Життя без втоми: ТОП-5 способів, як повернути собі бадьорість

Після відпустки, тривалих свят чи просто довгого відпочинку ми іноді почуваємося більш втомленими, ніж у робочому ритмі. Недарма з’явився анекдот про “після таких вихідних потрібні ще одні вихідні”. Чому так відбувається і як повернути собі бажану бадьорість? Підбірку корисних та дієвих способів спеціально для подруг EVA Blog підготувала наш експерт зі здорового життя Лєна Філатова.

***

Після тривалих свят можна запросто виявити, що тіло-то ніяк не хоче повертатися до колишнього режиму! Голова в тумані, сфокусуватися не виходить, а піднятися вранці — складніше, ніж раніше.
Вся справа в тому, що нашою активністю керує гормональна система. Збився графік сну — порушене вироблення мелатоніну, а значить, і відновлення сил не таке ефективне. Погано харчуємося — не отримуємо достатньо вітамінів і мікроелементів для роботи мозку та інших тканин. Якщо ви впізнали себе в такому сонному післяноворічному образі, не переймайтеся: є способи подарувати собі бадьорість!

Поверніть собі якісний сон

Якістю сну керує гормон мелатонін, який виробляється в темряві. Однак наш сучасний спосіб життя всіляко заважає цьому процесу: ми до пізнього вечора тримаємо ввімкненим світло, використовуємо смартфони. Щоб відпочити як слід, за годину до сну починайте затемнювати квартиру. Використовуйте м’яке світло торшерів, нічні світильники, приберіть гаджети до самого ранку. Повторюйте ритуал щовечора — і поступово відзначите, наскільки краще ви стали висипатися. Навіть якщо кількість годин для сну не збільшилася.

Трохи кофеїну

Кофеїн — прекрасний тонізуючий засіб, але, як і з будь-якими ліками або отрутою, справа завжди в дозуванні. Якщо ви дуже чутливі до кофеїну, то вранці можете зарядити себе неміцним зеленим чаєм. Цього буде достатньо, щоб підбадьоритися, але не зіпсувати собі нічний сон. Тим, на кого кофеїн діє слабо, можна випити до двох чашок еспресо в першій половині дня. Якщо ви любите еспресо, але не бажаєте вживати багато кофеїну, попросіть приготувати вам інший напій — рістретто. Він зберігає ароматичні та смакові речовини кави, які ми так цінуємо, але містить мінімальну кількість кофеїну.

Легкий сніданок

Щоб почуватися більш активно, дозвольте собі снідати дуже легко. Це може бути порція овочів на пару, заправлених соєвим соусом та оливковою олією. Або склянка йогурту, кефіру, буквально пара ложок вівсянки. Головне — не перевантажуйте себе із самого ранку білками, які засвоюються довго, інакше відчуєте сонливість у наступні кілька годин. М’ясні та рибні страви краще залишити на обід або вечерю, коли ви закінчите всі справи та зможете відпочивати.

Дихальна гімнастика

Якщо ви робили перерву і вам поки важко повернутися до занять у залі (або ж ви абсолютний новачок), почніть із дихальних вправ. Вони в буквальному сенсі дозволять вам краще дихати! Шукайте відео вправ на Youtube за запитом «ранкова гімнастика Цигун». Це достатньо прості вправи, які підійдуть усім. Виконувати їх потрібно перед відчиненим вікном з самого ранку, оскільки вони дуже бадьорять.

Вітамінна вода

Усі ми чули про те, що потрібно пити більше води, щоб бути здоровішими й енергійнішими. Але часто пити звичайну воду дуже нудно. Чому б не зробити її більш смачною та корисною? До речі, вашу норму підрахувати дуже легко: помножте свою поточну вагу на 30 мл — і ви отримаєте приблизну норму споживання в мл на добу.

Спробуйте такі рецепти.

Імбирна вода

  • 1 літр води
  • сік ½ лимона
  • жменя ягід
  • шматочок кореня імбиру (розміром з фалангу мізинця)

Змішайте всі інгредієнти та поставте на ніч у холодильник. Вранці можна брати з собою на роботу.

Напій для очищення

  • 1 літр води
  • 3–4 чорносливини
  • сік ½ лимона або 1 ст. л. нефільтрованого оцту
  • щіпка морської солі

Дати настоятися в холодильнику, а вранці можна брати з собою.

Вітамінна вода

  • 1 літр води
  • 3–5 ягід полуниці (заморожена теж підходить)
  • 2–3 кільця ківі
  • сік ½ лимона
  • паличка ванілі
  • 1 ст. л. цедри лимона або апельсина

Настоюйте в холодильнику і беріть із собою.

Висновки

Іноді складно прийти до тями після свят. Якщо ви трохи побешкетували й не втрималися від спокуси у вихідні, використовуйте прості способи, щоб допомогти тілу повернутися до робочого режиму.

21 Січня / 2019 Жіноче здоров'я

Коментарі

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

  1. Софія

    Дякую! Дуже гарні поради!

Рекомендовані статті