Не казкова рукавичка: як ужитися разом, коли 24/7 вдома з родичами

Сучасна ситуація така, що багато родин змушені жити в тісноті та нерідко проводити 24/7 разом. Щось схоже проходили під час ковіду. Але зараз, озираючись, він бачиться досить приємним періодом: не було такого стійкого відчуття, що в будь-який момент залишишся не лише без домівки, а й без життя. Що все у буквальному значенні опиниться під уламками.

Якщо живеш у відносно спокійних районах, і уявляєш, що відчувають родини, які знаходиться у зоні активних бойових дій, то розумієш, що жити в тісноті, але мати кришу над головою, гарячу воду та їжу – вже круто, вже щастя.

Та чим довше знаходишся в тісному контакті з домашніми, з постійною фоновою тривогою про майбутнє, тим складніше психологічно. Неминуче наступає момент, коли у родині виникають конфлікти. Давай подивимось, що можна зробити, щоб ужитися разом без сварок.

Джерело іскри: найпопулярніші причини виникнення конфліктів

Щоб зрозуміти, як знизити вірогідність конфліктів у родині при тісному проживанні, варто навчитися помічати, як вони зароджуються. Якщо проаналізувати найбільш розповсюджені  приводи виникнення суперечок, коли разом проживає кілька поколінь, в лідери виб’ються наступні три сфери:

  • Побутові питання. 

Брудні чашки у мийці, звичка грюпати дверима, самотнє горнятко каші у каструлі в холодильнику, аби не мити. Нібито дрібниці, але пазлик негативу додається в загальну картину. Побутові звички – одні з найпоширеніших детонаторів конфлікту. Якщо ти звикла вранці спокійно наодинці пити каву, а родичі вважають, що о сьомій вже варто смажити піджарочку у суп, то перша іскорка спалахнула. А далі додаються як лавина: хто більше готує, хто відповідальний за прибирання, а хто взагалі нічого не робить.  

  • Особистий простір.

Тобі хочеться відключитися від тривожних новин, почитати книжку в тиші, а мама вважає, що саме час ввімкнути у тій же кімнаті телевізор. Ще й звуку додати, бо слух уже не той. Відсутність місця побути наодинці з думками – ще одна проблема, яка підкидає дрів у багаття конфлікту. Дуже важко без особистого простору, який тільки твій, особливо якщо вже тривалий час жила окремо. 

  • Матеріальні витрати.

Звичайно, не обходиться й без конфліктів на базі грошових питань. Хто зробив більший внесок у спільний бюджет, хто працює, а хто не має такої змоги, хто більше витратив у магазині. Зазвичай, такі питання гостро постають не в першу чергу, а коли накопичується високий рівень емоційної втомленості. 

Зазначені моменти можуть провокувати конфлікти у родині як поодинці, так і комплексно. Випиши моменти, що найбільше дратують, та подумай, як зі свого боку ти можеш на них вплинути. 

Що робити, аби не допустити загострення конфлікту в родині?

Пропонуємо тобі кілька прийомів, що допоможуть будувати дружні, спокійні стосунки в родині.

  • Знизити рівень очікувань.

Звичний рівень комфорту на певний час недоступний. Прогнозувати, як розгортатиметься ситуація, важко. Тож чим більше ти фокусуватимешся на тому рівні зручностей, який мала, тим складніше буде облаштувати більш-мен комфортне існування у нових умовах. 

  • Використовуй “Я-повідомлення”, щоб говорити про проблемні моменти.

Не накопичуй  негатив. Рано чи піздно він прорветься й затопить сімейні стосунки брудною рікою образ. Але починати говорити про моменти, що викликають незадоволення, не варто зі звинувачень та фрази “Як ви мене дістали” . Говори про свої відчуття у форматі “Я-повідомлень”: “Мені не приємно, коли вранці я маю перемити весь посуд, аби випити кави на чистій кухні”.

  • Домовляйся.

Твоя ціль – не продавити всіх під себе, а досягти більш-менш мирного та зручного співіснування. Домовтеся з рідними, як розподілити побутові обов’язки: як часто прибираєте, хто готує, що є недопустимим  у спільному існуванні. Обов’язково проговоріть питання бюджету та внесків у нього.

  • Виділяй простір та час для себе. 

Важко весь час бути частиною групи. Інколи хочеться тиші та побути на самоті. Тож варто проговорити, як і коли для кожного буде виділена така можливість. Наприклад, тобі важливо мати годину на самоті пізно ввечері на кухні з чашкою чаю. І в цей час ніхто не має дивитися там новини. Або ж варто відгородити частину кімнати шторою чи ширмою. Або півгодинки слухати музику у навушниках, щоб ніхто не звертався з проханнями чи питаннями.

  • Не виміщуй емоційне напруження на близьких.

Так, всім тривожно й страшно. Гнів на зовнішні події починає, як полум’я, перекидатися на близьких. Намагайся відстежувати, як емоція набирає обертів, та давати їй вихід більш екологічним шляхом, ніж сварка. Побий подушку, розірви на дрібні клаптики папір, тощо.

Пам’ятай і про те, що ти не зобов’язана розділяти чужі емоції. Якщо комусь поруч хочеться поістерити, а ти такої потреби не відчуваєш – дистанцюйся. 

Проте не заважай іншим відчувати свої емоції та проживати їх. Якщо хтось хоче поплакати – має право. 

  • Шукай теми, що об’єднують.

Замість того, щоб щохвилини моніторити новини, краще сфокусуйся на чомусь, що об’єднує. Спогади, плани, позитивні новини – все може бути корисним, щоб налаштуватися на режим співпраці в родині.

  • Дай близьким відчути їх потрібність. 

Не тягни всі задачі на собі. Розподіли та подай їх таким чином, щоб кожен член родини відчував свій вклад у спільну справу. Буденні дії – це чудові точки контролю, які важливо відчувати нашій психіці. 

  • Фокусуйся на позитиві

Що хорошого є в житті прямо зараз? Свідомо, контрольовано тренуйся помічати: вранішне сонце, ніч без вибухів, повідомлення від друга. Кожен день, що прожили – цінний.Не варто витрачати його на сварки.

Три кроки, якщо відчуваєш, що внутрішня напруга закипає

У попередженні конфлікту важливо вчасно пригальмувати та опанувати емоції.  Ось три кроки, що допоможуть трохи знизити рівень напруги та дадуть час біль спокійно поглянути на ситуацію:

  1. Зроби паузу, порахуй до десяти.
  2. Приділи 5 хвилин дихальним вправам. 
  3. Знайди безпечний вихід кортизолу: поприсідай, побоксуй,  порозминай долоні, зроби масаж стоп. 

Жити у щоденній тривозі та напрузі важко. Особливо, коли доводиться постійно відчувати не тільки свої емоції, але й близьких. Легко піддатися бажанню влаштувати сварку й таким чином дати вихід негативу.  Проте твоє завдання – зберегти себе й відносини з близькими. Бо в єдності – сила! 

18 Березня / 2022 Натхнення

Коментарі покищо відсутні

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Рекомендовані статті