Обережно, «пальма»! Що саме робить пальмову олію небезпечною

Ви напевне чули, що Парламент схвалив у першому читанні законопроект про заборону використання пальмової олії в молочній продукції. Депутати, як і багато українців, вважають пальмову олію шкідливою для здоров`я. Захворювання серцево-судинної системи, ожиріння, онкологія – ось що, на думку депутатів, чекає на наших співвітчизників саме через молочні продукти з вмістом пальмової олії. Сьогодні наш експерт Лєна Філатова – сертифікований велнес-коуч, допоможе розібратися, що ж у ній такого страшного і до чого може призвести її вживання.

Що таке пальмова олія

Пальмову олію виготовляють з олійної пальми, що росте у вологому і спекотному тропічному кліматі. Вона досить врожайна і, порівняно з іншими видами рослин, дозволяє отримати більше продукту з земельної ділянки.

До її складу входять різні жирні кислоти, такі, як пальмітінова, олеїнова, лінолева та інші. Саме пальмітінова кислота теоретично здатна підвищувати рівень “поганого” холестерину і провокувати серцево-судинні захворювання. У той же час, завдяки вмісту олеїнової та лінолевої кислот, пальмова олія, як і оливкова, здатна знижувати його рівень. Хоча в цілому вплив зовнішніх факторів на рівень холестерину значно складніший.

Де ви можете з нею зіткнутися

Пальмова олія настільки зручна і дешева у виробництві, що нею навіть замінюють молочний жир. Ви можете знайти її у складі дуже багатьох продуктів: печива, тортів, цукерок, шоколаду, майонезу, плавлених сирів, морозива і йогуртів. Виробники доглядової та декоративної косметики також широко використовують пальмову олію. Найбільші споживачі цього продукту – добре відомі бренди Uniliver і Nestle. І це лише частина з того, де знайшлося застосування для пальмової олії. Будь-який жир, склад якого ви не бачите, може містити пальмову олію.

Весняні подарунки від EVA Blog!

Красуні, нам дуже подобається робити для вас приємні сюрпризи! Оскільки весна - час краси та оновлення, то саме час приділити більше уваги турботі про себе. Підпишіться на нашу розсилку та отримайте у подарунок beauty чек-лист від героїні проекту #БУТИЖІНКОЮ Юлії Черніцької!

Чи може пальмова олія нашкодити вашому організму

Як не дивно, незважаючи на стійку громадську думку, пальмова олія не є абсолютним злом. Вона не залишається неперетравленою в нашому тілі, не провокує рак і поки не доведено прямого зв’язку між вживанням пальмової олії та рівнем “поганого” холестерину.
Нефільтрована пальмова олія багата провітаміном А і піднімає його рівень швидше, ніж вітамінні капсули. Ця олія також багата на олеїнову жирну кислоту, яка нормалізує рівень холестерину в крові.

У той же час, ВООЗ (Всесвітня організація охорони здоров’я) попереджає, що споживання цієї олії необхідно обмежувати – як і вершкового масла, кокосової і какао-олії та тваринних жирів. Все через вміст у названих маслах і оліях насичених жирів, які несприятливо впливають на рівень холестерину в крові.

Якщо ви вживаєте вершкове масло, жирні м’ясні продукти та сало, то пальмова олія буде вже зайвою.

Пальмова олія і екологія

Найгостріше питання, що стоїть перед споживачами пальмової олії – це вирубка тропічних лісів. Олійна пальма росте тільки в певних умовах, у теплому кліматі і на м’якому ґрунті. Найбільші виробники пальмової олії знаходяться в Малайзії та Індонезії. Виробництво такого вигідного продукту штовхає їх звільняти нові землі під вирощування пальм, а значить, вирубувати тропічні ліси. Збезлісення у таких масштабах загрожує нам екологічною катастрофою: зникають тварини, для яких тропічні ліси є домом. Активна вирубка підсилює парниковий ефект і створює загрозу для екології всієї планети.

Зараз ведеться активна діяльність з впровадження серед всіх виробників спеціального сертифікату, який підтверджує безпечне і екологічне вирощування і виробництво пальмової олії. Така олія називається “Стійкою” ( “sustainable oil”).

Висновки

Незважаючи на стереотипне сприйняття, пальмова олія не така шкідлива, як здається. Найважливіше – обмежувати її вживання через високий вміст насичених жирів (так само, як, наприклад, і вершкового масла або сала). Однак, вирощування олійної пальми пов’язане з вирубкою тропічних лісів, що пришвидшує наше наближення до екологічної катастрофи. Заборона на використання цієї олії в молочній продукції може призвести до здорожчання цих продуктів. У складі інших виробів пальмова олія залишається.

Якщо ви дійсно прагнете дбати про навколишнє середовище, варто купувати продукти, в складі яких наявна тільки стійка пальмова олія або ж вона зовсім в них відсутня.

4 Липня / 2018 Жіноче здоров'я

Коментарі покищо відсутні

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Рекомендовані статті