А давай сьогодні перенесемося на атлантичне узбережжя! Для цього необов’язково бронювати квитки TAP Air Portugal (хоча, якщо є можливість, бажання й узгоджена відпустка – навряд чи можна придумати кращу витівку 😏), а можна організувати кулінарну подорож до сонячної Португалії!
Нумо влаштуємо тематичну вечерю і приготуємо традиційні страви найзахіднішої країни в Європі: калду верде з копченими ковбасками, приголомшливу рибно-овочеву запіканку і популярні кошики з заварним кремом паштейш. Як завжди, до кожного з цих кулінарних надбань ти знайдеш покроковий рецепт, вже адаптований до наших реалій. Одягай улюблений фартух та вмикай мелодійну фаду — і нехай розпочнеться вечір португальської кухні!
У Португалії є цікавий суп, який по праву можна назвати найнароднішою стравою. Його готують скрізь – і в кожному будинку, і в хороших ресторанах. Називається він калду верде, що в перекладі означає «зелений бульйон», і вважається регіональною стравою півночі Португалії.
Ароматний суп простий у виконанні, доступний за інгредієнтами й особливо хороший в прохолодну погоду. Готується він найчастіше з додаванням капусти кале (кейл) або савойської. Але якщо дістати її не вийде, замінімо її молодою білокачанною, щоб запросто приготувати страву в домашніх умовах.
Інгредієнти:
картопля — 500 г;
капуста кале (можна замінити на молоду білокачанну) — 300 г;
ковбаса чорізо (або будь-які копчені ковбаски зі спеціями) — 200 г;
цибуля ріпчаста — 1 шт.;
часник — 2 зубчики;
оливкова олія — 2–3 ст. л.;
курячий бульйон (можна робити на воді, але буде не так смачно) — 1,5 л;
У каструлі з товстим дном розігріваємо оливкову олію. Обсмажуємо нарізану кільцями чорізо (або будь-які інші копчені та пряні ковбаски) до скоринки. Потім сюди ж кидаємо цибулю і часник і обсмажуємо до м’якості.
Тепер кладемо очищену і нарізану картоплю і хвилин 5 обсмажуємо з ковбасками. Потім заливаємо в каструлю бульйон, додаємо трохи солі та спеції й варимо до тих пір, поки картопля не стане м’якою (залежить від її сорту).
Поки готується картопля, нарізаємо капусту. Тут головний кулінарний секрет – подрібнити її якомога тонше.
Коли картопля готова, дістань з бульйону половину і розімни за допомогою преса, блендера або просто виделкою і поверни назад в каструлю – так суп буде більш густим. Якщо не любиш наваристі страви, цей крок можна пропустити.
Тонко нарізану капусту перекладаємо в каструлю і готуємо буквально 5 хвилин, щоб вона не переварилася і приємно хрумтіла. І наш калду верде готовий!
Подавай суп в глибоких тарілках, додавши пару кружечків ковбаски зверху – для краси. Відмінно поєднується з кукурудзяним або сільським хлібом та келихом білого сухого. 😉
Рибно-овочева запіканка калдейрада
Португалія омивається океаном, а це означає, що морепродукти є вагомою частиною її традиційної кухні. Тому страв з дарами моря в цій кухні дійсно багато.
Як приготувати калдейраду і що це за рецепт? По суті, це печеня з овочами та рибою, яка готується в сотейнику (каструлі) на плиті. Основою може бути будь-яка біла риба – судак, пангасіус, тріска або хек. А ще можна додати морепродукти для смаку – наприклад, очищені креветки або заморожений морський коктейль.
Інгредієнти:
філе білої риби – 700 г;
креветки або морський коктейль (за бажанням) – 200 г;
Почнемо з підготовки. Очищаємо і нарізаємо картоплю кружечками, цибулю — півкільцями, болгарський перець — тонкою соломкою, а помідори — кубиками. Останні можна очистити від шкірки або залишити її — тут за бажанням. Рибу нарізаємо великими шматками, як на гуляш, а креветки або морський коктейль розморожуємо.
У широкій каструлі розігріваємо оливкову олію. Обсмажуємо цибулю до прозорості, додаємо часник, потім перець. Через пару хвилин — томати, картоплю і паприку. Перемішуємо, вливаємо вино і воду (або бульйон). Тушкуємо все це під кришкою хвилин 30.
Через пів години додаємо зверху на овочі шматочки риби та креветки/морський коктейль (якщо використовуєш). Солимо, перчимо і тушкуємо ще 30 хвилин на повільному вогні.
Вимикаємо плиту, даємо калдейраді настоятися під кришкою 5–10 хвилин. Перед подачею можна посипати свіжою петрушкою, базиліком і викласти часточку лимона. Просто пальчики оближеш!
Паштейш: тарталетки із заварним кремом
Паштел-де-ната (або інакше його називають паштейш) — це не просто десерт, а кулінарна гордість Португалії. Вперше його приготували в монастирі в районі Белена кілька століть тому. Подейкують, що однією з передумов для створення цієї страви послужив… надлишок жовтків. Ченці часто використовували яєчні білки для накрохмалювання одягу, а жовтків залишалося занадто багато. Так і народився приголомшливий паштейш, який сьогодні популярний далеко за межами Португалії.
По суті, це тарталетки з ароматним заварним кремом. Секрет тут криється саме в ароматизації начинки, яка поєднує в собі нотки лимона і кориці. Ну, а з тістом пропонуємо схитрувати та не морочитися з приготуванням вручну, а взяти вже готове з магазину.
Інгредієнти (на 12 порцій):
листкове тісто (бездріжджове) — 500 г;
вершки (10–15%, можна замінити молоком 3,2%) — 300 мл;
Поки будемо займатися кремом, розморожуємо листкове тісто. І приступимо до основного.
Для початку нам потрібно зробити сироп. У невелику каструлю вливаємо воду, цукор, додаємо ваніль, корицю (якщо в паличці — потім потрібно її видалити) і цедру половинки лимона. Доводимо на невеликому вогні до кипіння і відставляємо в сторону.
Для основи крему змішуємо борошно і дрібку солі (щоб не було нудотно) і вливаємо вершки (або молоко), добре вимішуючи вінчиком, щоб не було грудочок. Варимо на невеликому вогні до загустіння.
Остуджуємо молочну масу і додаємо до неї жовтки. Потім виливаємо наш лимонно-коричний сироп і добре перемішуємо. Крем готовий.
Розморожене тісто розкочуємо в тонкий пласт, а потім згортаємо рулетиком. Тепер нарізаємо його на 12 однакових шайбочок. Кожну шайбочку акуратно розплющуємо в кружечок і викладаємо у форму для мафінів, формуючи високі бортики кошика.
Розігріваємо духовку до 180°C. У форму з тістом вливаємо крем майже до країв. Ставимо в духовку на 30 хвилин. Коли крем «схопиться» і злегка карамелізується – значить, готово.
Даємо тарталеткам трохи охолонути та виймаємо з форми. За бажанням посипаємо меленою корицею або цукровою пудрою — і подаємо з улюбленим напоєм.
Прості продукти, дрібка натхнення і вільна годинка-друга — і ось у нас вийшла гастрономічна подорож до Португалії без валіз і тривалих перельотів. Зберігай рецепти в обране, щоб вони були під рукою, коли ти захочеш побалувати себе і близьких чимось цікавим. 😊
Буду точно готувати!