Ерогенні зони у чоловіків та жінок, про які варто знати

Ерогенні зони – це ділянки тіла, стимуляція яких викликає сексуальне збудження. На їх розташування та чутливість впливають як фізіологічні, так і емоційні фактори. Більшість ерогенних зон у жінок та у чоловіків стають такими не від народження, а набувають відповідного значення внаслідок особистих психологічних процесів. Відповідно, можуть як з’являтися нові місця з підвищеною чутливістю, так і зменшуватись вплив старих.

Час читання: 3 хвилини та чашка кави ☕

статья доступна на русском языке

Ерогенні зони: як знайти?

Пара цілується в губи

На цю статтю мене надихнуло відео, яке трапилось у TikTok. Його авторка намагалась вкласти досить багатогранне поняття ерогенних зон у шаблон типології “за знаком Зодіаку”. Згідно з тим відео й схожих на нього рекомендацій, чутливі ділянки розподілились наступним чином:

І от за цим розподілом, виходило, що я трохи Діва, трохи Овен, трохи Телець, трохи кожен знак Зодіаку. Воно й не дивно. Бо ерогенні зони не підв’язані під знаки Зодіаку. Так, деякі з них є більш універсальними (наприклад, зони статевих органів), але зазвичай ділянки з підвищеною чутливістю – це дуже індивідуальна історія.

Інтимні товари

Цікаво на тему: 10 ознак, що чоловік тебе хоче

Популярні ерогенні зони у чоловіків та у жінок

Чоловік цілує жінку

В інтернеті існують карти ерогенних зон. Переважно вони пов’язані з точками, в яких є багато нервових закінчень. Лідерами, звісно, є геніталії та груди, бо це безпосередньо закладені природою зони. Але й інші частини тіла можуть бути досить чутливі.

Шукай EVA Blog в Instagram

Розглянемо найпопулярніші з них:

  1. Геніталії. Важко не знайти, але легко помилитися. Так, наприклад, найяскравіша жіноча ерогенна зона – клітор. Саме його стимуляція, а не безпосередньо проникнення, частіше є шляхом до оргазму у більшості жінок. А от дуже чутлива чоловіча ерогенна зона – голівка пеніса. І важливо проговорювати з партнером, які доторки йому подобаються, бо легко перейти межу від задоволення до дискомфорту.
  2. Груди й соски. Ще одна ділянка тіла, яку відносять до переважно жіночих ерогенних зон. Хоча насправді задоволення від їх стимуляції – це досить індивідуальна історія, дуже пов’язана з особистим бекграундом. Часом у дівчат доторки й поцілунки в цій зоні не мають відгуку (особисті вподобання, знижена чутливість, комплекси щодо розміру/вигляду грудей), а у чоловіків, навпаки, потрапляють в ТОП вподобань.
  3. Рот. Любителям довгих поцілунків добре знайомо, як багато нервових закінчень на губах та в роті.Пара обіймається
  4. Шия. Ще одна популярна ерогенна зона як у жінок, так і у чоловіків. Має значний простір для експериментів з видом стимуляції, але про це трохи пізніше.
  5. Сідниці. Хоч здається, що ця ділянка тіла більш чутлива у дівчат, проте вона нерідко потрапляє у ТОП чоловічих ерогенних зон. А ще багато нервових закінчень є довкола анусу. Проте перш ніж пробувати цю ділянку стимулювати, варто з’ясувати, чи близька ця ідея партнерові. Адже щодо цієї зони, по-перше, є багато упереджень, а по-друге, не зайвою буде додаткова підготовка.
  6. Вуха. Окрім того, що можеш нашіптувати різноманітні збуджуючі історії, спробуй фізичну стимуляцію пальцями, губами, язиком. Від нестримної пристрасті можеш навіть трішки прикусити.Жінка кусає чоловіка за вухо
  7. Живіт. У когось більш чутлива ділянка біля пупка, хтось відгукується на доторки в нижній частині, але в цілому варто включити цю ерогенну зону у своє сексуальне дослідження.
  8. Спина. Особливо активно відгукується на масаж, адже він сприяє притоку крові та розслабленню. Зверни увагу на ділянку вздовж хребта, лопатки та куприк.
  9. Внутрішня поверхня стегна. Поєднання природної чутливості зони та близькості до геніталій, що формує передчуття більшої інтимності, також досить популярна ерогенна ділянка.
  10. Стопи. Досить індивідуальна, але між тим достатньо розповсюджена частина тіла, доторки до якої сприяють розслабленню та збудженню.

Пара обіймається руками

Важливо зазначити, що чоловічі ерогенні зони та жіночі часто можуть не збігатися. На це впливає як різна фізіологічна чутливість (наприклад, у чоловіків в певних ділянках може бути більш груба шкіра), так і соціокультурне сприйняття (наприклад, упередження, що груди та соски – це суто жіноча ерогенна зона).

Окрім знання, які зони є більш чутливими, дуже важливо визначити, який спосіб впливу є більш комфортним. З варіантів: доторки, погладжування, лоскотання, поплескування, поцілунки, покусування, дія холодом або навпаки теплом (наприклад, кубиком льоду або теплим воском).  Різні ерогенні зони в людини можуть бути чутливі до різних типів стимуляції.

Цікаво на тему: Що таке рідкий вібратор і як він працює

Ерогенні зони: як дослідити свою чуттєвість

Ерогенні зони пари

Попри стереотипні знання про ерогенні зони, для значної частини як чоловіків, так і жінок розуміння своєї чуттєвості – це значний простір для нових відкриттів. Як же підібрати ключики для розкриття власної сексуальності та віднайти всі чутливі точки на тілі? Відповідь допоможе знайти психологиня, авторка блогу “У трусахАнастасія Забела у своєму коментарі спеціально для EVA Blog!

Психологиня Анастасія Забела

“Коли ми починаємо стосунки, на жаль чи на щастя, в комплекті з людиною немає інструкції з експлуатації, де було б прописано, що саме у людини викликає сексуальне збудження чи як стимулювати певні ділянки тіла, щоб вона отримала задоволення.

Та навіть якби така інструкція існувала, то в неї був би надто короткий термін придатності. Адже те, від чого людина отримує сексуальне задоволення, може змінюватися протягом життя, може залежати від настрою, від дня менструального циклу, від рівня втоми чи стресу. До того ж із різними сексуальними партнерами людина також може мати різні вподобання.

Чоловік зав'язав очі жінці

Зазвичай рівень чутливості певних ділянок власного тіла пізнається шляхом мастурбації, однак оскільки цей процес подекуди все ще вважається негативним явищем, то трапляється, що доросла людина мало знає про те, що і як саме їй подобається. Що можна зробити, щоб виправити цю ситуацію?

Дослідити своє тіло самостійно! Це може бути і як процес мастурбації, а може – і як самостійна окрема практика. Краще починати із віддалених від статевих органів частин тіла й відмічати як реагує тіло на доторки: де більш приємно, де нейтрально, а де неприємно.

Якщо це перше таке дослідження, то можна обмежитися доторками руками. Пізніше за бажанням можна додати різні предмети, наприклад пензлик, кубик льоду чи металеву кульку, і відслідкувати як змінюються відчуття. Ще одним помічником у такому дослідженні стануть секс-іграшки із функцією вібрації – їх також можна прикладати до будь-яких ділянок тіла.

Сексуальна жінка

Цікаво на тему: Що таке жіноче лібідо та як його підвищити

Інший варіант для знайомства зі своїм тілом – це дослідити тіло разом із сексуальним партнером. Ділянки тіла, доторки до яких викликають сексуальне збудження заведено називати ерогенними зонами. Визначення їх може стати повноцінною прелюдією до сексу, а може бути окремою практикою вивчення тіл одне одного. Для зручності можна розробити шкалу, наприклад від 1 до 10 по рівню задоволення від пестощів цієї зони, і, намалювавши схематично контур людського тіла, відмічати на малюнку рівень чутливості цієї ділянки.

Варто враховувати, що навіть такий малюнок хоч і може полегшити розуміння власних чутливих зон, але все ще не буде інструкцією до задоволення, адже, наприклад поцілунки в шию людині можуть бути приємні, а от покусування цієї зони – вже ні.

Чоловік цілує жінку в шию

Практика взаємодослідження тіл може стати в пригоді не тільки тим парам, що мають мало спільного сексуального досвіду. Вона корисна й тим, хто вже давно у стосунках і кому здається, що він чи вона вже все знають про тіло свого сексуального партнера.

Адже навіть у тривалих стосунках трапляються ситуації, коли, наприклад жінці не подобається стимуляція сосків, але вона думає, що ця дія приносить задоволення її партнеру, тож просто терпить, в той час як партнерові процес стимуляції сосків байдужий, але він робить це щоб зробити приємно жінці. Тому щира комунікація в парі є такою важливою.

Жінка торкається тіла чоловіка

Оскільки тема сексу, ерогенних зон та задоволення у нашому суспільстві табуйована, то поговорити щодо своїх вподобань чи запропонувати партнерові дослідити разом тіла одне одного буває ніяково. Варто пам’ятати, що секс – це нормальна частина людського життя, без якої людство просто б не існувало.

Якщо поговорити з партнером наживо немає можливості чи зовсім незручно, можна вдатися до методу листування – написати паперового листа чи надіслати звичайнісіньке повідомлення в соцмережах. Така розмова із обговорення ерогенних зон та побажань може навіть стати прелюдією до реального сексу.”

Цікаво на тему:10 незвичайних видів сексу, які ти не пробувала

Чутливі зони: орієнтир, а не алгоритм

Ноги у ліжку

Знання ерогенних зон не дасть тобі повного контролю над відчуттями, як своїми, так і партнера. Сексуальне збудження не вмикається якоюсь певною кнопкою на тілі, до якої можна доторкнутися. Воно все ж потребує комплексного підходу.

Але розуміння того, що тобі приємно, а що є табу, а також вміння донести це до партнера, підвищують шанси на яскраве статеве життя, сповнене задоволення, а не комплексів та страхів.

Якби мене попросили назвати головну ерогенну зону у жінок та чоловіків, я б назвала мозок. Бо саме він відповідає за розшифровку сигналів, які отримує тіло. І чим більше “практики розуміння”, тим яскравішими можуть бути відчуття. Тому важливо досліджувати себе, розвивати глибину сексуальних стосунків та не боятися відкритися партнеру.

Табуйованість теми сексу, яка подається як еліксир захисту від розпусти, насправді часто призводить до зворотного ефекту. Нав’язані комплекси, страхи та упередження обкрадають тебе. Відділити власні відчуття від стереотипів важко, але цілком можливо. Тож давай робити це разом! Ділись цією статтею з подружками та залишай питання у коментарях!

 

Читайте також:

25 Серпня / 2023 Здоров'я

Коментарі покищо відсутні

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *