Мозаїка бабиного літа: створюємо настрій

Осінь часто рубає з плеча і налітає вітрами, дощами і холодами часом вже в жовтні. Потім ми переживаємо листопад, раз у раз натикаючись на статті типу «Як впоратися з осінньою хандрою», а потім і кілька місяців зими. І як же здорово, що цьому тривалому періоду передує особлива – нехай і коротка! – пора. Бабине літо… Спека відступила, враження від літніх поїздок згладилися робочими буднями, і вранці під ногами вже шелестять перше опале листя. Ми любимо цей час за ніжне сонце і павутинки в повітрі, за прощальні крики птахів і гладкі боки каштанів, що випадають на мою долоню з колючої шубки, за можливість налаштуватися на осінь і зиму. Наш блогер Анастасiя Арьє розповiла про особливий ритуал, мозаїку справ і речей, які допомагають їй вловити, відчути, продовжити настрій бабиного літа. Своїми порадами вона ділиться в нашій новій статті!

Заняття

  1. Годувати качок. Коли я жила в Києві, мені подобалося вибратися в найближчий парк з водоймою в вихідний день, гуляти по алеях, сидіти біля води, спостерігаючи віддзеркалення неба в її дзеркальної поверхні. Особлива радість – зустріти качок, для яких з дому завжди була припасена булка. Прохолода, качки, парк – прямо початкові титри моєї особистої осені!
  2. Купити щось в’язане для осіннього гардероба. Люблю фактуру в’язаних речей, восени журюся, що не вмію в’язати. Межа моїх вмінь – шарфи, один з яких я зв’язала для себе і до сих пір ношу його із задоволенням. За більш складними речами на кшталт светра або плаття йду по магазинах.
  3. Змінити зображення на робочому столі. Не знаю, як у вас, а мій настрій часто залежить від того, що я бачу перед собою. Добре це чи погано, але в екран ноутбука і мобільного я дивлюся сотню разів на день, і люблю, щоб зображення мене радувало. Раз в сезон міняю заставки, часто – з відсиланням до пори року.
  4. Користуватися соковижималкою. Якщо не лінуватися, восени виходить побалувати себе свіжовичавленими соками. Отримати заряд вітамінів з сезонних овочів і фруктів, а не з аптечних баночок – хіба не чудово?
  5. Спекти пиріг за новим рецептом. Я – консерватор, і неохоче пробую нові рецепти. Але на зламі «літо-осінь», мабуть, відкриваються якісь невидимі шлюзи, і я готова до експериментів.

Речі

Для тела – щось в’язане, зігріваюче, затишне. Светр крупної в’язки, або довгий шарф, або сукня, яка не дозволить мені прожити всю зиму в джинсах, і буде при цьому гріти під час холодів.

Для будинку – свічки, арома-лампа, гербарій. Приємно притягти з прогулянки шматочок осені додому – шишки, гілочку особливої ​​форми, листя для гербарію, пару каштанів. Торкатися кожного трофея, заземлюватися, відчувати зв’язок з природою. Приємно запалювати свічки за вечерею, а арома-лампу – під час роботи або перед сном. Влітку ароматерапія якось не заходить. А ось в перші прохолодні вечора, з раннім настанням темряви… Спробуйте!

Фільм

Найчастіше я обираю фільм з цієї добірки. Незважаючи на те, що більшість з них просякнуте літнім настроєм, будь-який з фільмів допомагає мені поставити уявну точку і попрощатися з літом.

Книга

Ніякої мотивуючої літератури, ніяких бізнес-книг, ніяких хитромудрих детективів. Коротке бабине літо твердо пов’язано в моїй свідомості з жіночою прозою. Світлою, пронизливою, трохи сумною. Перечитую книги Діни Рубіної і Наріне Абгарян.

Музика

Тягучі пісні Lykke Li, ритмічна музика і чуттєвий вокал у піснях Laurel і етнічні мотиви Rose Windows – мої фаворити в цю пору.

Страва

Яблучна шарлотка! Незмінний супутник моєї осені вже більше п’ятнадцяти років – з тих пір, як мама навчила мене пекти. Простий рецепт, продукти, які завжди є вдома, і 40 хвилин часу – ось і все, що вам буде потрібно для приготування. Рецептів в інтернеті маса, а ми з мамою готуємо так:

  1. Збити 5 яєць з дрібкою солі, неповною чайною ложкою соди і 1 склянкою цукру до однорідності.
  2. Продовжуючи збивати, додати 1 склянку просіяного борошна.
  3. Дно силіконової форми для випікання (у нас вона діаметром 30 см) змастити вершковим маслом і присипати панірувальними сухарями (це дає золотистий колір і смачну скоринку). 3-4 великих яблука очистити від шкірки і серцевини, нарізати кубиками, викласти на дно форми.
  4. Зверху на яблука вилити тісто, і поставити форму в розігріту до 180 градусів духовку. Випікати 40-45 хвилин.
  5. Готову шарлотку перевернути на улюблену тарілку, перед подачею можна присипати цукровою пудрою. Заварити улюблений чай і смакувати!

Напій

Час какао ще не настав, а ось трав’яний чай і тепла вода з лимоном і медом стають частими гостями на моєму столі. Ще мені подобається імбирний чай і чай з обліпихи – здається, в чашці опинився вересневий день. Повітря прозоре, сонце пробивається крізь золотаве листя і ніжно торкається обличчя. Пряно, тепло, затишно – осінь хлюпається об стінку чашки.

Нехай і ваша осінь буде пряною, теплою, затишною, а почнеться з бархатистого бабиного літа.

12 Вересня / 2018 Дозвілля

Коментарі

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

  1. Олена

    Дуже дякую за поради.
    Шарлотка в мене також хіт осені, навіть рецепт такий самий!!

Рекомендовані статті