Українська кухня: 5 традиційних рецептів з різних областей

Відкривати для себе цікаві українські страви разом з EVA Blog та кулінарним каналом КУС КУС — ніби опинитись у печері зі скарбами. Тільки-но подумаєш, що тебе вже нічим не здивувати після каракатиць на столі у гетьманів (розповідали про це у добірці рецептів традиційної гетьманської кухні), як трапляється новий оригінальний автентичний рецепт. Продукти — звичні й прості, жодних яєць драконів чи пилу з крила феї. Але у поєднанні — справжня магія смаку!

Час читання: 6 хвилин та склянка узвару 🥤

статья доступна на русском языке

Кулінарний канал КУС КУС, ведуча Мар'яна Маглич

Ця стаття є частиною серії добірок рецептів, яку EVA Blog створює разом з кулінарним каналом КУС КУС. Підпишись на нього, якщо полюбляєш готувати або щиро насолоджуєшся переглядом того, як це робить хтось інший! З відео каналу дізнаєшся і лайфхаки створення смачних страв, і цікаві факти про них. 

Пиріжки з калиною

А зараз час вирушити у гастрономічну подорож Україною разом з блогеркою та ведучою серії “ХАВтуКУК по-українськи” Мар’яною Маглич. Завітаємо на Черкащину по традиційний борщ. У Чернігові спробуємо пиріжки з калиною. Поласуємо гомбовцями на Закарпатті та м’ясними кручениками на Кіровоградщині. І що ж це за подорож без справжніх українських вергунів? Зберігай посилання на статтю й не забудь поставити лайк!

Пиріжки з калиною 

Українська традиційна випічка з Чернігівської області 

Солодкі смачні пиріжки

Минулого року з легкої руки Андрія Хливнюка пісня про неї різними голосами зазвучала далеко за межами нашої країни. Калина. Традиційний український символ. 

А от як частину кулінарного надбання її не всі знають, ну хіба що як складову корисних теплих чаїв сприймають. А дарма! Рецепти з калиною можуть стати цінним поповненням твоєї скарбнички улюблених українських традиційних страв! 

Тож прямо зараз час разом з Мар’яною Маглич та каналом КУС КУС навчитись пекти смачнющі ароматні пиріжки з калиною

Домашні українські пиріжки

Для приготування тобі потрібно: 

  • борошно – 3 скл.;
  • ряжанка – 250 мл.; 
  • дріжджі;
  • цукор – 1/2 скл.;
  • сіль;
  • яйце – 1 шт.; 
  • калина – 200 г.;
  • олія; 
  • крохмаль – 1 ст. л.;
  • цукрова пудра.

Вмикай відео каналу КУС КУС, дізнавайся лайфхаки, як зробити випічку пухкішою та насолоджуйся приємним процесом створення традиційних українських смаколиків

Цікаво на тему: Рецепти смачного шоколадного торта

Гомбовці зі сливами

Закарпатський смаколик з європейським корінням

Гомбовці зі сливами

Оригінальна страва в закарпатських традиціях, яка чимось нагадує чи то сирники, чи то ліниві вареники з солодкою начинкою. Схожість – у додаванні в тісто кисломолочного сиру. А от угорці, наприклад, мають свій варіант і замість сиру використовують картоплю. 

Українські гомбовці можна зробити з різними начинками, але в традиційному варіанті в кульки з тіста загортають саме сливи або сливове повидло, якщо для свіжих фруктів не сезон. Автентичний рецепт сподобається всій родині й на сніданок, і на десерт після вечері. 

Для приготування тобі знадобиться:

  • домашній сир – 700 г.;
  • цукор – 50 г.;
  • манка – 120 г.;
  • яйця – 1 шт.;
  • сливи – 6 шт.;
  • панірувальні сухарі – 120 г.;
  • кардамон;
  • згущене молоко – 50 мл.;
  • м’ята.

Всі нюанси приготування смачної української національної страви дивись прямо зараз у відео рецепті на каналі КУС КУС!

Цікаво на тему: ТОП рецептів начинки для вареників

Вергуни

Український смаколик, особливо популярний у Вінниці

Солодкі українські вергуни

Звісно, літо десь там є на горизонті, і про улюблені спіднички пам’ятаємо… Та скільки того життя, щоб відмовити собі у задоволенні з’їсти хоча б парочку солодких вергунів

Ці традиційні українські ласощі нагадують про безтурботне дитинство й цілковите задоволення смаком. Роблять їх зазвичай без дріжджів, з прісного тіста. Смажать популярні українські хрустики в олії, а потім щедро посипають цукровою пудрою. 

Смачні українські вергуни (хрустики)

Для приготування тобі треба потрібно: 

  • вершкове масло – 100 г.;
  • яйце – 3 шт.;
  • цукор – 4 ст. л.;
  • борошно – 450 г.;
  • ром – 1 ст. л.;
  • лимон – 1/2 шт.;
  • кориця – 1 ч. л.;
  • цукрова пудра – 3 ст. л.

Вергуни — популярна альтернатива печиву, відома в різних куточках України. Цікаві лайфхаки приготування цих солодких хрустиків дізнайся у відео рецепті прямо зараз!

Цікаво на тему: Домашнє печиво: 8 простих та смачних рецептів

М’ясні крученики 

Цікава страва з горіхами та чорносливом, популярна на Кіровоградщині

М'ясні крученики зі свинини

Цей смачний народний рецепт української кухні готується досить просто. Зробити крученики можна зі свинини чи телятини, а для начинки використати цибулю, гриби, або, як в даному відео від каналу КУС КУС – сир, горіхи та чорнослив, які цікаво підкреслять смак м’яса. У народі ця українська страва відома також як завиванці, а в осучасненому варіанті – рулетики. 

В автентичних рецептах м’ясні крученики готували у горщиках, але якщо не маєш такої посудини, згодиться й звичайна форма для випікання. 

Простий рецепт кручеників з м'яса

Для приготування тобі треба: 

  • свинина – 500 г.; 
  • волоські горіхи – 75 г.; 
  • чорнослив – 100 г.; 
  • сир твердий – 100 г.;
  • олія;
  • сіль;
  • перець; 
  • сметана – 300 г.; 
  • томатна паста – 100 г.; 
  • часник сушений – 1 ч. л.;
  • мускатний горіх.

Дізнавайся прямо зараз на каналі КУС КУС, як покроково приготувати крученики зі свинини зі смачною начинкою! 

Цікаво на тему: Buon Appetito: три улюблені начинки для піци

Український борщ 

Автентичний рецепт з Черкащини

Традиційний український борщ

Завершимо сьогоднішню добірку найулюбленішим — традиційним українським борщем. Бо саме ця страва — must have для кожної родини. Смачно, ситно й щиро, з душею. А як ще молоденьку цибульку взяти та пампушки з часничком…

Цікавий факт: Вперше український борщ згадується у щоденнику німецького купця та мандрівника Мартіна Ґруневеґа. (Київ, 1584 рік) Звісно, готували страву набагато раніше, але ця дата є першою задокументованою. 

До речі, ти знаєш, що український борщ з 1 липня 2022 року додали до Списку нематеріальної культурної спадщини ЮНЕСКО? Тож кожного разу, коли готуєш цю страву, ти робиш вклад в збереження українських традицій!

Смачний український борщ

Для приготування тобі знадобляться:

  • картопля – 2 шт.;
  • морква – 1 шт.;
  • цибуля – 1 шт.; 
  • свинина – 300 г.; 
  • капуста – 1/4 шт.;
  • буряк – 1 шт.;
  • буряковий квас;
  • часник – 2 зубчики;
  • томатна паста – 3 ст. л.;
  • лавровий лист; 
  • сметана – 10 г; 
  • кріп;
  • сіль, перець.

Рецепт українського борщу на відео має цікаву особливість. Ведуча Мар’яна Маглич готуватиме його на буряковому квасі, як наші пращури в давнину. Як саме його зробити та в який момент додавати у борщ, дізнайся на каналі КУС КУС!

 

Це лише початок гастрономічної мандрівки українськими стравами разом з EVA Blog та кулінарним каналом КУС КУС! Скарбничка національних рецептів нашої країни містить багато смачних діамантів, на які варто спрямувати світло своєї уваги. Пиши у коментарях, яку з добірок української їжі хотіла б побачити у наступній статті

  1. Традиційні гарячі перші страви.
  2. Рецепти з м’яса та птиці.
  3. Популярні стародавні та сучасні смаколики.

До речі, якщо у твоїй родині є власні рецепти приготування страв української кухні, про які розповіли у цій статті, ти також можеш поділитися ними у коментарях. Давай разом зберігати наші національні кулінарні надбання!

 

Читайте також:

23 Березня / 2023 Здоров'я

Коментарі покищо відсутні

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *