Котик і дитина в одному домі

Коти — чудові пухнасті тварини, які не займають багато місця, приємні на дотик, хоча слід визнати, своєрідні за характером. Навіть якщо ваш улюбленець живе з вами кілька років, ви не згодні виміняти його на всі скарби світу, то дві риски на тесті на вагітність можуть посіяти сумніви. Та чи справді котики такі страшні для дітей, як їх малюють?

Міжнародний день котів — святкується 8 серпня

Офіційно свято започатковане у 2002 році за ініціативою Міжнародного фонду Animal Welfare. Та не всі країни відзначають його саме у цю дату. Так, в Японії пухнастикам присвячене 22 лютого, в Польщі — 17 лютого, а в США — 29 жовтня.

Цікаві факти:

  • в Італії вшановують чорних котів, бо їх винищували в часи інквізиції;
  • в Токіо кішки змагаються за приз, демонструючи унікальну поведінку;
  • кожні три роки в бельгійському місті Іпр проводять котячий парад;
  • у Польщі учасники святкування граються вʼязальними нитками подібно до котів.

У США в День котів активісти звертають увагу на проблеми жорстокого поводження з тваринами, недоліки у законодавстві щодо прав улюбленців. У всьому світі цього дня заведено виражати свою любов і повагу до котів.

Дитина vs кіт: труднощі й переваги

Якщо ви впевнені, що вашої любові вистачить на всіх, то заводьте кошеня в домі, де вже є дитина. Не встигнете отямитися, як:

  • у скиданні горщиків з квітами беруть участь двоє за попередньою змовою;
  • хтось спить не там, де повинен (і це не кіт);
  • іграшки стали спільними, але всі задоволені;
  • у вас є вусатий нянь;
  • дитина й кіт впевнені, що їдять те саме, тому міняються тарілками;
  • почергово ображаються один на одного, бо хтось смикає за хвоста, а хтось випускає кігті.

Якщо без жартів, то суттєвою проблемою можуть ставати ревнощі. Тут важливо зрозуміти, що коти люблять незалежність, тому рідше ревнують власників. Спочатку доросла тварина сприймає дитину як подразник та ігнорує її. Але з часом звикає й навіть уподібнює до себе. Так, кішки доглядають малечу, сплять разом із ними, можуть захищати від небезпеки.

Доросла кішка спочатку зацікавиться немовлям: поступово підходитиме, щоб понюхати, спостерігатиме за ним. Спробуйте «познайомити» їх, покажіть тварині, що їй нічого не загрожує. Обовʼязково давайте ласощі, не забирайте іграшки, залиште за нею її місце для відпочинку.

Улюбленець, який зʼявився пізніше за дитину, по-іншому ставиться до неї. Він сприймає її як друга, собі подібну істоту. Тому вони, скоріше за все, стануть друзями. Тут особливу увагу слід приділити вихованню малюка, щоб він не нашкодив маленькому кошеняті.

Суттєвих ризиків існує всього два:

  1. Алергія. Індивідуальна реакція на хутро тварин абощо. У цьому разі малюкові роблять алергопроби, отримують консультацію в лікарів. Далі все залежить тільки від важкості перебігу реакції й можливостей лікування.
  2. Токсоплазмоз — інфекційне захворювання. Теоретично, коти можуть його переносити, якщо полюють на вулиці, їдять сире мʼясо. Домашнім тваринам заразитися інфекцією майже неможливо.

Радимо відвідати ветеринара, який огляне дорослого кота чи кошеня, зробить щеплення, за потребою стерилізує. Тоді ризик негативних явищ для здоровʼя зводиться до мінімуму.

Якщо ви переживаєте через подряпини, ветеринар може підрізати тваринці кігті. Процедуру можна проводити, лише поки дитина зовсім маленька. У домі, де є тварина, треба частіше проводити вологе прибирання, видаляти шерсть, стежити за чистотою котячого туалету.

Ви ще не наважилися завести пухнастика? Тоді він іде до вас!

Кіт або кішка в домі — це ще одна істота, яка з радістю (майже завжди) чекає на вас удома. Памʼятайте, що коти дуже волелюбні тварини. Вони, на відміну від собак, не готові проводити біля вас увесь час, частіше бувають на самоті. Але, попри зовнішню пихатість, люблять вас і зігріють холодними вечорами.

Перші сумніви зникнуть, коли вдома зʼявиться кошеня. Ви будете піклуватися про нього й нескінченно милуватися. Коти позитивно впливають на розвиток дитини, покращують ваш настрій. Якщо ви ще досі не знаєте, чи хочете завести котика, спробуйте:

  1. Прийти в гості до друзів, які мають пухнастих. Так ви не тільки зрозумієте, чи подобаються вам кішки, а й дізнаєтеся, чи маєте алергію.
  2. Дивитися фото й відео в інтернеті. Якщо чиїсь улюбленці викликають лише позитивні емоції, то перешкод немає.
  3. Відвідати притулок для тварин. Можливо, під час візиту ви побачите того самого котика, який поїде з вами додому.

 

Дитина буде тільки рада, якщо в неї зʼявиться пухнастий друг. Лише навчіть її піклуватися про тварину, не ображати й ставитися як до члена родини. Тоді життя в одному домі малюка й котика буде щасливим і безхмарним.

7 Серпня / 2019 Діти

Коментарі покищо відсутні

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

VISUAL by EVA