Мій перший заплив: як навчити дитину плавати

Зануритись у прохолодну водойму в спекотну погоду – мрія кожної людини влітку. Купання – це справа приємна і весела, а разом із тим, вона є досить небезпечною для тих, хто не вміє плавати. Батькам, які без проблем тримаються на воді, буває досить складно пояснити дитині, як саме це робиться. Тому сьогодні ми спробуємо допомогти Вам у цій нелегкій справі, та дамо декілька корисних порад що до того, як швидко та безболісно навчити малюка плавати.

Причина того, що дитина не може навчитись триматись на поверхні води, і при будь-якій спробі просто йде на дно, криється зазвичай у страху. Маля просто боїться незвичного для себе положення тіла і того, що у воді він не відчуває опори. Тож, перше, чому варто вчити дітлахів – не боятись води. Робити це можна і шляхом розмов та умовлянь, а ще можна спробувати спеціальні ігри та вправи, які допомагають боротись із побоюваннями відкритої водойми.

Вправа «Морський бій»

Зайдіть з малюком не глибоко до води, станьте лицем один до одного та починайте долонями загрібати воду, плескаючи на суперника. Програє той, хто перший відступить назад. Ця справа допомагає дитині навчитись не боятись потрапляння води на лице.

Гра «Насос»

Зайдіть у водойму так, щоб глибина доходила малюкові по груди. Попросіть дитину зробити глибокий вдих, занурити лице під воду та видихнути. Очі можуть бути закритими, або відкритими, якщо Ви купаєтесь у несолоній воді. Ця гра не тільки принесе користь у навчанні, а й добре розвеселить малечу. Тільки слідкуйте за тим, щоб у пориві веселощів, дітлахи не наковтались води. Коли вправа вже буде добре виходити, можна її трошки урізноманітнити. Станьте з малюком один навпроти одного і занурюйтесь під воду по черзі, роблячи величезні вдихи та видихи під водою.

Гра «Наввипередки»

Грати у цю забаву можна лише в тому разі, якщо Ви відпочиваєте на березі спокійної водойми, без хвиль та сильних коливань води. На невеликій відстані від берега розкладіть декілька плаваючих іграшок. Після сигналу біжіть з малюком до води, кожний за своєю іграшкою, та повертайтесь на сушу. Така вправа допомагає дитині навчитись правильно пересуватись у воді, загрібаючи її руками.

Вправа «Поплавок»

Глибина води має бути як мінімум дитині по пояс. Попросіть її зробити вдих та спробувати присісти, обіймаючи руками коліна. В такому положенні вода почне виштовхувати тіло наверх догори спиною. Нехай маля спробує побути в такій позі декілька секунд. Якщо все виходить, можна трохи ускладнити завдання. Коли його виштовхне наверх, наче поплавок, попросіть розправити руки й ноги та полежати трошки на воді, донизу лицем. Таким чином малюк швидко навчиться триматись на поверхні води, і це буде гарна основа для того, щоб переходити безпосередньо до уроків плавання.

Помилки батьків

Перш ніж приступити до навчання, мамам і татам варто знати, чого у цій справі не бажано робити.

  • Не рекомендується споряджати малюка плавальним кругом, адже з ним тіло приймає неправильне положення у воді. Для початку краще використовувати надувний захист на руки.
  • Бажано не користуватись ластами. З ними, звичайно, значно легше плавати, але на початковому етапі вони псують техніку удару ногою.
  • Не змушуйте дитину одразу пробувати плавати на животі. Спочатку навчіть її триматись на поверхні води на спині. Так малюк не буде боятись, що вода потрапить йому до рота та носа, і він швидше зрозуміє, як тримати тіло у горизонтальному положенні.
  • Категорично не змушуйте маля йти плавати, якщо він цього не хоче або дуже боїться. Зазвичай слова: «Не бійся, нічого з тобою не трапиться!» чи «Всі плавають, і ти зможешь!» абсолютно не діють на маленьку людину, а інколи і навпаки, ще дужче відвертають бажання вчитись. Тож, всьому свій час. Замість змушувань, спробуйте пограти у цікаву гру на берегу, або потренуватись у вправах, які відвертають страх води.

Переходимо до плавання

Якщо у Вас все вийшло із триманням на воді, можна пробувати вчити дитину плавати. Спеціалісти радять робити це у декілька етапів:

✔ Ковзання на воді

Для того, щоб навчитись правильно плавати, необхідно перш за все отримати навик ковзання. Заведіть дитину у воду по пояс. Нехай вона спробує відштовхнутись ногами від дна та ковзати по поверхні до повної зупинки. Можна стати прямо за малюком і дати йому можливість відштовхнутись однією ногою від Ваших колін. Так він зможе зробити довший «заплив», навіть у декілька метрів. Для більшої ефективності попросіть юного плавця витягнути руки догори та з’єднати їх долоня до долоні. А після відштовхування, нехай він одразу випрямить ноги та з’єднає їх разом, ніби формуючи «стрілу».

✔ Відпрацювання плавальних рухів

Для початку, потренуйтесь правильно рухати ногами. Для цього можна використати дошку для плавання і з її допомогою виконувати вправу ногами, що зветься «Фонтан». Тримаючись за дошку та лежачі на воді, малюк починає активно рухати ногами. Головне – не згибати ноги в колінах, і щоб малюк зрозумів як правильно це робити, спершу потренуйтесь на мілині. Попросіть дитину лягти на животик на пісочку або на самому березі, випрямити ніжки та подригати ними вверх і вниз по черзі. Коли все виходить, можна йти у воду.

Наступна вправа – об’єднання ковзання та рухів ногами. Запропонуйте відштовхнутись від Ваших ніг, а потім, не з’єднуючи свої стопи, рухати ногами так, як тренувались на березі. Якщо в результаті маля нагадує «катер» – значить Ви все правильно робите, і можна починати вивчення рухів руками.

Стоячи у воді трохи вище ніж по пояс, дитина має зануритись так, щоб на поверхні залишилась лише голова. Попросіть її по черзі загрібати то правою, то лівою рукою, повертаючи голову у бік працюючої кінцівки. Важливо також слідкувати за диханням: вдих робиться в момент, коли голова, повертаючись у той чи інший бік, опиняється на поверхні, а видих – у воду в процесі гребка рукою. Навчити малюка рухати руками при плаванні саме таким чином досить важко, тож на початку покажіть йому й інші способи: рухи обома руками одночасно в сторони, чи ніби «по-собачому».

✔ Самостійний заплив

Добре відпрацювавши рухи кінцівками, можна спробувати їх об’єднати. Але не сподівайтесь на те, що у дитини все вийде з першого разу. Може статись так, що всі Ваші повчання враз забудуться, і в такому випадку головне зберігати спокій, хоч як би складно це не було. Якщо ж результат виявився позитивним – вітаємо Вас! Ви досягли своєї мети і навчили малюка плавати, а отже, тепер будете більш спокійними в моменти, коли він знаходиться у воді.

Любі батьки! Навчити дитину вільно поводити себе у водоймі часом буває навіть складніше, аніж ходити чи розмовляти. Проте, це не має Вас засмучувати, адже прийде час і Ваше чадо обов’язково Вас порадує власним першим запливом!

Коментарі покищо відсутні

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Рекомендовані статті
Як допомогти дитині перестати соромитися
18 Жовтня / 2023 Виховання і розвиток
0-Роль-сім’ї-у-вихованні-дитини
19 Лютого / 2024 Виховання і розвиток