці;
  • пізніше, коли дитина звикне, можна починати робити контрастний душ для ніг, чергуючи гарячу та холодну воду;
  • звичні купання потрібно завершувати обливанням холодною водою — це стимулюватиме організм правильно реагувати на холод.

Лише через два-три роки такої підготовки можна облити дитину холодною водою біля ополонки, а ще через кілька років — спробувати занурити. Та навіть тоді варто слідувати чітким правилам задля збереження здоров’я.

Якщо ви наважилися на купання, то у жодному випадку не зважаючи на вмовляння і поради не давайте дитині алкоголь та не розтирайте її горілкою чи іншими спиртними напоями. Це може обернутися сильним отруєнням.

Правила поведінки на льоду і біля ополонки

Якщо ж ви загартовуєте дитину змалечку і вважаєте її готовою до купелі, то маєте навчити, як поводитися біля водойми під час процедури. Діяти треба разом та злагоджено:

  1. Вдома ситно нагодуйте дитину для активації зігрівання, щоб організм мав силу та енергію боротися зі стресом від холоду.
  2. Візьміть із собою великі теплі рушники, ковдру, килимок, на який можна стати босими ногами.
  3. Вибирайте взуття та одяг, які можна буде легко зняти і знову одягти. Для збереження тепла підійде термобілизна.
  4. Розігрійте дитину перед купанням, наприклад побігайте разом.
  5. Перебування дитини у воді має бути дуже коротким — 1 секунда.
  6. Відразу після купання дитину треба накрити пледом та насухо витерти рушником.
  7. Одразу ж після витирання одягніть дитину у попередньо зігрітий одяг і напоїть теплим чаєм у теплому місці або хоча б біля вогнища.

Пам’ятайте, що купатись можна тільки у спеціально відведених для цього місцях, коли поруч є інші люди, а головне — медичні працівники. Стежте за товщиною криги, та в жодному разі не відходьте у менш людне місце, це ризиковано. Не треба занурювати дитину з головою, щоб не спровокувати шок від холоду.

Двічі подумайте, перш ніж зважитися до такого екстремального загартовування. Зважте всі ризики і переваги. Підходьте до справи комплексно та не нехтуйте жодним пунктом. Будьте здорові!

11 Січня / 2019 Материнство

Коментарі

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

  1. Мавка

    Я восхищаюсь теми, для кого купание в проруби является частью закаливания и здорового образа жизни. Даже когда они приобщают к этому своих детей.
    Но не одобряю тех, кто окунается в прорубь или ребенка окунает один раз в год на крещение, чтоб показать свою веру и чтоб следовать моде.

КЩМ знижки