Готуємося до вступу дитини до європейського університету

Перш ніж вирішити це доленосне питання, потрібно зважити всі «за» і «проти». Зверніть увагу, що майбутній іноземний студент повинен бути повноправним учасником такої сімейної ради.

Відсутність реформування навчальних програм, застаріла матеріальна база вишів, некомпетентність переважної кількості викладачів, поголовна корупція, складна ситуація у країні. Це далеко не повний перелік причин, які змушують багатьох батьків замислитися над тим, аби їхні діти здобували вищу освіту за кордоном.

Якщо вашій дитині важко дається вивчення іноземної мови, будьте розсудливі. Деяким людям навіть річні підготовчі курси і повсякденне спілкування з носіями мови не допомагають оволодіти нею на достатньому для навчання рівні.

Плюси і мінуси навчання в Європі

Переваги

Можливі складнощі

Прогресивні системи навчання та висока якість освіти. Свобода вибору і обов’язкове складання програми навчання (дисциплін) за власним бажанням.
Європейські дипломи котируються у більшості країн світу без процедури підтвердження і отримання апостиля. Багаторівнева нострифікація закордонного диплому в Міністерстві освіти України вимагає зусиль і часу.
Велика ймовірність швидкого і високо оплачуваного працевлаштування та отримання посвідки на постійне проживання в ЄС, Азії та Америці. Не всі українські роботодавці готові взяти на роботу нашу молодь з закордонними дипломами.
Існує шанс отримати стипендію або грант на навчання, знижку або безкоштовне проживання в кампусі. Студентам-нерезидентам потрібно відкрити спеціальний кредитний рахунок і «заморозити» на ньому близько 9 000 євро.
Можливість офіційного підробітку (кишенькові гроші на розваги та інші потреби). Державне обмеження часу підробітку для студентів — 10-20 годин на тиждень або тільки під час канікул.
Зручна і недорога логістика між місцем проживання родини і місцем навчання. Безвіз із ЄС (для батьків). Найімовірніше, на канікулах студент буде подорожувати Європою, а не приїде додому.
Більшості університетів Європи надають абітурієнтам-нерезидентам можливість дистанційного вступу. Обов’язкове проходження підготовчих курсів у деяких закладах. Але потім студенту не потрібно складати мовний тест.

Що потрібно знати батькам і абітурієнтам?

Перерахуємо деякі нюанси, які допоможуть оцінити готовність сім’ї та самого абітурієнта до здобуття вищої освіти в Європі:

  1. Більшість європейських університетів розглядають документи на вступ лише тих абітурієнтів, які досягли 18-ти років.
  2. Атестат про повну загальну середню освіту має бути з оцінним балом вище середнього. Також необхідно написати мотиваційний лист або есе про майбутню професію. Усі папери, які подаються у ВНЗ, повинні бути перекладені на англійську і/або державну мову і завірені нотаріусом.
  3. Обов’язково потрібен сертифікат про володіння іноземною мовою, якою буде проводитися навчання. Прохідний бал необхідно дізнатися в обраному виші. Тестування,хай то буде TOEFL (американська англійська), IELTS (британська англійська), TestDaF (німецька), DELF/DALF (французька), DELE (іспанська) або будь-яке інше, настільки відрізняється від звичних для українських школярів і студентів іспитів, що до них необхідно спеціально готуватися, навіть володіючи мовою на високому рівні. Попрактикуватися в проходженні тесту TOEFL можна на їхньому офіційному сайті.
  4. На підготовчі курси вивчення мови в ЄС можна записуватися з 16-17 років. Рік, проведений далеко від дому, допоможе не тільки більш якісно вивчити мову, а й пройти соціальну і моральну адаптацію в чужій країні. У майбутньому це позитивно позначиться на навчанні.
  5. Ті, хто планують вступати до медичного університету, повинні скласти один зі спеціальних тестів: UKCAT, IMAT, BMAT. Вибір тестування залежить від вимог конкретного ВНЗ. Скласти його дистанційно не вийде. На складання медичного іспиту необхідно зареєструватися заздалегідь. Тестування проходить восени, взимку і ранньою весною. Причому кожний університет має власні «примхи». Наприклад, у знаменитому угорському медичному університеті приймають тільки тест, складений у лютому, а в британських вишах — у вересні або листопаді.

Найпопулярніші ВНЗ серед української молоді

Очолюють рейтинг, безумовно, університети Німеччини. Друге місце за масовістю посіли польські виші. Навчання в Польщі не потребує особливої ​​реклами. Мову вивчити легко, а поляки радо чекають молодих українців, адже їхня молодь їде здобувати освіту в Німеччину або Францію. Проживання та харчування в країні дешевше, ніж у Києві. Реформа вищої освіти в сусідній країні пройшла дуже успішно. Великою перевагою є висока ймовірність працевлаштування.

Щоб не бути голослівними, надаємо конкретну інформацію (число — це міжнародний рейтинг навчального закладу у 2018 році):

  1. Німеччина:
    40 — TUM, Мюнхенський технічний університет;
    41 — Гейдельбергський університет;
    50 — Мюнхенський університет ЛюдвігаМаксиміліана.
  2. Польща:
    306 — Варшавський університет;
    344 — Jagiellonian University (Краков);
    801 — Університет Коперника, Торунь, мережа EUA.
  3. Великобританія:
    4 — Кембриджський університет;
    6 — Оксфордський університет;
    70 — Університет Глазго.
  4. Нідерланди:
    65 — Амстердамский университет;
    62 — Universiteit Utrecht;
    81 — Rijksuniversiteit Groningen.
  5. Швейцарія:
    44 — Федеральна политехнічна школа Лозанни (EPFL);
    11 — Швейцарська ВТШ Цюриха (ETHZ);
    61 — University of Geneva.
  6. Італія:
    203 — University of Bologna;
    297 — University of Florence;
    328 — University of Turin.
  7. Австрія:
    809 — University of Salzburg;
    246 — University of Innsbruck;
    875 — Med Uni Graz.
  8. Франція:
    289 — Університет Поля Сабатьє, Тулуза;
    312 — University of Bordeaux;
    1156 — Conservatoire National des Arts et Métiers (декоративно-ужиткове мистецтво).

До чого слід готуватися?

Безвізовий режим з ЄС дозволяє подорожувати, але не навчатися. Для цього потрібно оформити студентську візу. Ця процедура для кожної європейської країни має свої особливості. Наведемо приклади деяких з них.

Німеччина

Великобританія

Документи подаються на оформлення національної візи типу D. Через 3 місяці її потрібно продовжити на 1 рік. Процедура повторюється щорічно.

Крім запрошення з університету, будуть потрібні:

1. Копія спеціального кредитного рахунку, на якому повинно знаходитися 8 640 євро (річна «страховка»).

2. Сертифікати тестування з двох мов — німецької та англійської.

3. 3-місячна медична страховка.

Деякі з документів, необхідних для отримання безстрокової студентської візи Tier 4:

1. CAS — офіційний запит-запрошення з університету.

2. Виписка з банківського рахунку (перевірка фінансової спроможності).

3. Оригінал сертифіката тестування IELTS або UNKVI.

4. Довідка про відсутність туберкульозу, видана медичним закладом з міжнародною акредитацією.

Тільки той досягає мети, хто йде. Шукайте закордонний виш, який відповідатиме всім вимогам, заздалегідь вчіть мову, готуйтеся, вступайте та отримуйте якісну освіту. Підкорюйте світ або повертайтеся додому працювати на благо України!

Коментарі

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

  1. Great information shared.. really enjoyed reading this post thank you author for sharing this post .. appreciated

Рекомендовані статті
КЩМ знижки