Як реагувати на коментарі на адресу свого тіла?

Не знаю жодної жінки, на адресу якої хоча б раз не пролунало: «Щось ти набрала вагу», «Шкіра у тебе тьмяна. Давно у косметолога була?», «А на лобі татуювання не хочеш зробити?», «З твоїми ногами міні краще не носити». У подібних фразах проявляється шеймінг, тобто дискримінація за невідповідність якимось прийнятим стандартам краси. Як же реагувати на подібні коментарі?

Не приймайте це на свій рахунок

Я дуже люблю вислів Ремарка: «Все, що ви бачите в мені — це не моє, а ваше. Моє — це те, що я бачу в вас», і завжди намагаюся тримати його в голові. Вірю, що щасливі люди, які знаходяться в гармонії з собою і світом, не стануть навмисно говорити іншим щось, що може засмутити, розлютити або образити. І, якщо хтось дозволив собі випад на адресу твоєї зовнішності, це може означати що завгодно: від невихованості до спроби самоствердитися за рахунок приниження інших. Головне, це ніяк не пов’язано з тобою особисто. Люди просто не можуть дозволити іншим те, що не дозволяють собі — наприклад, зробити тату, пофарбувати волосся в рожевий або щиро любити своє тіло, якщо воно відрізняється від стандартів реклами в глянцевих журналах.

Висловлюй свої почуття

Прислухайся до того, що відчуваєш, і не бійся говорити про це. Часом інші люди вважають, що їхня думка про твоє тіло буде тобі на користь, але це вирішувати не їм. Максимально спокійно скажи, що цей тон або предмет розмови тобі неприємний, ти не хочеш продовжувати розмову в цьому ключі або повертатися до нього в майбутньому.

Познач межу

Якщо не позначити межі дозволеного, люди можуть продовжувати коментувати твій зовнішній вигляд, харчові звички або стиль одягу. Тому важливо заявити про те, що для тебе є неприйнятним — і партнеру, і колезі, і далекій родичці з Хмельницького. Формула проста: назвати дію іншого + свої почуття + своє прохання. Наприклад, якщо чоловік відпускає жарти або зауваження з приводу твоєї ваги, спокійно і дружелюбно скажи йому: «Коли ти постійно жартуєш на тему моєї ваги, я відчуваю, що недостатньо хороша для тебе, і що ти глузуєш з мене. Перестань, будь ласка, коментувати мою вагу».

Помічай свій прогрес

Коли неприємні коментарі повторюються або звучать від різних людей, буває складно зосередитися на чомусь приємному і відчути себе добре. Щоб не наповнюватися своїм і чужим негативом, помічай свої досягнення і сфокусуйся на них. Якщо ти ведеш щоденник подяки, можеш доповнити його питанням: «За що я вдячна собі?» — і записуй свої навіть невеликі успіхи, рішення, дії. Ця практика може змінити твоє життя на краще, дозволяючи помічати і проживати заново приємні емоції.

Не зациклюйся

Суспільство так довго і наполегливо нав’язувало певні стереотипи про те, як жінки повинні виглядати, скільки важити і як поводитись, що часом здається: поки я важу … кг або поки моя шкіра не ідеальна, я не варта любові. Це небезпечна помилка, яке заважає жити. Не варто чекати, що фігура, кількість кілограм або відсутність прищів будуть виконувати вашу роботу, адже бути щасливими багатьом заважає не зовнішній вигляд, а страхи і низька самооцінка. Останні, до речі, найчастіше нав’язані людьми, які самі не дуже в ладах з собою і своєю зовнішністю.

Актриса Тіна Фей поділилася хорошим перевірочним запитанням. Кожен раз, коли хтось критикує твою зовнішність, запитай себе: «Чи стоїть ця людина між мною і моїми цілями?». Якщо ні, ігноруй її слова і продовжуй рухатися. Таким чином ти збережеш енергію для досягнення своїх задумів і не будеш витрачати її на порожні зауваження.

Жартуйте

Почуття гумору і вміння легко жартувати теж працює. Декому комфортніше прямим текстом припинити незручні розмови, декому не хочеться вступати у відкриту конфронтацію і простіше жартувати. «Ти їси багато круасанів… А як набереш зайвої ваги?» — «Буде привід купити нові сукні!», «Навіщо ти зробила татуювання на видному місці? Тепер ти не на будь-яку роботу зможеш влаштуватися» — «Що ж, виходить, це мій оберіг від роботи в нудних і зашорених організаціях» і таке інше. Жартуй та змінюй тему розмови, головне, не переходь на взаємні зауваження і не дозволяй іншим людям (навіть з добрих намірів) визначати тебе через твоє тіло і зовнішній вигляд.

Тіло дано нам для того, щоб допомагати нам жити. Дозволь йому робити це, проявляй турботу по відношенню до нього, навчись думати про нього з вдячністю, і проводь більше часу з тими, хто підтримує тебе, а не критикує.

22 Лютого / 2021 Натхнення

Коментарі покищо відсутні

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Рекомендовані статті
5 простих порад, як полюбити себе
22 Вересня / 2023 Натхнення
Як зрозуміти, що ти недовірлива?
23 Листопада / 2022 Натхнення
VISUAL by EVA