Сімейні традиції: Дружня атмосфера

Будь-яка доросла людина бажає створити вдома теплу й дружню атмосферу, щоб кожен член родини був упевнений: тут на нього завжди чекають розуміння, допомога та підтримка. Створити таку атмосферу допоможуть сімейні традиції. У кожній родині вони свої: колискова чи казка на ніч, затишні обіди щонеділі або походи по гриби щоосені. Тож у новій статті пропонуємо поговорити про сімейні традиції: навіщо вони потрібні, як впливають на формування особистості наших дітей та як за їхньою допомогою створити дружню атмосферу в сім’ї.

Навіщо потрібні сімейні традиції

Традиції родом з дитинства зберігаються в нашій пам’яті протягом усього життя. Хтось пригадає подарунки від Святого Миколая, хтось — веселі пікніки вихідними, а інші — затишні сімейні вечері. Здається, що може бути простіше! Але такі ритуали показують нашим дітям, що їхня родина згуртована, міцна та має спільні інтереси, а сумісне проведення часу та гарний настрій налаштують на позитивне ставлення до себе та світу. А ще це чудовий час, коли батьки полишають свої дорослі справи й приділяють всю увагу родині.

Згодом, коли дитина підросте, спогади про такі щасливі моменти дитинства викликатимуть у неї найтепліші почуття, а ставши дорослою вона намагатиметься повторити їх у своєму сімейному житті. Ні, не скопіювати на 100%, а створити свої власні традиції та щасливу сім’ю.

Створіть власні сімейні традиції

  • Скарбничка завдань допоможе вам зайняти малюка, коли йому нудно. Весела та цікава гра, що допоможе весело провести час із дитиною. Ще одна ідея — скарбничка з досягненнями, куди дитина складатиме аркуші паперу з написаними на них досягненнями. Це допоможе дитині легше долати труднощі, а вам — мотивувати її на нові досягнення. А наприкінці року можна підбити підсумки.
  • Капелюх іменинника. Підберіть яскравий капелюх, що підходитиме за розміром для всіх членів родини й зробіть його офіційним капелюхом для всіх іменинників родини. Нехай цей капелюх перетвориться на бажаний святковий аксесуар, котрий вдягатиметься кожним членом сім’ї лише в день народження.

  • Кухня — величезний простір для творчості. Зі старшими дітьми можна влаштовувати спільне приготування цікавих і смачних страв, а малечу долучати допомагати батькам: мити овочі, вирізати веселі фігурки з печива. А ще можна внести гарну традицію влаштовувати сімейні вечері вихідними: запрошувати родичів і разом готувати смаколики, фотографувати процес і створити сімейну фотокнигу з рецептами та фотографіями процесу й результату.
  • Адвент-календар — ще одна цікава сімейна традиція, котра вже полюбилася багатьом батькам і малюкам. Головна її ідея — перетворити очікування свята або певної події на казковий та захопливий час. Ідеї для створення шукайте у нашій статті «Адвент-календар: цікаве очікування!»
  • Домашня пошта: разом з дітьми зробіть поштові скриньки з іменами всіх членів сім’ї й пишіть один одному листи. Всередині можуть бути просто приємні слова, побажання, питання та все, що вам хочеться сказати один одному.
  • Різдвяні традиції. З цим святом пов’язано багато загальноприйнятих та національних традицій: свята вечеря, колядування й щедрування, писання листів Святому Миколаю, приємні подарунки, прикрашання ялинки тощо. А для своєї родини ви можете створити власну традицію. Наприклад, створювати листівки для родичів та друзів, кожного року виготовляти прикраси для ялинки з написами або відбитками ручки дитини. А ще можна влаштовувати святкові ігри-квести з підказками, в кінцевій точці яких дитина знайде іграшку або ласощі.

  • Читання на ніч — ще одна традиція, здатна створити теплу та безпечну атмосферу для виховання розвиненої особистості. Такий простий, але дуже важливий ритуал допоможе вам висловити свою любов і турботу, розвиватиме уяву малюка, стане ще одним приводом для щирого спілкування та налаштує малечу на спокійний сон. Більше інформації шукайте у нашій статті «Читання на ніч: великий потенціал маленьких ритуалів».
  • Подарунки просто так. Звісно, кожному приємно отримувати подарунки не лише на свята, а й просто так. Це можуть бути квіти для доньки або нова іграшка для сина.

Прикладів цікавих сімейних традицій дуже багато. Це може бути що завгодно. Головне — щоб вони створювали відчуття єдності, близькості та теплоти між вами. Моменти, проведені з сім’єю та дітьми безцінні, тож творіть своє щасливе життя разом!

7 Грудня / 2017 Дозвілля

Коментарі покищо відсутні

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Рекомендовані статті
Благодійність