10 корисних продуктів для осінньо-зимового періоду

Осінь і зима по своєму прекрасні пори року. Хтось любить насолоджуватися золотистим килимом з листя, хтось із чашкою гарячого какао із задоволенням спостерігає за тим, як іде дощ за вікном, а хтось любить слухати хрускіт снігу під ногами та милуватися білосніжними шубами на деревах. Проте разом із нами на осінь та зиму з нетерпінням чекають і віруси. Для них це найсприятливіший час, щоб знову спробувати захопити наш організм.

Час читання: 7 хвилин та чашка чаю з лимоном ☕

статья доступна на русском языке

Осінь

Знаючи цей факт, багато хто з нас починає запасатися вітамінами, щоб зміцнити імунітет. Але отримувати ті ж самі цінні нутрієнти можна і з продуктів харчування. Вони зміцнюють здоров’я і допомагають боротися з вірусною інфекцією не гірше за біодобавки. То чому ж не урізноманітнити свій звичний раціон смачними та корисними суперфудами?

10 продуктів для зміцнення імунітету

Імунітет – це складна система, що складається з органів, тканин, клітин та білків. Всі разом вони працюють над своєчасним виявленням патогенів (вірусів, бактерій, сторонніх тіл тощо) усередині організму та їх знищенням. Щоб імунна система злагоджено виконувала свою роботу, їй потрібна підтримка у вигляді різноманітних поживних речовин. EVA Blog зробив добірку продуктів, які будуть максимально цінними для здоров’я.

10 продуктів для зміцнення імунітету

Шпинат

Про користь шпинату всі знають із самого дитинства. Досить навіть згадати мультик “Моряк Папай”, де у головного героя після з’їденої порції шпинату з’являлася суперсила. Такої ж сили набуває ваш організм, адже в цій зелені міститься велика кількість вітаміну С, А і К, також вона багата на залізо, фолієву кислоту, калій, антиоксиданти й не тільки. Варто доповнити, що шпинат є ще й чудовим джерелом клітковини, яка сприятливо впливає на флору кишківника та в цілому покращує роботу шлунково-кишкового тракту. Важливо відзначити, що кишківник теж відіграє важливу роль формуванні імунної системи. На нього припадає 70-80% імунної системи всього організму.

Шпинат

Корінь куркуми

Здавалося б, як можуть спеції зміцнювати захисні функції організму, адже їхнє головне завдання – покращувати смакові якості їжі. Але це зовсім не так. Куркуму з давніх-давен використовують у народній медицині, оскільки вона володіє потужними протизапальними, антиоксидантними та імуностимулювальними властивостями. Вживання куркуми підвищує імунну відповідь, що дуже важливо в холодну пору року, коли організм стає більш вразливим.

Корінь куркуми

Корінь імбиру

Багатий фітохімічний склад імбиру робить його одним із найпопулярніших суперфудів. У ньому мало вітамінів та мінералів, але особлива цінність полягає у вмісті таких активних рослинних компонентів як гінгерол, шогаоли, зінгіберен та зінгерон. Імбир не тільки активізує захисні функції організму, але також має величезний потенціал для лікування дегенеративних розладів, підтримки роботи серцево-судинної та травної системи, контролю діабету і не тільки. Не можна не відзначити антимікробні, протизапальні та антиоксидантні властивості, які також допомагають підтримувати імунітет та боротися з наслідками захворювань.

Корінь імбиру

Броколі

Цей вид капусти люблять далеко не всі. Але її все ж таки варто додати до свого раціону через її величезну користь. В інтернеті є багато цікавих рецептів страв, в яких ви навіть не відчуєте присутність броколі. Це особливо актуально, коли підбирається максимально корисний раціон для дітей, бо маленькі бешкетники теж не завжди хочуть їсти овочі.

EVA y ViberЗ основними рекомендаціями розібралися, тому не відхилятимемося від теми. Броколі – це цінне джерело вітаміну С. Також у капусті містяться вітаміни А та Е, клітковина, антиоксиданти та рослинні речовини, що пригнічують запальні процеси. Включивши броколі до свого раціону, організм скаже вам спасибі й ось чому. Суцвіття капусти зміцнюють імунну систему, завдяки наявності вітаміну С, який бере участь у синтезі колагену, покращується стан шкіри та опорно-рухової системи. Велика кількість клітковини сприятливо впливає на роботу ШКТ. Знижується ризик виникнення серцево-судинних захворювань та діабету.

Броколі

Цікаво по темі: Як правильно вживати клітковину (харчові волокна)

Часник

Часник прославився не лише своїми смаковими якостями, а й лікувальними властивостями. Його широко застосовують і донині, як засіб від застуди та для профілактики інфекційних захворювань. Численні дослідження показали, що часник допомагає скоротити період перебігу захворювання та зменшує тяжкість симптомів. Цей ефект досягається завдяки наявності такої сполуки як аліцин. Корисні властивості часнику на цьому не закінчуються. Його активні компоненти беруть участь у регуляції артеріального тиску, зниженні рівня поганого холестерину, а також надають антиоксидантну дію, виводячи з організму токсини.

Часник

Йогурт

Раніше вже згадували, що наш кишківник відіграє найважливішу роль у формуванні імунної відповіді. Допомагає йому в цьому, звичайно ж, корисна мікрофлора. Купуючи йогурт, обов’язково звертайте увагу на наявність у ньому біфідобактерій. Можна й самостійно зробити його в домашніх умовах. Для цього достатньо купити закваску з живими бактеріями та молоко. Дотримуючись простої інструкції, ви зможете самостійно зробити корисні та смачні кисломолочні продукти.

Йогурт

Цитрусові

Про який продукт ви згадуєте відразу, як тільки починаєте відчувати легке нездужання? Правильно, рука відразу тягнеться до вірного друга лимона. Але його цитрусові брати – апельсин, мандарин, грейпфрут, лайм – нічим не гірші. Їх теж можна використовувати з лікувальною метою і для профілактики. У цих продуктах міститься велика кількість вітаміну С, що має імуномодулювальні властивості та збільшує вироблення лейкоцитів, які беруть активну участь у боротьбі з інфекцією. Оскільки організм самостійно не синтезує і не зберігає цей нутрієнт, важливо, щоб аскорбінова кислота регулярно надходила в організм. Таким чином ви підтримуватимете функції імунної системи та обміну речовин. Рекомендоване денне дозування для дорослих становить:

  • 75 мг для жінок;
  • 90 мг для чоловіків.

Якщо ви вирішили придбати біодобавки з вітаміном С, не приймайте понад 2000 мг на добу.

Цитрусові

Цікаво по темі: Все геніальне просто: як вода з лимоном допомагає нашому організму

Червоний солодкий перець

Думаєте, що перець помилково потрапив до цього списку продуктів? Ви глибоко помиляєтесь. Це черговий рекордсмен за вмістом вітаміну С. Можливо, це здасться дивним, але в ньому міститься втричі більше вітаміну С (127 мг), ніж в апельсині (45 мг). До того ж таке джерело аскорбінової кислоти відмінно підійде людям, які намагаються уникнути споживання солодких фруктів з тих чи інших причин.

У болгарському перці міститься достатня кількість бета-каротину, що сприятливо впливає на стан шкіри та органів зору.

Червоний солодкий перець

Риба жирних сортів та морепродукти

Почнемо із риби. Крім високих смакових та поживних властивостей, риба жирних сортів багата на омега-3 жирні кислоти. ПНЖК підвищують активність лейкоцитів, підтримують метаболізм, сприятливо впливають на функціонування організму в цілому.

Риба

Морепродукти. Їхня основна цінність для імунітету полягає у вмісті цинку. Цей мікроелемент не отримує стільки уваги, як вітамін С, але є не менш важливим для підтримки та нормальної роботи захисної системи організму.

Добова потреба в цинку для дорослих:

  • 11 мг для чоловіків;
  • 8 мг для жінок.

Надлишок цього мікроелемента не принесе користі, а тільки нашкодить. Тому надто не захоплюйтесь ним.

Цікаво по темі: Роль омега-3 кислот у вашому харчуванні

Домашня курка

Пам’ятаєте, коли ми хворіли в дитинстві, мама готувала смачний та ароматний курячий бульйон? Все це було неспроста. Домашній птах містить цинк, вітамін В6, який необхідний для здійснення багатьох хімічних реакцій, і навіть синтезу еритроцитів. Тому не відмовляйте собі в задоволенні насолодитися курячим бульйоном та підтримати імунітет.

Домашня курка

Ще кілька рекомендацій

Робота над зміцненням імунітету має бути комплексною. Адже дбати про своє здоров’я слід не тільки в той момент, коли застуда вже вас здолала, а на постійній основі. Тому насамкінець ми підготували для вас п’ять кроків, які допоможуть підтримувати імунітет на постійній основі:

  1. Дотримуйтеся правильного та збалансованого харчування. Надходження в організм найважливіших поживних речовин на регулярній основі приноситиме виключно користь.
  2. Будьте фізично активними. Навіть піші прогулянки будуть дуже корисними.Фізична активність
  3. Слідкуйте за вагою. Надмірна маса тіла безпосередньо впливає на обмінні процеси та сам імунітет.
  4. Висипайтеся. Здоровий сон допомагає організму зміцніти, відновити сили, знизити рівень стресу, а також під час сну здійснюються найважливіші хімічні реакції для підтримки здоров’я.Здоровий сон
  5. Відмовтеся від шкідливих звичок. Надмірне куріння та вживання алкоголю можуть призвести до послаблення імунітету.

А які у вас є рекомендації щодо зміцнення імунітету? Напишіть нам у коментарях. Ділитимемося один з одним корисною інформацією.

 

Читайте також:

20 Жовтня / 2022 Здоров'я

Коментарі покищо відсутні

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *