Невидимий контроль: дитина та соцмережі

Незалежно від того, хочемо ми цього чи ні, спілкування дітей сьогодні разюче відрізняється від того, як спілкувалися в їхньому віці ми. Сучасні підлітки все менше спілкуються особисто та все більше часу витрачають на спілкування в месенджерах та соцмережах. Тож якщо цього ще не сталося, будьте готові до того, що ваша дитина в якийсь момент також захоче завести сторінку на Facebook чи Instagram. А от відповідальність за те, що відбуватиметься далі, — це вже справа батьків. Тож як контролювати поведінку дитини в соцмережі та яких заходів безпеки її навчити? Про це читайте в новій статті Клубу Щаслива мама!

З якого віку можна

Деякі батьки забороняють дітям користуватися соцмережами до якогось віку: 12, 14 або 16 років. Але на практиці такі заборони часто не діють: коли друзі та однолітки вже активно користуються соціальними мережами (це може статися в різному віці: від 11 до 14 років), ваша дитина приєднається до них незалежно від вашого дозволу. Отже заборона тут не допоможе. А те, що не можна заборонити, треба очолити.

Правила безпеки

На вулиці від будь-якої людини до вашої дитини кілька кроків, а в соцмережі — пара кліків. Ну, а про те, що в інтернеті можна зустріти не лише добрих людей, але і шахраїв, різноманітних тролів, педофілів й говорити не треба. Щоб уберегти свою дитину від небезпечних контактів, навчіть її правилам кібербезпеки. У сучасному світі вони настільки ж важливі, як і правила дорожнього руху.

  • Не видавай чужим людям свою персональну інформацію: ім’я, прізвище, місце навчання та проживання, місця, в яких буваєш. Попроси дорослих допомогти правильно ввести налаштування конфіденційності твоєї сторінки, щоб її могли переглядати лише друзі. З цієї ж причини додавай у друзі лише тих людей, яких знаєш особисто та яким довіряєш.
  • Завжди повідомляй батьків або інших дорослих, яким довіряєш, про будь-які тривожні розмови та погрози.

  • Попроси дорослих допомогти вимкнути функцію прив’язки фото та відео до твоєї геолокації або зроби це сам.
  • Спілкування в мережі — це таке ж спілкування, як і в реальному житті, тільки тут за тобою можуть стежити сторонні люди або роботи. Пиши в інтернеті лише те, що можеш сказати стоячи перед всім класом або розповісти у великій компанії людей.

Методи контролю

Після серйозної розмови та усіх роз’яснень ваша дитина сказала, що зрозуміла всі правила та можливі наслідки їхніх порушень. Але ви все одно переймаєтесь через безпеку? Це нормально. Одразу ж домовтеся про методи контролю, котрі будете використовувати — не робіть цього потайки, щоб не зіпсувати довірливі відносини раз і назавжди.

В ідеалі контроль має відбуватися зі згоди дитини. Чи погодиться вона надати вам пароль до своєї сторінки? А додати вас у друзі? А встановити спеціальну програму батьківського контролю? Розробники сьогодні пропонують різні версії, а деякі з них зовсім не порушують особистий простір дитини: додаток лише блокуватиме ключові слова для пошуку, закриватиме окремі сайти, відстежуватиме заборонені слова в переписці тощо. Якщо вирішите встановити таку програму, поясніть дитині, навіщо ви це робите та що це для неї означатиме.

В будь-якому разі ми, батьки, повинні самі володіти актуальною інформацією про безпеку та конфіденційність в мережі, щоб допомогти розібратися в цьому нашим дітям. А ще такий підхід допоможе вам заробити ще кілька очок у рейтингу довіри з боку дитини.

Коментарі покищо відсутні

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Рекомендовані статті