7 продуктів, які допоможуть налагодити роботу ваших гормонів і поліпшити стан шкіри й волосся

Стан нашої шкіри та волосся залежить не лише від догляду, але й від гормональної системи. Підвищений рівень тестостерону може провокувати висипання на шкірі, а волосся буде потопати в шкірному жиру.

Синдром полікістозних яєчників (СПКЯ) досить часто зустрічається серед молодих жінок і супроводжується порушенням циклу, набором ваги, стоншенням волосся, акне. Багато факторів нормальної роботи гормональної системи полягають у простих речах: харчуванні, фізичній активності, низькому рівні стресу. У наших силах на них впливати, тож чому б не використати ці інструменти?

Якщо ви бажаєте поліпшити роботу гормональної системи, прийшов час спробувати додати до раціону нові продукти.

Лляне насіння

Лляне насіння — недорогий вітчизняний продукт, нічим не гірший за популярне насіння чіа. Воно містить корисну розчинну клітковину, жири, вітаміни й мінерали.

Деякі дослідження свідчать, що воно також впливає на рівень тестостерону через вміст лігнанів. Ця речовина зв’язується з тестостероном і виводить його з організму.

Використовувати насіння досить просто: посипайте ним салат, додавайте до випічки. Перемоловши його в кавомолці або купивши готове лляне борошно, можна замінювати ним частину звичайного борошна.

Лляне насіння створює ситість, і за бажання ви можете схуднути, використовуючи його.

Моя улюблена страва на сніданок — лляна каша або ж йогурт із лляним борошном і стевією.

Корінь солодки

Корінь солодки доведено знижує рівень тестостерону всього після одного менструального циклу. Якщо ваш рівень тестостерону занадто високий, спробуйте купити порошок або сироп, приготований саме з кореня. Ним можна підсолоджувати будь-які страви замість цукру.

До речі, саме по собі зменшення цукру в раціоні може привести до значного поліпшення зовнішнього вигляду. І звичайно, не тільки тому що цим можна знизити зайву вагу. Цукор вносить велику лепту в зростання бактерій на шкірі, дисбаланс мікрофлори кишківника, карієс, передчасні зморшки й сухість волосся та шкіри.

Як ви зрозуміли, менше цукру — краще зовнішній вигляд і самопочуття!

Максимальна доза кореня солодки — 75 мг на добу. Але, крім плюсів, у цього корінця існують і протипоказання, тому не забудьте проконсультуватися з лікарем.

Імбир

Імбир досить часто використовується для полегшення симптомів ПМС. І хоча масштабних досліджень щодо його користі в регулюванні циклу немає, багато жінок такий ефект відмічають.

Їсти сирим імбир навряд чи вийде. Тому ви можете заварити імбирний чай. Дехто обирає маринований імбир — такий, як подають в японських ресторанах.

Я додаю імбир до маринадів і соусів для м’яса й риби, домашнього хліба та печива.

Почніть з невеликої кількості імбиру, оскільки це достатньо гостра спеція.

Нежирне м’ясо

Для регулярного циклу вам потрібне постійне джерело білка. Якщо ви вживаєте м’ясо, то заповнити потреби в амінокислотах не складе труднощів. Обирайте нежирне біле м’ясо та щадні способи обробки, наприклад, тушкування.

Якщо ви не вживаєте м’ясо, спробуйте додати більше йогурту, горіхів, соєвих продуктів і зелені.

Соя сама по собі здатна поліпшити гормональний фон, оскільки працює подібно естрогену в нашому організмі. З іншого боку, якщо у вас наявна сімейна історія з хворобами, пов’язаними з надлишком естрогенів, проконсультуйтеся з лікарем. Її вживання для вас може бути протипоказаним.

Горіхи

У будь-якій статті, присвяченій жіночому здоров’ю та красі, ви знайдете згадку про горіхи. І дійсно, горіхи — важливе джерело клітковини, білків, жирів і важливих мінералів, у тому числі й магнію. Цей елемент може значно полегшити ваш стан при ПМС.

Горіхи можуть бути корисними при синдромі полікістозних яєчників: дослідження показало, що волоські горіхи та мигдаль збільшували рівень глобуліну, який зв’язує статеві гормони. Хоча цей ефект продовжує досліджуватися, нічого не заважає додати корисний продукт до свого меню вже зараз.

Кориця

Кориця допоможе в регуляції менструального циклу й не тільки. Вона здатна зменшити крововтрати та біль. Однак у яких кількостях використовувати корицю, поки незрозуміло. Моя пропозиція — додавати її до смаку в разі потреби, наприклад, у каву, чай, випічку та навіть соуси для м’ясних чи рибних страв.

У деяких людей кориця також покращує чутливість до інсуліну, а значить, вам буде хотітися менше солодкого й ви зможете знизити вагу швидше, якщо є така мета.

Додавши корицю й ваніль до солодкої страви, ви зможете знизити кількість цукру, оскільки вони дозволяють обдурити рецептори. Страва здаватиметься солодшою!

Будьте обережні: кориця має протипоказання, і ця спеція досить часто викликає алергічні реакції.

Куркума

Спеція з яскравим ароматом, кольором і смаком містить цінну речовину — куркумін, що має потужний протизапальний ефект.

Куркума здатна покращувати роботу антиоксидантів, які виробляє організм із продуктів, що ми вживаємо. Деякі дослідники розглядають гормональні порушення як хронічний запальний процес. Вживання куркуми може полегшити симптоми хронічних запалень, таких як СПКЯ, і навіть зупинити зростання ендометрію.

Попри гострий аромат, який не всі добре переносять, куркуму можна використовувати навіть у солодких стравах. Наприклад, підфарбовувати нею в апетитний жовтий колір домашню випічку. Для цього дайте баночці з куркумою постояти відкритою та трохи вивітритися. Аромат залишиться ледве відчутний, а ось колір збережеться прекрасний!

Додавайте 1 чайну ложку суміші порошків куркуми й імбиру на чашку чаю та пийте 1–3 рази на день.

Існують також капсули з куркумою — перед їхнім вживанням краще проконсультуватися з лікарем.

Висновки

Для балансу гормональної сфери, яка забезпечує нам привабливий зовнішній вигляд, існує безліч натуральних засобів. Ви можете почати з зовсім простого, наприклад, заварювати ароматний імбирний чай або додавати корицю до кави. І отримати, як мінімум, задоволення, а як максимум — значне поліпшення вашого здоров’я. Звичайно, багато ефектів продовжують вивчатися, тому в серйозних випадках не відкладайте похід до лікаря.

11 Червня / 2019 Здоров'я

Коментарі покищо відсутні

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Рекомендовані статті