Що приготувати на дитячу вечірку: рецепти страв

Святкова їжа для дітей має бути не тільки смачною, а й яскравою. Крім того, батькам слід подумати, щоб вона була корисною. Діти дуже полюбляють фаст-фуд, смажені страви, солодощі, газовані напої — і після наполегливих вмовлянь усе це опиняється на столі. Тому пропонуємо декілька нескладних рецептів, які можна приготувати на дитяче свято, зберігши баланс між смаком, подачею і користю.

Як приготувати страви для всіх?

Щоб полегшити собі життя напередодні свята, запамʼятайте кілька простих принципів:

  • Красиво, але швидко. Вирізати корзинки з помідорів або пінгвінів із маслин довго і складно. А під час підготовки до застілля майже неможливо все встигнути. Тому зосередьтеся на практичній подачі, а не на формі.
  • Приготуйте звичні страви. Діти з пересторогою ставляться до салатів із великою кількістю незрозумілих інгредієнтів. Дехто може взагалі відмовитися їсти або пити щось незвичне. Тому не надто експериментуйте і майте про запас парові котлети, овочевий салат, пюре, воду, сік або компот.
  • Відмовтеся від фаст-фуду. Замовити піцу або бургери в найближчому кафе зручно і швидко, але точно не корисно. Для приготування не варто використовувати забагато олії. Не пропонуйте дітям багато солодощів, жирний крем, газовані напої.
  • Враховуйте вік гостей. Якщо прийдуть діти від 2 до 12 років, то їжа має бути різною. Щоб не нашкодити, запитайте в батьків, що можна їсти дитині, а що ні.

На столі має бути не тільки сік, компот, лимонад, а й звичайна вода. Рідина знадобиться для втамування спраги після активної гри. Зважайте, що діти не люблять сидіти за столом довго, тому не готуйте багато. Зазвичай вони їдять 5-10 хв, а потім граються. Тож не варто подавати одразу всі страви: спочатку закуска, потім основна страва й гарніри, в кінці десерт. Частину солодощів або фруктів можна запропонувати взяти з собою.

Готуємо швидку закуску

На будь-якому столі знайдеться місце для бутербродів (або канапе). Ними можна швидко втамувати голод, поки всі чекають основної страви. Але на дитячому святі виникає серйозна проблема, коли смаки гостей не збігаються. Хтось принципово не їсть болгарський перець, інший не любить сир, а третій навідріз відмовляється від огірків, які лежали поряд із яйцем. Передбачити настрої і врахувати вподобання кожного маленького гостя неможливо.

Тому пропонуємо простий вихід із ситуації: замість звичних бутербродів у вже готовому вигляді запропонуйте дітям конструктор. На різні тарілки покладіть нарізані начинки (яйця, огірки, помідори, перець, сир, мʼясо або рибу). Покажіть дітям, як наколювати інгредієнт на шпажку. Так кожний гість зможе взяти улюблені продукти, не торкаючись руками до всієї страви.

Ідеї для основної мʼясної страви

Безпрограшний варіант — курячий шашлик. Хоча в дорослих він асоціюється з великою кількістю жиру, з нього можна зробити корисну страву. Підготуємо невеликі шматочки курячого філе, цибулю, сметану, оливкову олію, лимон, сіль і перець.

У маринад зі сметани додаємо спеції за смаком, лимонний сік і цибулю. Вона необхідна для того, щоб мʼясо було м’яким. Цибулю можна подати окремо, оскільки не всі діти люблять цей овоч. Маринувати треба декілька годин, краще — добу.

Нанизуємо філе на деревʼяні шпажки без цибулі. На добре розігрітій сковорідці обсмажуємо до скоринки з усіх боків із невеликою кількістю олії. Не потрібно доводити до готовності. Заготовку викладаємо на фольгу. За півгодини до подання загортаємо, ставимо у духовку на 25-30 хв (180-190°C). За цей час шашлик приготується, а у вас буде час зустріти гостей або побути з ними за столом.

Порційна піца на тісті з кучерявої капусти

Кучерява (цвітна або кольорова) капуста чудово замінює традиційне тісто. Для приготування страви знадобиться:

  • 400 г капусти відвареної;
  • 1 яйце сире;
  • оливкова олія;
  • 1 столова ложка крохмалю;
  • начинка для піци: тертий сир, помідори, зелень, маслини, болгарський перець тощо.

Відварену капусту кладемо в чашу блендера, додаємо яйце, трохи олії і крохмалю. Змішуємо до стану однорідного пюре. Ділимо суміш на 6 частин, викладаємо кожну на пергаментний папір у формі основи для піци. Випікаємо приблизно 20 хв. Виймаємо заготовки з духовки, кладемо начинку, засипаємо сиром, готуємо до утворення хрусткої скоринки. Можна подати круглі піци у вигляді смайликів.

Бургери із секретним соусом

Одна з найулюбленіших страв серед дітей. Модифікуйте шкідливий фаст-фуд, замінивши деякі інгредієнти. Булочку використовуйте цільнозернову, ржану або з висівками. Такий хліб значно корисніший за звичайний білий.

Котлету готуємо з дієтичного мʼяса: індичка, курка, нежирна яловичина.  Фарш можна запікати в духовці або приготувати на пару. Додайте дрібку солі. Обовʼязково використовуйте свіжі овочі: огірок, помідор, солодкий перець, листя салату.

Готуємо здоровий секретний соус із йогурту. Краще обрати несолодкий або грецький. Додайте трохи солі, чорного перцю та інших приправ за смаком. Не зайвими будуть кілька крапель олії та лимонного соку. Можна дрібно покришити зелень, часник. Головне, щоб соус настоявся, тоді смак відчуватиметься краще. Якщо не знайшли йогурт, використайте сметану.

Також соус іноді замінюють кабачковою або баклажановою ікрою. Бургери посипте кунжутом, подавайте з прапорцями.

Полуниця в йогурті на десерт

Для страви знадобиться:

  • 500 г стиглої свіжої полуниці з хвостиками, бажано середнього або великого розміру;
  • 4 баночки несолодкого або солодкого йогурту;
  • буряковий сік (кілька крапель);
  • пергамент;
  • довгі шпажки.

В йогурт додайте різну кількість бурякового соку, щоб у всіх баночках колір відрізнявся. Полуницю треба наколоти на шпажки і занурити в йогурт. Покладіть її до морозильної камери на годину. Потім повторіть занурення і залишіть страву застигати. Перед подачею розкладіть десерт так, щоб отримати гарний перехід кольору за насиченістю. Також можна зробити глазур із чорного шоколаду.

Мус із авокадо

Замініть нежирним мусом крем для бісквітного торту або інших десертів. У блендері подрібніть велике авокадо, змішайте з 2 ложками какао-порошку, четвертою частиною чашки молока (коров’ячого, мигдального або кокосового), дрібкою ванілі й 2 ложками кленового сиропу. Однорідну густу масу можна подавати як самостійний десерт, прикрасивши свіжими фруктами, листям мʼяти, горіхами.

Справжній лимонад

До приготування долучіть самих дітей — їм буде цікаво зробити смачний напій власними руками. Апельсин, лимон, грейпфрут і лайм поріжте на дольки, розтовчіть у графині або вичавіть із них сік. Додайте яблучний сік і ягідний морс у рівних пропорціях. Щоб напій був солодшим, додайте ложку меду.

Для смаку можна додати трохи свіжої мʼяти або інших трав. Також не забудьте прикрасити порційні стакани коктейльними парасольками, шматочками фруктів або додати шматочки льоду. Експериментуйте зі смаками: для основи підійде малиновий, вишневий сік, суміш ягід, а також соки з екзотичних фруктів.

Пропонуємо рецепт лимонаду «Тархун»:

  • 2 гілочки мʼяти, стільки ж свіжого тархуну та базиліку;
  • 5 лимонів;
  • 0,5 л води;
  • мʼятний сироп за смаком.

Із лимонів необхідно вичавити сік, а потім зняти цедру. Подрібніть листя трав, додайте цедру. У гарячу воду покладіть суміш спецій, дайте настоятися й вистигнути. Змішайте з лимонним соком.

Діти не завжди люблять їсти корисні продукти, але це не привід годувати їх фаст-фудом навіть у свято. Краще приготувати смачні і корисні страви, які точно сподобаються малятам та їхнім батькам.

10 Червня / 2019 Діти

Коментарі

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

  1. Аліна

    Хороша і корисна стаття,як основа для планування дитячого свята.А далі як то кажуть “на що фантазія спроможна”!!!Погоджуюсь з багатьма моментами дитячої психології.Дітям не так важливо що наготуєте (торт -Це окрема тема! ) ,як самі емоції від цього дня. Хоч поведіть всіх тих дітей в Дитячу Планету і замовте піцу,сік і морозиво – діти будуть задоволені ❗❗❗ При чому усі☺️ Можна в цирк,дельфінарій чи басейн(звичайно з наглядом дорослих!!!).Емоції – це найголовніше в дитинстві! А всі ті посиденьки дорослих,салати,канапки -Дорослі!тримайте їх собі і на свої свята.

КЩМ знижки