Різдво: ідеї, як відзначити свято з родиною

Для багатьох день Різдва Христового навіть більш святковий, ніж Новий рік. Особливо це стосується людей, які сповідують християнство. Попри церковне коріння свята, усім хочеться відзначити його весело. Пропонуємо кілька варіантів, як зробити це, не порушуючи традицій.

Історія свята

Насправді у Святому Письмі немає точної дати народження Христа. Вона була обрана умовно ще в далекі римські часи. До IV століття Різдво святкували 6 січня, у день хрещення Ісуса в Йордані за старим стилем.

Згодом виник деякий поділ дат, пов’язаний зі зміною календаря. Простіше кажучи, свято одне, але через різне літочислення випадає на різні дні. За григоріанським календарем, на який перейшла Україна у 2023 році, святкують 25 грудня, а юліанським — 7 січня.

Цікаво на тему: Сімейний відпочинок: збираємося на пікнік

Як добре відсвяткувати Різдво у колі сім’ї

Незалежно від того, прихильником яких традицій ви є, можна відзначити свято по-різному. Найчастіше в цю дату збираються родинами, запрошують родичів і дуже близьких друзів, кумів і хрещеників.

Що не можна робити:

  • шити, в’язати, плести;
  • прибирати, прати, робити ремонт;
  • лаятися, пліткувати.

Ще з давніх часів на Різдво було заведено відпочивати. Зазвичай день присвячували спілкуванню з родичами, походу в гості або сімейному дозвіллю. У наш час можна вирушити на прогулянку, піти в кіно або на каток. Під забороною все одно залишаються ремісничі й хатні справи, тож зашивати наряди або прибирати потрібно заздалегідь.

Є кілька варіантів, як чудово відпочити та не порушити традиції:

  1. Зібратися вдома у вузькому колі.
  2. Влаштувати вечірку в родичів.
  3. Провести вечір у ресторані.
  4. Піти на прогулянку та закінчити трапезою вдома.
  5. Вирушити в різдвяну подорож.

Звичайно, у кожного варіанта є переваги та недоліки. До приходу гостей доведеться підготуватися, подумати про святковий стіл. Якщо йти до друзів, потрібно вибрати подарунок господарям будинку. Прийти в гості на Різдво з порожніми руками — ознака поганого тону.

На вечерю в ресторані або прогулянку знадобляться кошти. Зібрати всіх родичів разом теж може бути складно. До того ж може виявитися, що кожен із вас розуміє розваги по-різному.

Різдвяна подорож — цікавий варіант для друзів, які спілкуються сім’ями, або ж для родин із дітьми. Це нові враження, відсутність побутових турбот, зміна обстановки. Але навіть короткий вікенд вимагає тривалої підготовки та значної суми коштів.

Цікаво на тему: Створіть для дитини диво!

Традиційний різдвяний стіл і подарунки

Навіть найбільш зібрану людину напередодні довгих свят турбують два питання: що приготувати та що подарувати? В обох випадках хочеться досягти успіху, при цьому не витративши багато часу та грошей. Пропонуємо традиційне різдвяне меню та подарунки, яким зрадіють практично всі.

Кулінарні традиції

У кожної господині є свій перевірений набір страв, які можна приготувати на Різдво. Частина столу складають пісні страви: овочеві салати, соління, випічка без молока та яєць. Ті, хто не дотримуються посту, можуть приготувати улюблені страви. На різдвяному столі з’являються салат олів’є, холодець та інші смаколики, які зазвичай готують на Новий рік.

В Європі подають гусака, запеченого з яблуками. У США та Канаді популярна індичка. Дехто готує в духовці рибу або качку. У країнах зі спекотним кліматом популярні морепродукти.

А традиційний різдвяний стіл в Україні складається з 12 пісних страв:

  1. Кутя.
  2. Узвар.
  3. Вінегрет.
  4. Соління.
  5. Пісні вареники з картоплею.
  6. Капусняк (або пісний борщ).
  7. Голубці з грибами та пшоном.
  8. Овочеве рагу.
  9. Риба (дозволяється в несуворому варіанті посту).
  10.  Пироги.
  11. Оладки.
  12. Запечені яблука.

Ще на столі з’являються фрукти, солодощі та різні напої. Крім узвару, можна приготувати кисіль, зварити домашній глінтвейн або пунш.

Цікаво на тему: Святвечір: Кулінарні традиції в Україні

Різдвяне печиво

Ним можна урізноманітнити традиційні страви на святковому столі, а можна покласти в невеликі коробочки та подарувати гостям.

Що знадобиться:

  • борошно — 300 г;
  • цукор — 100 г;
  • розпушувач — 1 ч. л.;
  • ванілін за смаком;
  • вершкове масло — 150 г;
  • яйце — 1 шт.

Приготування:

  1. Борошно, ванілін, цукор і розпушувач змішати в глибокому посуді.
  2. Вершкове масло порізати на шматочки й додати до сухих інгредієнтів.
  3. Міксером або руками перемішати все в крихту.
  4. Додати яйце та замісити тісто.
  5. Загорнути тісто в плівку й відправити до холодильника на 1–2 години.
  6. Розкачати завтовшки близько 0,5 см та тематичними формочками вирізати печиво.
  7. Випікати близько 10 хвилин при 180 °С.

Прикрашання

Для декору приготувати густу пасту з цукрової пудри й лимонного соку. Потім помістити її в кондитерський мішок і прикрасити остигле печиво. Інший варіант — купити в магазині готові кондитерські прикраси або присипку.

Традиція прикрашання сімейного будинку

Крім традиційної ялини, до свята Різдва можна доповнити декор оселі білими квітами — вони чудово виглядають в компанії зеленої хвої. А ще свічками в саморобних свічниках, дзвіночками, фігурками янголят і головним символом Різдва — вертепом. Це композиція, що зображує печеру, в якій народився Ісус, з фігурками немовляти, Діви Марії, Йосипа, волхвів і пастухів.

Ось кілька цікавих ідей для натхнення:

$img_gal_param_url_3
$img_gal_param_url_3
$img_gal_param_url_3
$img_gal_param_url_3
$img_gal_param_url_3
$img_gal_param_url_3
$img_gal_param_url_3
$img_gal_param_url_3
$img_gal_param_url_3
$img_gal_param_url_3

Різдвяні поробки

Атмосфера чарівної казки, яка в багатьох будинках починається ще до Нового року, продовжується і на Різдво. Листівки, об’ємні сніжинки, свічники, гірлянди, фігурки з пластиліну й паперу — все це подарує відчуття свята, а сам процес виготовлення — найтепліші емоції.

Ідеї ​​різдвяних поробок для дитини і батьків:

$img_gal_param_url_3
$img_gal_param_url_3
$img_gal_param_url_3
$img_gal_param_url_3
$img_gal_param_url_3
$img_gal_param_url_3
$img_gal_param_url_3
$img_gal_param_url_3
$img_gal_param_url_3
$img_gal_param_url_3
$img_gal_param_url_3
$img_gal_param_url_3
$img_gal_param_url_3

Що заведено дарувати на свято

Звичайно, подарунок залежить від близькості знайомства та значущості дати особисто для вас. Якщо вас запросили на вечерю, варто подарувати господарям щось приємне та символічне. Наприклад, красивий ялиновий вінок, різні сувеніри, свічки, аксесуари для дому. Близькі друзі можуть обмінюватися шкарпетками, светрами та шарфами. Дітям зазвичай дарують солодощі, книги, іграшки.

Коханій дівчині можна подарувати рукавиці, термочашку або букет із солодощів. Зрадіє вона й незвичайним аксесуарам для дому, які створюють затишок. Хлопцям варто дарувати більш практичні подарунки: інструменти, аксесуари для машини або гаджета.

Як урізноманітнити процес вибору подарунків? Зіграйте в таємного Санту! Напередодні Різдва витягніть методом жеребкування листочки, на яких написано ім’я того, кому вам потрібно вибрати дарунок. Секрет зберігається аж до моменту обміну подарунками.

Щоб гра нікого не образила, встановіть граничну вартість презенту. Наприклад, на нього можна витратити не більше 300 грн. Також накладають «табу» на подарунки, які можуть виявитися недоречними (спідня білизна, засоби гігієни тощо).

Так вибір подарунків перетворюється в цікаву, а головне — цілком здійсненну місію. Можливо, ви станете таємним Сантою для нещодавнього знайомого, мами своєї дівчини, давнього друга або чийогось племінника.

У кожної сім’ї є свої традиції святкування Різдва. Тому варіантів, як добре провести час, дуже багато. Варто вибирати той, який принесе задоволенням саме вам, і не важливо, буде це свято в родинному колі чи прогулянка вдвох у Парижі.

4 Січня / 2021 Материнство

Коментарі покищо відсутні

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *