Як жити в гармонії із собою: Поради письменниці Євгенії Спащенко

Гостя сьогоднішнього випуску #бутижінкою — Євгенія Спащенко — молода письменниця, блогер, сценарист. Працює в жанрі авторської казки. Серед її робіт — роман-дилогія «Теренова відьма» та ряд фантазійних новел.
В інтерв’ю для нашого проекту Євгенія розповіла про те, що для неї значить бути щасливою та поділилася секретом, як віднайти свій шлях у житті. Нехай ця розмова надихне і вас на прийняття правильного рішення та допоможе досягти успіху в улюбленій справі!

Що значить улюблена справа для вас? Як ви прийшли до цього?

Я пишу в жанрах казкового фентезі та магічного реалізму і називаю свої історії казками для дорослих. Хоча в сучасному світі краще уникати таких формулювань, оскільки одразу ж виникає асоціація з дитячими книжками. Але я щиро вважаю, що казки потрібні, корисні й актуальні для кожного з нас.
Я ніколи не думала, що це стане справою мого життя, тому що письменництво для мене було в порядку речей. Я не розглядала його як професію та навіть не пішла навчатися на журналістику, хоча викладачі мені пропонували. Але потім, коли я закінчила університет і пішла на роботу, то зрозуміла, що письменництво прийдеться відкласти на дальню полицю життя, оскільки на нього банально не вистачає часу. І так рік за роком, доки я просувалася кар’єрними сходами, працювала на цікавих роботах, я не писала або писала епізодично. З часом я зрозуміла, що я нещаслива, і в якийсь момент подумала: чому б не взяти академвідпустку хоча б на рік та не зайнятися серйозно письменництвом. Адже це те, про що я давно мріяла!

Сьогодні письменництво для мене — це моє життя, заняття, яке робить мене по-справжньому щасливою. Я усвідомлюю, що коли пишу, то дійсно відчуваю себе цільною, відчуваю, що займаюсь чимось дуже корисним. І я на вірному шляху — це моє призначення.

Коли я пишу, відчуваю себе цільною, я на вірному шляху — це моє призначення

Могли б займатися чимось іншим?

До цього я років сім пропрацювала маркетологом і піарником. Мені здається, ніби я була непоганим спеціалістом, але далеко не найкращим. Здавалося, що я віднімаю чиюсь посаду, віднімаю час у компанії, в якій працюю, тому що мені це не цікаво. Утім, я намагалася виконувати свою роботу добре.

Мені здається, що я стала б якоюсь рядовою одиницею, не особливо щасливою й не здатною зробити щасливими людей довкола. Це страшно, тому що я вірю, що кожна людина повинна робити те, для чого вона створена. Тож коли уявити, що якщо б я не зайнялася письменництвом, то я була б нещасливою людиною.

Я вірю, що кожна людина повинна робити те, для чого вона створена

Як вас охарактеризують близькі?

Думаю, вони б сказали, що я вперта — однозначно. Можливо, чудна або дивна і, мабуть, трохи магічна.

 

Які ваші сильні сторони?

Моя найсильніша сторона вдачі — це те, що я фаталіст: я вірю в долю та своє покликання. Саме тому мене не можна здвинути з мого шляху. Що б не відбувалося, які б негаразди не траплялися, що б не казали інші люди, які, можливо, не вірять у мою справу та те, що все вийде, мене це не зупиняє і я йду до своєї мети.

Я фаталіст: вірю в долю та своє покликання

Що для вас означає жіночність?

В останні роки це поняття змінилося: дівчата стали виглядати більш природно. На мою суб’єктивну думку, раніше жіночним вважалося якесь прикрашення, можливо, накладні нігті, вії. А сьогодні мене радує тренд, коли дівчата виглядають натурально. В цілому жіночність особисто для мене — це якесь глибинне почуття, коли ти відчуваєш себе улюбленою донькою цього світу, який для твого щастя зробить усе, чого ти забажаєш. Головне — правильно цього захотіти.

Жіночність — це природність, натуральність

Краса — що це для вас?

Для мене важлива внутрішня гармонія та вдоволеність собою. Зазвичай я все ж орієнтуюсь на свій настрій, коли вирішую, як мені вдягатися, як виглядати, що їсти. Безперечно, на нас впливає мода та сучасні тренди, просто тому що ти йдеш до магазину й купуєш той одяг, який є на полицях. Та для мене все ж важливо відчувати себе комфортно: якщо це так, значить все в порядку.

Які ваші головні ритуали краси?

Щотижня я із задоволенням ходжу на масаж — це, мабуть, найголовніший ритуал, від якого я не готова відмовитись. Також мені б хотілося знайти для себе не нудні спортивні заняття. Я намагалася ходити на різні, але поки що мені не вдавалося відвідувати їх регулярно просто тому, що мені нецікаво. В цілому по частині ритуалів краси мені ще є, над чим попрацювати, тому що не так багато я роблю для себе.

Я доглядаю за обличчям та шкірою в цілому, тому що в мене дуже чутлива шкіра і якщо цього не робити, буде жах. Роблю маски для обличчя, наношу креми, доглядаю волосся. Коли в тебе довге волосся, важливо, щоб воно гарно виглядало. Загалом я не роблю нічого екстраординарного для своєї зовнішності та для себе.

Краса — це внутрішня гармонія та вдоволеність собою

Чим балуєте себе?

Мені здається, що коли ми говоримо про таємні пороки, багатьом одразу ж спадає на думку шкідлива їжа. Я думала над цим питанням і мені здається, що нічого кримінального серед їжі я не можу пригадати. Я люблю здорову їжу і якщо б хтось готував її для мене щодня, я б із задоволенням їла. Але у мене інші пороки: я можу піти й купити собі кілька незапланованих суконь, косметичних засобів, кремів, яких у мене і так дуже багато. Ну, і мабуть, я б не змогла відмовитися від вихідних, проведених на дивані за приставкою з чоловіком. Це не суперкорисне проведення часу, але якщо воно іноді трапляється, то можна.

Моя улюблена пора дня — ранок

Як проходить ваш ранок?

Ранок для мене — найулюбленіша та найпродуктивніша пора дня, адже день тільки починається! В зимовий час я прокидаюсь ближче до дев’ятої: не можу встати раніше, тому що сонця немає і мені важко. Влітку намагаюсь прокидатися близько восьмої, роблю зарядку й готую собі сніданок. Як правило, це вівсянка на молоці з сухофруктами: родзинками, курагою. Я дуже люблю вівсянку, і для мене це не лише корисний, але й смачний сніданок. Коли на вулиці тепло й сонячно, намагаюся ще й погуляти, але виходить далеко не завжди. Потім варю собі чашечку лате, сідаю писати й проводжу за цим час до 17:00–18:00. Так мій ранок поступово перетікає у вечір.

Cекрет щастя в тому, щоб насправді знайти свій шлях

У чому, на вашу думку, полягає секрет щастя?

Я часто думаю про щастя, особливо коли ловлю цей стан і розумію, що щаслива. Та все ж мені здається, що воно доволі хитке і неможливо бути щасливим завжди. Хоча в цілому я б назвала себе щасливою людиною: на мене часто сходить натхнення, і я себе такою відчуваю.
Мені здається, що секрет щастя в тому, щоб насправді знайти свій шлях, як би банально це не звучало. Адже коли ми дивимось на інших та надихаємось чужими ідеями та справами, потрібно розуміти, що, можливо, тебе вони не зроблять щасливим. Як би яскраво та барвисто це не виглядало.

Я щаслива від багатьох речей: я дуже люблю подорожувати, намагаюсь робити це частіше і нібито в мене виходить. Мені дуже подобається приїжджати й проводити зустрічі з читачами — це чудово, я завжди дуже щаслива після них, хоча це й хвилююче. Мені подобається проводити час з чоловіком на вихідних — в цей час я намагаюсь не працювати, відкласти всі справи й просто їздити в якісь цікаві місця, більше спілкуватися. В усіх цих станах я відчуваю себе щасливою.

Сподіваємось, любі, наше інтрев’ю надихне вас на пошук свого рецепту щастя. Піклуйтесь про себе, мрійте та не бійтеся відкривати нові горизонти!

6 Липня / 2018 Натхнення

Коментарі покищо відсутні

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Рекомендовані статті
Благодійність