FOMO: що таке синдром втрачених можливостей і як з ним боротися

Ти помічала, яке цікаве життя у інших людей? Вони танцюють на музичних фестивалях, дивляться прем’єри фільмів, навчаються чомусь новому, ходять на ланчі з друзями, катаються на велосипедах і читають літературні новинки, транслюючи це мимохідь в соціальні мережі. Як вони все встигають і, головне, чому твоє життя не таке яскраве і насичене? Познайомся… з FOMO.

Що таке синдром Fomo: розшифровка, переклад і тлумачення

Термін «FOMO» доданий в Оксфордський словник в 2013 році, хоча появу самого ефекту пов’язують з появою соціальних мереж. Fear of missing out, або FOMO — це синдром упущеної вигоди, занепокоєння, що саме захоплююче відбувається десь в іншому місці, але не з тобою.

Ми дізнаємося з соціальних мереж, хто народився, кому зробили пропозицію, хто де провів відпустку, що їв на вечерю і яку книгу читає. Щогодини ми отримуємо купу різнорідної інформації, тому так некомфортно бути поза зв’язком — виникає відчуття, ніби ми пропускаємо щось важливе. Іронія в тому, що ми пропускаємо «щось важливе» не в своєму житті, а в житті інших людей, при чому ту частину, яку вони фільтрують. Відмова від соціальних мереж тільки посилить відчуття FOMO — якраз тому що ми взагалі не дізнаємося, чим зайняті інші.

Приклади прояву синдрому

Можливо, фомо знайомий тобі з дитинства. Згадай: до батьків прийшли друзі, всі сідають за стіл, відкривають вино, накладають салати, і мама ось-ось принесе пюре… Потім дорослі затівають свої розмови, відправляючи дітей грати в іншу кімнату. Здавалося, найцікавіше відбувається там, за дверима! А, ставши дорослою, ти могла відчувати:

  1. Бажання бути частиною групи. Холодний вечір, п’ятниця, ти сідаєш з чашкою какао дивитися кіно, а потім плануєш прийняти гарячий душ, зробити маску для обличчя і заснути раніше. Між іншим поглядаєш в інстаграм, а там – веселі сторіз від друзів на відкритті бару. Укол FOMO: «Може, і мені варто було поїхати?».
  2. Бажання встигнути все і скрізь. Приємне побачення, легкість і захоплення, ти в потоці «тут і зараз» і навіть забуваєш, що в цей вечір тебе запрошували на концерт. Раптом на заблокованому екрані висвічується оновлення статусу подруги — і фото з концерту невидимою ниткою смикають тебе зсередини. «Шкода, що не можна бути одночасно і там, і тут!» — шепоче FOMO.
  3. Параліч вибору. Ти хочеш оплатити навчання, але потрібно обдумати і бюджет, і графік. Поки ти думаєш, то тут, то там крутиться реклама інших курсів — на цю ж або інші теми, дешевше або взагалі безкоштовні, а ще два блогера хвалять якийсь марафон … Хочеться все! Але як вибрати між історією мистецтв, італійською мовою і маркетингом, якщо перше для душі, італійську ви домовилися вивчати з подругою, а маркетинг — твій професійний інтерес? Нескінченний вибір паралізує. Так само FOMO виникає при виборі місця для відпустки, формату святкування дня народження або весілля, нового місця роботи. А якщо десь краще?

Можливі причини появи синдрому: думки психологів

Досліджень FOMO практично немає, але психологи вважають, що у цього синдрому три ключові причини:

1. Існуючі в житті обмеження. Реальність є такою, що подивитися всі фільми, відвідати всі вечірки, прочитати всі книги, познайомитися з усіма цікавими людьми неможливо. Часом це складно прийняти, особливо коли спостерігаєш активне життя інших. З’являється ілюзія: якщо люди з інстаграма стільки встигають, то я теж можу. Але замість всемогутності ти потрапляєш в пастку FOMO.

2. Звичка до порівняння. Психологи з’ясували, що жаль виникає в момент порівняння реальності з тим, що могло б бути, що існує лише в уяві. Надивившись чужих публікацій, волею-неволею порівнюєш своє життя з чужим. Можуть з’явитися нереалізовані бажання, і FOMO знову тут як тут.

3. Самотність. Якщо людині не вистачає спілкування і довірчих відносин, фокус її уваги буде спрямований на тих, чиє соціальне життя більш насичене.

4. Відсутність відчуття самоцінності. Відчувати себе тим, хто не цікавий іншим, болісно. Люди долають це почуття через кар’єрне зростання, участь в різних активностях і їх демонстрації. Кожен лайк, кожен захоплений коментар спрацьовує як позитивне підкріплення, і спонукає людей шукати більше захоплень, подолань, подорожей.

5. Відмова від своїх потреб і низька задоволеність життям. Дослідження FOMO, проведене в 2013 році психологами Ессекского університету, виявило закономірність: люди, які відчувають меншу задоволеність життям і відчувають, що багато їхніх потреб не реалізовані, частіше відчувають страх упустити щось важливе.

Важливо зрозуміти: соціальні мережі — не причина, а каталізатор виникнення занепокоєння, пов’язаного з FOMO. Що ж робити, якщо не хочеться жити в постійній тривозі через соціальних мереж?

Ефективні установки і прийоми в боротьбі з синдромом FOMO

Перш за все, важливо нагадувати собі, що чуже життя на наших екранах виглядає однобоким. Люди схильні ділитися яскравими враженнями, моментами, які хочеться запам’ятати, а за кадром залишаються побут, проблеми та переживання. Якщо ти гортаєш стрічку і відчуваєш FOMO, побачивши чуже щасливе і успішне життя, згадай про те, що це лише частина картинки.

Для читачок EVA блог я зібрала прийоми для боротьби з FOMO:

  • закривай додаток або сайт, як тільки виникають неприємні відчуття від перегляду стрічки;
  • енергія там, куди спрямована увага, тому переводь її з FOMO на позитивні сторони подій, радісні моменти і на все, що вдалося в твоєму реальному житті;
  • відмовся від спроб знайти найкращий варіант, обирай досить хороший, що допоможе впоратися з FOMO. Неможливо пізнати всіх чоловіків планети, щоб знайти найбільш підходящого партнера, як і не може бути вибрана таким чином робота, спектакль або нове крісло;
  • час, проведений за спостереженням трансляції чужого життя, ти забираєш у свого. Обмежуй час використання соціальних мереж, щоб задовольнити інтерес, але не застрявати там надовго і не провокувати виникнення FOMO;

  • відчуваючи FOMO, аналізуй його. Чого не вистачає тобі? Що ти можеш змінити в своєму житті, щоб отримати те, чому заздриш?
  • скасуй підписки на акаунти людей, чий спосіб життя або цінності не збігаються з твоїми — наприклад, ти молода мама, а підписана на 20-річних студенток; або в тебе квартира куплена в кредит, а в стрічці — селебріті і їхні лобстери на вечерю. Це не слабкість, а елементарна гігієна і захист себе від FOMO;
  • нагадуй собі, що ти не можеш бути в усіх місцях одночасно, робити сто захоплюючих справ і завжди бездоганно виглядати. Навіть ті, хто виглядає так в сторіз і чиє життя здається більш успішним за твоє, носять м’яті футболки, забувають вимити голову, страждають від головного болю і від FOMO теж;
  • якщо за FOMO ховаються незадоволені потреби, і незрозуміло, які саме, попрацювати над ними буде легше з психологом або психотерапевтом.

FOMO або отруїть життя, або стане помічником. Відстежуючи і аналізуючи його, ти будеш уважніше ставитися до себе, своїх цілей і можливостей. Усвідомлення нестачі чогось значимого, своїх почуттів і потреб підштовхне до роздумів, яким ти хочеш бачити своє життя, і допоможе будувати його саме таким.

Тебе можуть зацікавити статті на схожу тематику:

2 Вересня / 2021 Натхнення

Коментарі покищо відсутні

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Рекомендовані статті