Як привити дитині почуття відповідальності?

Ми раді представити нашим читачкам Лілію Білоусову – коуча батьків, дітей і підлітків, члена правління Асоціації коучів і фасилітаторів освіти. Також Лілія є Провідним тренером EdCoach School, псіхологіней, ігротехніком, автором і ведучою проектів «Сімейна Мозаїка» і «Розмножуватися щасливо». Під її авторством вийшли книга «Сага про тебе» і трансформаційні карти «Живи на 100%». Лілія виступає експертом в проекті «Мама року» в номінації «Родинний затишок». І сьогодні пропонуємо вам корисну статтю від нашого чудового експерта!

Відповідальності не можна навчити!!! Її можна і важливо передати!

Один із частих питань батьків – як навчити відповідальності/самостійності своєї дитини.

У дитини немає «шансів» взяти на себе відповідальність за що-небудь, якщо батько:

  • продовжує виконувати дії за дитину
  • не використовує природні і логічні наслідки (коли дитина не відчуває на собі негативні результати своєї поведінки)

Природні наслідки – це результат дій дитини без втручання дорослого. Наприклад, коли дитина, вийшовши з дому забув взяти іграшку, не варто повертатися додому. Або, якщо ввечері він затягує «похід» в ванну кімнату – часу на читання перед сном не залишиться.

Как привить ребенку чувство ответственности

Важливо!!! Природні наслідки не можна використовувати в двох випадках:

  1. Погрожують здоров’ю дитини.
  2. Результати негативних наслідків настануть через тривалий період (місяці, роки). Оскільки дитині буде складно зрозуміти зв’язок між своїм вчинком і наслідками.

Логічний наслідок – наслідок, який визначається батьком і подальше за небажаною поведінкою дитини. Наприклад, якщо дитина відмовляється їсти корисну їжу – десерт не отримує або, якщо дивиться телевізор більше обумовленого часу – час перегляду на наступний день пропорційно скорочується.

Такий підхід допомагає дитині вчитися на своїх помилках і брати на себе відповідальність за свої вчинки. Також, дитина легше буде слідувати правилам, якщо ви визначаєте їх разом з ним.

Коментарі

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

  1. Олена

    Дякую за цінні поради!

Рекомендовані статті
Що означають дитячі малюнки
23 Грудня / 2022 Виховання і розвиток
26 Червня / 2023 Виховання і розвиток