13 смачних заправок для салатів

Салатні заправки — це простий спосіб додати різноманіття своєму щоденному меню, особливо в літній період, коли багато зелені та овочів. Якщо хочеться спробувати веганські рецепти або просто більш правильно харчуватися, вони стануть твоїм вірним другом. Та й в холодні місяці будуть у пригоді, допоможуть готувати смачні дієтичні салати без майонезу. Тож у цій статті EVA Blog зібрала для тебе як досить універсальні, так і оригінальні салатні заправки. Зберігай посилання та напиши у коментарях, який рецепт зацікавив найбільше!

Як вибрати та приготувати салатну заправку?

Роль салатної заправки у рецепті — поєднати всі складові в єдине ціле, відтінити смаки та текстуру продуктів, а часом і додати пікантних акцентів. Одне з найдавніших поєднань — олія та оцет. Але сучасних варіантів значно більше: з соєвим соусом, з французькою гірчицею, з йогуртом, з лимонним соком або з медом.

1-Як-вибрати-та-приготувати-салатну-заправку

Солодкуваті заправки збалансують гіркуватість деяких видів зелені. Кремова консистенція підкреслить хрустку капусту або листя салату. При виборі важливо не перевантажити страву, тому не використовуй дуже щільні та густі заправки, якщо в рецепті багато ніжних текстур. Для салатів з морепродуктами зверни увагу на рецепти, що містять лимон та імбир. А от з куркою гарно смакуватиме апельсинова або медова з французькою гірчицею.

2-Як-вибрати-та-приготувати-салатну-заправку

Важливо збалансувати кількість заправки в салаті. Надто мало, надто багато — і смак страви буде невдалим. А от цікава та смачна заправка в потрібній кількості здатна звичайне листя салату перетворити на гастрономічний шедевр. Тож краще додавай її поступово.

3-Як-вибрати-та-приготувати-салатну-заправку

Готувати бажано в скляному посуді, а не металевому. Якщо хочеться підсолити, то рекомендують морську та велику сіль. В ідеалі готувати заправку безпосередньо перед подачею, але більшість варіантів можна до двох діб тримати в холодильнику (якщо немає компонентів, що швидко псуються). А от заправляти салат бажано як в ресторані, безпосередньо перед подачею, щоб не стік та зберіг текстуру.

Цікаво на тему: Добірка “легких” дієтичних страв

Прості салатні заправки: універсальні рецепти

Почну з універсальних салатних заправок в домашніх умовах. Підібрала варіанти різної текстури та смакових акцентів. Вони можуть бути класним доповненням низькокалорійних страв з зелені, капусти та соковитих овочів.

Заправка з йогурту, огірка та зеленні

Така проста заправка може стати універсальною для легкої смачної страви з листового салату, руколи, зелені та овочів.

4-Заправка-з-йогурту,-огірка-та-зеленні

Складові:

  • йогурт — 250 г;
  • огірок — 0,5 шт.;
  • лимонний сік — 1 ч.л;
  • часник — 1 шт.;
  • кріп —  пучок.

5-Заправка-з-йогурту,-огірка-та-зеленні

Приготування:

  1. Огірок та часник подрібни у блендері до стану кашиці.
  2. Додай дрібно порізаний кріп.
  3. Влий лимонний сік та йогурт.
  4. Ще раз все перемішай та відправ у холодильник охолонути.

Замість йогурту можна використовувати сметану. Якщо в салаті багато соковитих овочів, що пускатимуть сік, зробити текстуру цікавішою допоможе м’який сир (бринза, фета). Його треба покришити, але не надто дрібнити.

Шукай EVA Blog в Instagram

Медова заправка з французькою гірчицею

Вдале рішення для корисного салату з руколою, іншою зеленню або овочами. Також використовуй її у рецептах з креветками або куркою.

6-Медова-заправка-з-французькою-гірчицею

Складові:

  • оливкова олія — 2 ст.л;
  • сік лимона — половинка 1 шт.;
  • французька гірчиця — 1,5 ч.л;
  • мед — 1 ч.л.

7-Медова-заправка-з-французькою-гірчицею

Приготування:

  1. Все поклади у піалу та збий вінчиком.
  2. Додай трохи солі та перцю.

Якщо полюбляєш більш солонуваті страви, можеш приготувати цю салатну заправку з соєвим соусом. Достатньо буде однієї чайної ложки.

Цікаво на тему: Спеції: види, користь і застосування

Пікантна заправка з томатною пастою

Оригінальна заправка для теплих салатів, наприклад, з телятиною або куркою.

8-Пікантна-заправка-з-томатною-пастою

Складові:

  • оливкова олія — 4 ст.л;
  • винний оцет (білий) — 3 ст.л;
  • томатна паста — 1 ст.л;
  • гірчиця — 0,5 ч.л;
  • цибуля  — половина маленької;
  • мед — 1 ст.л.

9-Пікантна-заправка-з-томатною-пастою

Приготування:

  1. Поріж цибулю та разом з іншими компонентами відправ у чашу блендера.
  2. Після цього збий їх, щоб отримати однорідну масу.

Цікаво на тему: Три найкращі рецепти класичної запіканки

Ніжна заправка з авокадо

Проста заправка з авокадо для рецептів, інгредієнти яких хочеться підкреслити ніжною кремовою текстурою. Наприклад, спробуй її для салату з капусти.

10-Ніжна-заправка-з-авокадо

Складові:

  • авокадо — 1 шт.;
  • лимон — 1 шт.;
  • оливкова олія — 9 ст.л;
  • винний оцет (білий) — 3 ст.л.

11-Ніжна-заправка-з-авокадо

Приготування:

  1. Вичави сік з лимона. Слідкуй, щоб не потрапили кісточки.
  2. Потім в чаші блендера змішай та збий всі компоненти, окрім олії.
  3. Після того, як маса стане однорідною, додавай по кілька ложок олії та продовжуй працювати міксером. Її може бути й менше, ніж за рецептом, якщо тебе влаштує однорідність та густина заправки.

Цікаво на тему: 5 смачних страв без м’яса

Рецепти заправок для популярних салатів

Приготувати вдома класичні салати можна не гірше, ніж в ресторані. Головне — правильно збалансувати інгредієнти заправки та не полінуватися красиво оформити страву.

Універсальна альтернатива майонезу

Для таких рецептів, як олів’є чи шуба, ти можеш приготувати домашній крафтовий майонез (рецептом ділилися ось у цій статті про топові соуси).  Але якщо не хочеш витрачати на те час, є проста та досить універсальна альтернатива. Вона буде більш корисна, ніж магазинний майонез.

12-Універсальна-альтернатива-майонезу

Складові:

  • рослинна олія — 2 ст.л;
  • сметана — 10 ст.л;
  • гірчиця — 1 ч.л.

13-Універсальна-альтернатива-майонезу

Приготування:

Це максимально проста заправка. Ретельно перемішуєш складові вінчиком або виделкою — і все, можна використовувати.

Заправка для салату Нісуаз

Для цього салату з тунцем приготування заправки досить легке та швидке.  До речі, якщо робитимеш його варіацію з анчоусами, то бери менш солоні оливки.

14-Заправка-для-салату-Нісуаз

Складові:

  • гірчиця (діжонська) — 1 ст.л;
  • оцет (винний) — 3 ст.л;
  • оливкова олія — 5 ст.л;
  • часник — 1 шт.

15-Заправка-для-салату-Нісуаз

Приготування:

  1. Змішай оцет та гірчицю.
  2. Доведи за допомогою міксера до кремоподібної консистенції.
  3. Додай олію, часник та повтори дію.
  4. На смак трохи посоли та поперчи.

Цікаво на тему: Прості та смачні рецепти страв із консервами

Заправка для грецького салату

У заправці для грецького салату важливі пропорції з іншими компонентами. Щоб він виходив як в ресторані, поекспериментуй зі спеціями та кількістю інгредієнтів.

16-Заправка-для-грецького-салату

Складові:

  • оливкова олія — 5 ст.л;
  • лимонний сік — 2,5 ст.л;
  • орегано — 0,5 ч.л.

17-Заправка-для-грецького-салату

Приготування:

Змішай всі компоненти, посоли та поперчи на свій смак. Завдяки консистенції соку лимона, заправка для грецького салату теж буде досить щільною. Але слідкуй, щоб не потрапляли кісточки та жилки м’якоті.

Можливі й інші варіації класичної заправки. Наприклад, змішати у пропорції 4:2:2:1 оливкову олію, сік лимона, соєвий соус та мед. При цьому останні два компоненти перед змішуваннями з іншими варто подружити між собою, щоб мед розчинився у соєвому. Отримаєш цікаве солодкувато-солоне поєднання. За бажання додай перець або інші спеції.

Цікаво на тему: 5 ідей, що приготувати на обід

Заправка для салату Цезар

Ще один досить простий дієтичний рецепт, який поєднує смачну курку, хрустке листя, соковитість помідорів та ніжність яйця. Для салату Цезар у класичному варіанті доведеться витратити трохи часу.

18-Заправка-для-салату-Цезар

Складові:

  • яйця — 1 шт.;
  • рафінована рослинна олія — 5 ст.л;
  • гірчиця — 0.5-1 ч.л;
  • лимонний сік — 1 ст.л;
  • соєвий соус — 0,5 ст.л;
  • часник — 1 зубчик;
  • анчоуси — 3-4 шт.;
  • пармезан;
  • сіль.

19-Заправка-для-салату-Цезар

Приготування:

  1. Змішай яйце, рослинну олію (бажано оливкову), гірчицю (класичну або діжонську). Лайфхак: якщо  яйце попередньо на хвилину занурити в кип’яток, текстура соусу вийде цікавішою.
  2. Суміш збий блендером до однорідності, доки не отримаєш масу, схожу на сметану.
  3. Видави у суміш часник та сік лимона (орієнтовно половинки).
  4. Додай соєвий, анчоуси та трохи натертого пармезану. Знову збий все блендером, за бажання трохи посоли.

Соєвий соус можна замінити на вустерський. До речі, кількість пармезану допоможе регулювати густину соусу.

Цікаво на тему: Вечір японської кухні: готуємо рамен, гьодза та бісквіт із TikTok

Оригінальні та незвичні салатні заправки

У цьому розділі поділюся салатними заправками з незвичними смаковими акцентами. Імбир, цитрусові, малина — не в першому рядку продуктів, про які згадуєш, проте можуть стати справжньою кулінарною любов’ю.

Азіатська заправка

Особливість азіатської заправки — солоно-солодке поєднання соєвого та меду з пікантним імбиром.  Її цікаво використати для салату з пекінською капустою, у рецептах з морепродуктами, креветками або рибою.

20-Азіатська-заправка

Складові:

  • олія — 2 ст.л;
  • лимонний сік — 1 ст.л;
  • соєвий —  1 ст.л;
  • мед — 2 ч.л;
  • часник — 2 зубчики;
  • імбир (можна мелений).

21-Азіатська-заправка

Приготування:

  1. Олію необхідно брати нерафіновану, без надто вираженого запаху. Наприклад, візьми оливкову або кунжутну.
  2. Замість лимонного соку може бути рисовий оцет.
  3. Якщо імбир береш свіжий, його разом з часником бажано перебити блендером.
  4. Далі ж приготування максимально просте: всі інгредієнти треба перемішати, щоб отримати однорідну консистенцію.

Цікаво на тему: Як вибрати ідеальні ножі для кухні

Апельсинова заправка

Гарно пасуватиме стравам з листового салату, для рецептів з рибою та куркою. А якщо хочеться більше пікантності та оригінальності, спробуй доповнити базові складові апельсинової заправки м’ятою.

22-Апельсинова-заправка

Складові:

  • апельсиновий сік — 3-4 ст.л;
  • оливкова олія — 1 ст.л;
  • винний оцет — 3 ст.л;
  • діжонська гірчиця — 1,5 ч.л;
  • мед — 2 ч.л.

23-Апельсинова-заправка

Приготування:

  1. Готується апельсинова заправка дуже просто. Все вилий в ємкість та перемішай.
  2. Якщо робиш одразу декілька порцій, то перед використанням збовтуй суміш для досягнення однорідності.

Цікаво на тему: Як вибрати мультипіч?

Лимонна заправка з медом

Лимонну заправку використовуй для салату айсберг, рецептів з креветками чи з рибою.

24-Лимонна-заправка-з-медом

Складові:

  • рослинна олія — 6 ст.л;
  • лимонний сік — 3 ст.л;
  • мед  — 1 ст.л.

24-Лимонна-заправка-з-медом-1

Приготування:

  1. Всі складові вилий у складу піалу та збий вінчиком.
  2. Як завжди, на свій смак додай сіль та перець.

Цитрусова заправка без оцту

Цитрусова салатна заправка гарно підійде для рецептів з куркою або іншою птицею, адже допоможе додати страві цікавих відтінків смаку.

25-Цитрусова-заправка-без-оцту

Складові:

  • цитрусові (сок та цедра) — 2 шт. середнього розміру;
  • рослинна олія — 1-2 ч.л;
  • гірчиця — 1 ст. л;
  • цукор — 1 ст.л.

26-Цитрусова-заправка-без-оцту

Приготування:

  1. Для цієї салатної заправки ти можеш взяти лайм, апельсин, грейпфрут, мандарин, лимон, або ж зміксувати декілька з них.
  2. Вичави сік, натри трохи цедри (перед цим обов’язково ретельно помий шкірку кип’ятком), додай цукор.
  3. Постав сік на вогонь, і коли він закипить, потримай ще 5-7 хвилин, щоб випарувалась зайва волога.
  4. Після того, як об’єм зменшиться вдвічі, постав охолонути.
  5. Далі настав час поєднати з олією та гірчицею, ретельно перемішати до однорідної маси.

Цікаво на тему: ТОП-5 страв грузинської кухні для смачної та ситної вечері

Оригінальна малинова заправка

Ця заправка з бальзамічним оцтом та малиною підійде для салатів з зеленню та вінегрету.

27-Оригінальна-малинова-заправка

Складові:

  • малина — 250 г;
  • цибуля — 1 шт. невеликого розміру;
  • оливкова олія — 100 мл;
  • бальзамічний оцет — 2 ст.л;
  • листя м’яти.

28-Оригінальна-малинова-заправка

Приготування:

  1. Малину виклади у друшляк та опусти його на 15 хвилин у миску з холодною водою. Масажні процедури та купання під проточною водою не варто робити, аби не втратити сік.
  2. Після цього виклади ягоди на паперовий рушник, щоб позбутись зайвої вологи.
  3. Цибулю поріж дрібними квадратиками.
  4. Промиту та підсушену м’яту теж подрібни. Цей компонент додасть салатній заправці пікантності та охолоджувального ефекту.
  5. Змішай у мисці оливкову олію, цибулю, м’яту, бальзамічний оцет, сіль, перець. Останньою додай перетерту через дрібне сито  малину.
  6. Збий вінчиком всі компоненти суміші.

Така малинова заправка з оливковою олією, бальзамічним оцтом та м’ятою пасуватиме для овочевих салатів з великою кількістю зелені, додасть цікавого різноманіття їх смаку.

Цікаво на тему: Рецепт смачного тертого пирога з ягодами

Салатні заправки — це творче поле для експериментів. Не обов’язково жорстко дотримуватися початкового рецепта. Можна балансувати інгредієнти відповідно до власних побажань і харчуватись вдома як в ресторані. Спробуй рецепти з цієї корисної добірки, щоб їсти смачно та різноманітно!

Читайте також:

8 Травня / 2024 Здоров'я

Коментарі покищо відсутні

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *