Дитина та спорт: коли починати займатися

Ваша малеча активно лазить по гірці, деревах, а дитячого майданчика вже не вистачає задля того, щоб виплеснути енергію? А можливо, ви мрієте про блискучу спортивну кар’єру для своєї дитини? Тоді саме час відправити її на спортивну секцію! З якого віку краще починати та як обрати необхідну секцію — відповіді на ці питання шукайте в новій статті Клубу Щаслива мама.

Перш ніж почати займатися

У віці до 10 років серйозний спорт будь-якій дитині (навіть повністю здоровій та дуже енергійній) протипоказаний. У цей період малеча може ходити на плавання, боротьбу, карате і т.д., але це буде загальна фізична підготовка з окремими елементами того чи іншого виду спорту. Така фізкультура буде дуже корисна дітям будь-якого віку та навіть дорослим. А от серйозно займатися спортом можна лише з 10 років після консультації зі спортивним лікарем.

Коли спорт протипоказаний?

Якщо ваша дитина має захворювання, обирати спортивну секцію рекомендується разом з лікарем — це обов’язково, якщо ви не хочете нашкодити її здоров’ю! Наприклад, при цукровому діабеті дозволяється лише лікувальна фізкультура — жодних серйозних навантажень, при проблемах із зором дітям не можна займатися хокеєм, баскетболом, футболом, контактними та ударними єдиноборствами, а якщо у дитини є хронічні захворювання верхніх дихальних шляхів, їй протипоказані усі «холодні» види спорту: лижі, хокей, ковзани.

Спортивні танці

В секцію спортивних танців можна віддавати дівчат та хлопців. Цей спорт менш травматичний порівняно з гімнастикою, але для того, щоб досягти успіху, потрібно багато та регулярно займатися. Спортивні танці розвивають витривалість, гнучкість, координацію рухів, укріплюють м’язи спини, що сприяє виробленню правильної постави у дитини. А займаючись парними танцями, малеча навчається бути уважною до інших та працювати в команді. Зазвичай на спортивні танці приймають малюків з 4 років.

Гімнастика

Гімнастика, як і спортивні танці, підходить для занять і хлопців, і дівчат, а останні можуть обирати з-поміж художньої та спортивної гімнастики. Цей вид спорту сприяє розвитку всіх груп м’язів, гнучкості, сили, координації та точності рухів. Якщо серйозно займатися гімнастикою як спортом, існує ризик отримати травми. Сьогодні в секції з гімнастики беруть малюків з 4 років, оскільки вважається, що саме в цьому віці можна отримати оптимальну розтяжку.

Басейн

Плавання — улюблений вид спорту багатьох батьків, і це не дивно, адже заняття в басейні допомагають укріпити здоров’я дитини в цілому, в тому числі нервової та дихальної систем, загартовують організм, розвивають майже всі групи м’язів. Більш того, в басейні можна займатися не лише плаванням у різних стилях, але й іншими водними видами спорту: стрибками, синхронним плаванням, а також командними, наприклад, водним поло. Зазвичай в секції беруть з 4 років. А от просто плаванням корисно займатися з будь-якого віку.

Фігурне катання

Цей вид спорту подобається багатьом батькам, але не варто думати лише про власні бажання: будьте уважними до дитини й цікавтеся її вподобаннями. Загалом фігурним катанням (як одиночним, так і парним) можуть займатися і хлопці, і дівчата. Але будьте уважні: цей вид спорту вважається травматичним. В секції приймають малечу з 4 років, оскільки вважається, що в цьому віці у дітей ще не до кінця розвинене почуття страху.

Командні ігри

Футболом й баскетболом можна займатися з 9–10 років. А ще в цьому віці можна розпочинати заняття зі спортивного орієнтування, зайнятися водним поло, волейболом. Командні ігри корисні не лише фізичним розвитком дітей, але й навчають працювати в команді — а це не лише фізична, але й корисна соціальна активність. Такі заняття добре підходять для дітей-екстравертів.

Боротьба

Починати займатися різними видами боротьби лікарі рекомендують з 10 років — це може бути дзюдо, самбо, вільна та греко-римська боротьба, кікбоксінг, карате, тейквондо. Головне — до 14 років не приймати участі в спарингах, щоб не нашкодити здоров’ю дитини.

В будь-якому разі перш ніж приймати рішення про заняття тим чи іншим спортом, запитайте в дитини: а чим вона хоче займатися? І обов’язково обсудіть питання безпечності таких занять з лікарем (бажано спортивним лікарем!) та тренером.

Коментарі покищо відсутні

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Рекомендовані статті
Що означають дитячі малюнки
23 Грудня / 2022 Виховання і розвиток
0-Роль-сім’ї-у-вихованні-дитини
19 Лютого / 2024 Виховання і розвиток