Безпека дитини під час новорічних свят

Під час зимових канікул розслабленими стають не тільки діти, а й батьки. Проте не варто втрачати пильність, тому що саме під час новорічних святкувань зростає дитячий травматизм. А ще є шанс загубити дитину в натовпі на розважальних заходах. Аби ваш Новий рік минув без екстрених ситуацій, пропонуємо вивчити з дитиною кілька правил, які допоможуть не розгубитися та убезпечити себе й малюка.

Правила поведінки в місцях великого скупчення людей

Особливо ці правила стосуються дошкільнят і молодших школярів. Радимо вам:

  1. Тримати дитину за руку. Сумка, рюкзак, верхній одяг не підходять: дитина може випадково «відчепитися», а ви цього не відчуєте.
  2. Постійно підтримувати звʼязок. Відмовтеся в цей час від довгих і захопливих телефонних розмов. 
  3. Не довіряти дитину старшим братам, сестрам, тіткам і друзям. Вони можуть випадково втратити пильність.
  4. Обирати яскравий одяг і для себе, і для малюка: помаранчеву куртку легше побачити в натовпі, аніж чорну.
  5. Поговорити з дитиною, попросити не відволікатися, не відпускати вашу руку. Пояснити малюкові, що натовп — не місце для ігор, адже може бути небезпечним.

Завчасно вивчіть з дитиною, як її звуть, як звуть батьків, скільки їй років. Також можна написати свій мобільний на бирці одягу. Деякі батьки виготовляють спеціальні кулони, де написана вся потрібна інформація. 

Увага! Не пишіть свою домашню адресу. Цим можуть скористатися злодії, пообіцявши дитині, що приведуть її до батьків.

Подумайте завчасно про можливі форс-мажори. Спеціалісти радять мати на телефоні свіже фото дитини (портрет), памʼятати, у що вона одягнена сьогодні. При собі майте документи, які посвідчують вашу особу, можуть підтвердити, що це ваш малюк.

Що робити в екстрених ситуаціях

Перше й головне правило — не панікувати. Залишайтеся стояти на тому місці, де усвідомили, що дитина загубилася. Далі можливі різні варіанти: якщо вона вже має телефон, зателефонуйте їй. Домовтеся про місце зустрічі або запитайте, що вона бачить навкруги. Дитина має весь час стояти на одному місці. Під час розмови не кричіть, не плачте, бо це тисне психологічно. Діти можуть відчути себе винними та втекти. 

Якщо загубилася зовсім маленька дитина чи школяр, який не має телефона, терміново зверніться до служби безпеки закладу чи поліції. Найперше повідомте адміністрацію, яка може зробити оголошення через гучномовець. Далі повідомте поліцію. Очікуйте на результати пошуку в кабінеті адміністрації або в іншому домовленому місці: дитину можуть привести перехожі, які її знайшли.

Самостійний пошук у натовпі не дає гарантії успіху. Особливо, якщо йдеться про відкритий простір, наприклад, святкування на площі міста. Тому завжди звертайтеся до правоохоронних органів.

Заздалегідь розкажіть дитині, що вона має робити, якщо загубиться:

  1. Стояти на одному місці. Не панікувати. Уважно роздивитися місце, в якому перебуває, запамʼятати особливі прикмети (поряд кафе з певною назвою, величезна ялинка чи сувенірний магазин). 
  2. Зателефонувати мамі чи татові. Якщо телефона немає, звернутися за допомогою до охоронця, працівників закладу, поліціянта, жінки. У жодному разі не йти з ними нікуди, навіть якщо вони обіцяють відвести малюка додому. Відвести куди-небудь дитину може тільки адміністрація чи поліція. 
  3. Не розповідати домашню адресу. Імʼя, прізвища та віку вистачить. Не розмовляти на сторонні теми, не повідомляти жодної додаткової інформації стороннім людям. 

Зазвичай діти губляться через втрату пильності батьків. І малюків, і дорослих приваблюють яскраві вітрини, тому вони просто йдуть уперед. Дитина, яка зупинилася на мить біля іграшкового магазину, може втратити з очей маму чи тата, які побігли подивитися на щось інше. Тому, якщо ви просто гуляєте, обирайте повільний темп. Якщо йдете у справах швидко, то й собі не дозволяйте зійти з маршруту.

Харчування 

Якщо дорослий організм більш-менш може впоратися з переїданням, то дитячий реагує гостріше. Тому пильнуйте, щоб дитина не їла зайве. Якщо вона хоче покуштувати багато страв, нехай спробує потроху кожної. Нерідко діти обʼїдаються настільки, що це викликає блювоту.

Також слідкуйте за якістю продуктів. Особливо це стосується майонезних салатів. У заправленому вигляді вони мають зберігатися не більше 6 годин у холодильнику! Тому доїдати позавчорашні страви з цим соусом не варто. 

Інша харчова небезпека — солодощі. Ними діти ладні замінити всю іншу їжу, але вони не поживні, калорійні та важкі для шлунка. Тому обмежуйте кількість цукерок і домовтеся, що їсти нормальну їжу доведеться навіть у свята.

Небезпечні розваги

Напередодні новорічних свят стає популярною піротехніка: петарди, салюти, феєрверки тощо. Особливо нею цікавляться школярі. Хоча за законом продавати піротехніку неповнолітнім заборонено, часто можна побачити дітей, які бавляться петардами.

Навіть найменші петарди дуже небезпечні. Щороку новини рясніють повідомленнями про травми кінцівок. Школярі не дотримуються правил користування, тому кидають снаряди під ноги, у капюшони тощо. Завжди є ризик, що продавець торгує несправними або протермінованими петардами, що теж дуже небезпечно.

Тому батькам слід поговорити з дітьми про піротехніку. Якщо дитині це цікаво, домовтеся про те, що будете запускати салют чи підривати петарди тільки разом. Купуйте піротехніку лише в спеціалізованих магазинах. Запалювати ґніт мають тільки дорослі! Уважно прочитайте інструкцію, дотримуйтеся кожного пункту: порядок дій, дистанція, захист тіла та очей, утилізація. Також не давайте дітям до рук бенгальські вогні. 

Будьте уважними, якщо вдома маєте тодлера й новорічну ялинку. Слідкуйте за тим, щоб малюк не торкався ввімкненої гірлянди. Не давайте дітям обмотуватися нею. Завжди перевіряйте справність прикраси перед тим, як повісити її на ялинку. Якщо вона десь порвалася, неприємно пахне під час роботи чи має неізольований провід, її потрібно негайно викинути.

Зичимо вам щасливого Нового року й сподіваємося, що всі негаразди обійдуть вас стороною. Але для цього слід подбати про себе та безпеку дитини самотужки.

10 Січня / 2020 Материнство

Коментарі покищо відсутні

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Благодійність