Найкращі програми для ведення сімейного бюджету

Якщо ви не розумієте, куди ваша родина витрачає кошти, саме час подумати про планування сімейного бюджету. Контролюючи власні витрати, можна суттєво заощадити на сімейний відпочинок або давню мрію. А допоможуть вам у цьому додатки для смартфона і кілька простих порад.

Головна мета — знати свої надходження та витрати й не потрапляти у стан безгрошівʼя. Це дуже важливо, якщо ви схильні до раптових імпульсивних покупок або маєте нерегулярний прибуток. Також планування витрат допомагає відкладати гроші на дорогі покупки (техніка, автомобіль) чи відпочинок. Якщо ви знаєте, скільки насправді «вільних» коштів у вас залишається, то можете зрозуміти, чи реально цього року відпочити за кордоном або придбати іномарку через 5 років.

Фінансове планування позитивно впливає на пари, де один із подружжя не слідкує за витратами. Несвідомо такі партнери змушують пристойно «худнути» родинний гаманець, коли бездумно купують речі чи продукти. 

Аналіз витрат допомагає економити. Можливо, ви занадто часто користуєтеся послугами таксі, купуєте дорогі, але непотрібні речі, а в супермаркеті тягнетеся до смаколиків, які збільшують суму чеку в кілька разів.

Тож аналіз фінансів — справді необхідний крок, якщо ви маєте гідну зарплату, але гроші зникають занадто швидко. Парадоксально, але інколи люди з меншим доходом живуть краще, бо слідкують за витратами та вміють економити.

Короткий огляд додатків та їхні функції

Перелік складається з програм, які можна встановити на смартфон (IOS та Android).

  1. Expensify. Вміє розпізнавати чеки та автоматично вносить витрачену суму в потрібну категорію витрат. 
  2. You Need a Budget. Додаток допомагає здійснювати довгострокове планування родинного бюджету. 
  3. Alzex Finance. Налаштування дозволяють розподілити витрати за членами родини. Одразу стане зрозуміло, хто, на що і скільки витрачає. Також фіксує витрати за різними категоріями.
  4. Money Lover. Мультифункціональний додаток: контроль за витратами, планування бюджету на довгий термін, стеження за заощадженнями, фіксація боргів і нагадування про регулярні виплати. 

Єдиний недолік застосунків — відсутність контролю за вашою готівкою. Якщо ви самостійно не будете вносити витрачені кошти, то програма їх просто не врахує. Так, повз увагу додатка можуть проходити повернені борги та імпульсивні покупки в магазинах, де є тільки готівковий розрахунок.

Тому насамперед у плануванні бюджету потрібна чесність із собою. Якщо ви справді бажаєте навести лад у фінансових справах, то намагайтеся вносити кожну гривню.

Метод «зошита» та інші корисні способи: бухгалтерський облік на рівні родини

Якщо вам незручно користуватися додатками, спробуйте кілька цікавих перевірених методів. Перший — ведення зошита, в якому фіксуються всі витрати родини. Щоб отримати ефективний аналіз, враховуйте:

  1. Загальний дохід.
  2. Обовʼязкові витрати (комунальні платежі, інтернет, курси, транспорт).
  3. Витрати кожного члена родини. Впродовж дня записуйте, на що кожен витратив кошти.
  4. Не забувайте про додаткові спільні витрати: подарунки на свята, прогулянки, одяг тощо. А також про каву! 

Якщо сумлінно вести цей зошит принаймні місяць, ви зрозумієте, на який пункт витрат слід звернути увагу. 

Інший спосіб — це скарбничка. Домовтеся, що кожного місяця ви і ваш партнер будете відкладати певну суму (чи відсоток від місячного прибутку) на: обовʼязкові витрати, одяг, розваги, відпочинок і на мрію. Ці гроші мають стати недоторканим запасом до моменту цільових витрат, а залишок можна витрачати.

Механізм дії такий: гроші на справді важливі речі залишаються в скарбничках. Будьте готові, що доведеться відкладати значну частину коштів, але це привчатиме до економії.

А ще існує безліч лайфхаків, які реально допомагають економити:

  1. Розумне користування транспортом. Якщо мова йде про 2 трамвайні зупинки, то цю відстань можна пройти пішки.
  2. Якомога менше харчуйтеся поза домом. Ви здивуєтеся, але в сучасному світі досить велику частку витрат становить їжа в кафе та кава впродовж дня. Спробуйте готувати обід до офісу вдома та придбайте термочашку, щоб брати напої з дому.
  3. Розумний вжиток речей. Це переважно стосується одягу, який ми купуємо й не одягаємо, і техніки. Зверніть увагу на магазини-дисконти, де гарні речі коштують дешевше.
  4. Забороніть собі купувати заради знижок. Якщо користуєтеся карткою певного магазину, то тільки тією, що одразу дає знижку. 
  5. Покупки за списком. Зробіть ревізію в холодильнику, ванній та кухні. Складіть вичерпний перелік того, що слід купити одразу. Намагайтеся слідкувати за справжніми знижками в мережах. Якщо потрібний вам товар бере участь в акції 1+1=3, то краще брати із запасом (якщо він не псується швидко). Так вигідно купувати побутову хімію, товари для ванни.

І запам’ятайте, щоб економити, не обов’язково вводити жорсткі обмеження. Планування сімейного бюджету та уважне ставлення до власних витрат допоможуть вам покращити фінансове становище родини та відкласти кошти на дійсно необхідні чи бажані речі.

29 Листопада / 2019 Материнство

Коментарі покищо відсутні

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *